Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Dia Mundial de l'Arquitectura

Héctor Illueca reivindica el paper essencial de l’arquitectura per a “mirar amb altres ulls els materials i repensar els espais”

03/10/2022
El vicepresident segon visita l'exposició dels projectes pilot d'habitatge sostenible de la Generalitat coincidint amb el Dia Mundial de ...
  • El vicepresident segon visita l'exposició dels projectes pilot d'habitatge sostenible de la Generalitat 
  • La mostra es podrà visitar fins al 10 d'octubre al Col·legi Territorial d'Arquitectes de València 

 

Amb motiu del Dia Mundial de l'Arquitectura, el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha visitat l'exposició del projecte pilot d'habitatge públic i sostenible que impulsa la Direcció General d'Innovació Ecològica en la Construcció. Es podrà visitar fins al 10 d'octubre al Col·legi Territorial d'Arquitectes de València.

Durant la visita, el vicepresident ha reivindicat el paper essencial de l'arquitectura, “un art des del qual podem imaginar altres maneres de compartir espais, que és com dir altres maneres de viure en societat”. I així es reflecteix en aquesta exposició que “promou la innovació com un mecanisme imprescindible per a fomentar la necessària resiliència en l'arquitectura, potenciant la transferència tecnològica i la investigació aplicada per a assolir la transformació del nostre entorn construït”.

Héctor Illueca ha afirmat que l'arquitectura de hui i de demà “ha de mirar amb altres ulls els materials i repensar els espais, per a fer front a una realitat que ens interpel·la”. A més, ha de ser “més igualitària, més equitativa, més amable amb el medi ambient, més eficient energèticament”.

L'acte ha començat amb una visita a l'exposició per a, posteriorment, donar pas a la presentació de les propostes finalistes dels tres concursos d'arquitectura per a la rehabilitació i la construcció dels primers habitatges públics sostenibles i innovadors a les ciutats de València, Castelló de la Plana i Alcoi. La jornada ha conclòs amb una taula redona on s'ha reflexionat sobre L'habitatge del futur.

La jornada ha comptat amb la participació de la secretària autonòmica d'Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto; la directora general d'Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona; el degà del Col·legi d'Arquitectes de la Comunitat Valenciana, Luis Sendra, i la presidenta del Col·legi Territorial d'Arquitectes de València, Marina Sender, entre altres autoritats.

Durant la trobada, la secretària autonòmica ha valorat el canvi de paradigma en la construcció d'habitatge públic “des de la sostenibilitat mediambiental, social i econòmica apostant per una nova arquitectura al servei de les persones i tenint en compte els processos de canvi necessari de la nostra societat”.

Per la seua banda, la directora general d'Innovació Ecològica en la Construcció ha assenyalat que l'objectiu d'aquesta exposició és “destacar la reflexió sobre habitatge, que s'ha realitzat amb motiu del concurs d'arquitectura, i propiciar un imprescindible debat col·lectiu sobre els espais que habitem”.

Concurs d'idees

La mostra consta de 44 panells que reflecteixen les propostes rebudes en el concurs d'idees per als tres emplaçaments i dediquen especial atenció a les finalistes que van passar a la segona fase remunerada. Castelló de la Plana, Alacant i Alcoi han sigut els emplaçaments que han allotjat prèviament l'exposició.

En el cas de València, el projecte pilot que recull la proposta guanyadora del concurs és la construcció d'un edifici de nova planta i el de més altura fins ara a la Comunitat amb estructura de fusta. Comptarà amb instal·lació fotovoltaica en la coberta i incorporarà també un hort. Està situat al carrer Joaquín Ballester, 17, i el projecte guanyador ha sigut Sal al salón, de l'arquitecte Nacho Marí, del grup Superestudio.

Quant a aquesta proposta, el vicepresident ha destacat “la seua capacitat de plasmar un edifici en el qual els espais de trobada, diàleg, intercanvi i cooperació són essencials per a la convivència”.

Pel que fa a Alcoi, ha estat guanyador 48 a repartir, dels estudis Biga i Martí Sardà Arquitectes. Del projecte destaca l'aposta per la construcció modular, la integració de sistemes constructius que promouen la bioconstrucció i els materials quilòmetre zero.

En el cas de Castelló de la Plana, el projecte pilot planteja la rehabilitació integral i l'ampliació d'un edifici dels anys 60 situat a l'avinguda Caputxins. El projecte guanyador ha sigut Viu i conviu, de Mentrestant i Jaime Prior, que presenta una arriscada proposta en la qual s'aposta decididament pels espais exteriors com a resposta a la necessitat que la pandèmia ha evidenciat.

Galeria d'imatges