Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

El Consell declara d’interés general la rehabilitació de l’edifici de Sanitat Exterior a Alacant que albergarà l’Institut de Memòria Democràtica

07/10/2022
  • Les obres de recondicionament de l'edifici suposen una inversió d'uns 900.000 euros, 615.000 euros dels quals procedeixen del PIREP

El Consell ha aprovat la declaració d'urgència, interés general i interés públic l'obra de rehabilitació i millora de l'eficiència energètica de l'edifici de Sanitat Exterior a Alacant, que albergarà la seu de l'Institut Valencià de Memòria Democràtica (IVMD).

Les obres de recondicionament de l'edifici suposen una inversió d'uns 900.000 euros, 615.000 euros dels quals procedeixen del Programa d'impuls a la rehabilitació d'edificis públics (PIREP) a través d'un conveni amb el Govern central, que segueix la rehabilitació sostenible de tota mena d'edificis de titularitat i ús públics, als quals se suma una aportació de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

Espai cultural i didàctic

El mes de febrer passat, la Conselleria de Qualitat Democràtica i l'Autoritat Portuària d'Alacant van subscriure el conveni de cessió d'ús de l'edifici de Sanitat Exterior al port d'Alacant per a transformar-lo en la seu de l'IVMD, un edifici de caràcter històric que va ser construït en 1908.

L'IVMD se situarà en una parcel·la de 630 m² de terreny pertanyent al domini públic portuari en la qual està l'antic edifici de Sanitat Exterior amb una superfície de 410 m², situat a la rotonda de l'avinguda Perfecto Palacio de la Fuente.

La nova seu esdevindrà, al seu torn, un espai de caràcter cultural i didàctic per a l'impuls, la difusió i la divulgació de la memòria democràtica, a més de centre de documentació per a la realització de congressos, jornades i altres trobades de tipus científic i divulgatiu, com a mesura específica de reconeixement i reparació a les víctimes.

La cessió d'ús de les instal·lacions s'ha fet per un termini de 20 anys prorrogables per cinc més, mentre l'Institut Valencià de Memòria Democràtica continue mantenint aquesta necessitat.

Per a poder donar l'ús al qual es destinarà l'edifici, atesa la situació física en què es troba, és necessari escometre les obres de reforma per a rehabilitar-lo i per a adequar-ne els accessos, compromís que adquireix l'IVMD.

L'IVMD, amb seu a la ciutat d'Alacant, creat en virtut de l'article 44 de la Llei 14/2017, de 10 de novembre, és un organisme autònom de la Generalitat adscrit a la conselleria competent en matèria de memòria històrica i democràtica, amb personalitat jurídica pròpia, autonomia funcional i de gestió, a més de plena capacitat d'actuar per a organitzar i exercir les funcions previstes en aquesta llei.