Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

El Consell aprova el projecte de la Llei de participació ciutadana i foment de l’associacionisme de la Comunitat Valenciana

07/10/2022
  • Com a novetat, no hi ha límit d'edat per a participar en assumptes públics i es crea un nou Consell de Persones Valencianes en l'Exterior
  • S'estableix l'elaboració dels pressupostos participatius de la Generalitat cada dos anys amb caràcter vinculant
Crevillent.

El Consell ha aprovat el projecte de la Llei de participació ciutadana i foment de l'associacionisme de la Comunitat Valenciana.

El text normatiu ha sigut aprovat pel Ple del Consell després de sotmetre's al dictamen preceptiu del Comité Econòmic i Social (CES) i del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana (CJC).

S'han recollit els suggeriments i les observacions que s'han fet des de les dues institucions, i el CJC no ha fet cap observació essencial.

La futura llei de participació i foment de l'associacionisme introdueix importants novetats, entre les quals cal destacar que desapareix el límit d'edat per a participar en els assumptes públics, la qual cosa garanteix el dret que tots els col·lectius hi participen, especialment els xiquets i xiquetes.

També s'amplia al conjunt de la ciutadania la possibilitat de participar en l'elaboració de normes i plans de la Generalitat, abans limitat a les persones o els col·lectius afectats directament.

El portal de participació ciutadana GVA Participa es consolida com a eina tecnològica de participació de la ciutadania. En aquest sentit, serà el canal per a presentar iniciatives ciutadanes, participar en l'elaboració normativa i en els pressupostos participatius.

Així mateix, s'estableix l'elaboració dels pressupostos participatius de la Generalitat cada dos anys amb caràcter vinculant.

Es planteja un consell de participació ciutadana, amb noves funcions i coordinació dels consells comarcals de ciutadania activa, òrgans nous d'estructura comarcal formats pel teixit associatiu i la ciutadania de cada comarca, que funcionaran com a extensions territorials de l'anterior.

D'altra banda, la iniciativa ciutadana en matèries no de llei requerirà 5.000 suports en un període de 5 mesos. Es farà a través del portal de participació de la Generalitat GVA Participa i obligarà el departament competent a emetre un informe de devolució en un període màxim de 3 mesos.

En l'àmbit formatiu se subratlla la importància dels programes de formació, les mesures de sensibilització i difusió, els programes educatius de participació i la Xarxa de Governança Participativa Municipal, especialment a través d'accions de participació en infància, adolescència i joventut. També es fomenta la innovació i la investigació amb les universitats públiques valencianes i la implantació de laboratoris ciutadans innovadors.

Quant a la participació de les persones valencianes en l'exterior, es crea un nou Consell de Persones Valencianes en l'Exterior, en què, a més dels centres valencians en l'exterior (CEVEX), es podrà incorporar la ciutadania activa i vinculada a les polítiques de retorn.

En aquest sentit, es preveuen mesures per a facilitar el retorn a la Comunitat Valenciana d'aquelles persones que vulguen tornar, especialment de la joventut desplaçada. També es preveu la creació del Registre de persones valencianes en l'exterior en GVA Participa.

Es regula la participació ciutadana en l'avaluació de les polítiques i els serveis públics a través d'auditories ciutadanes integrades per la ciutadania interessada, mitjançant sorteig i membres del Consell de Participació Ciutadana.

En la Generalitat es constituiran òrgans de participació sectorials en totes les àrees que són competència de la Generalitat. La representació de la ciutadania no serà inferior al 60 % de la composició total de l'òrgan, amb equilibri d'homes i dones i la participació de persones joves. Es crearà un registre electrònic d'òrgans i una guia d'utilitat pràctica per a la ciutadania.

Al seu torn, es crea la Xarxa de Governança Participativa de la Comunitat Valenciana com a espai de col·laboració i cooperació entre la Generalitat i els ens locals.

La Generalitat elaborarà, conjuntament amb el Consell de Participació, un pla de participació cada tres anys.

Quant al foment de l'associacionisme, la futura llei reconeix el paper primordial de les entitats ciutadanes en la pertinència i l'eficàcia de les polítiques públiques a la Comunitat Valenciana, així com la imprescindible col·laboració amb les administracions públiques.

Participació universal i inclusiva

El text normatiu té una sèrie de línies d'actuació com ara promoure i impulsar la participació de la ciutadania valenciana com a subjecte de decisió i participació; possibilitar i fomentar l'eficàcia de l'acció política i administrativa a través de la construcció col·lectiva; promoure i fer accessible la participació de tots els sectors de la població valenciana en l'esfera pública, a més d'impulsar el desenvolupament d'una cultura participativa i deliberativa de la societat civil.

Al seu torn, pretén acostar l'acció de govern de les entitats públiques a la ciutadania i establir mecanismes de participació ciutadana; reforçar els mecanismes de rendició de comptes de l'acció de govern i el seu control per part de la ciutadania; enfortir la vertebració de la societat civil per mitjà de la promoció i el foment de l'associacionisme, i afavorir la cooperació i la col·laboració entre l'Administració de la Generalitat i la local quant a la gestió i el foment de la participació ciutadana i l'associacionisme.

Per a fer-ho, el projecte de llei s'articula al voltant dels principis generals següents: governança democràtica, participació universal i inclusiva, vertebració social i cultura participativa, educació en la participació, rendició de comptes, claredat i proximitat comunicativa, transparència, accessibilitat i neutralitat tecnològica, vertebració territorial, igualtat d'oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal de les persones amb diversitat funcional en els processos de participació ciutadana.

Procés participatiu en l'elaboració

El projecte de la Llei de participació ciutadana i foment de l'associacionisme de la Comunitat Valenciana ha comptat amb un ampli procés participatiu en l'elaboració, en què s'han generat espais de reflexió conjunta sobre problemes i necessitats detectats, per a generar propostes des de tots els àmbits de la societat civil.

Un procés que es va articular bàsicament entorn de dues eines. D'una banda, l'obertura d'un període de debat en el portal de participació, durant el qual, al llarg de tres mesos, es va fomentar la participació de la ciutadania mitjançant un qüestionari sobre els eixos de la futura norma i de la presentació lliure de propostes i opinions generals.

D'altra banda, es va realitzar un procés de dinamització a través de grups de treball semipresencials repartits pel territori de la Comunitat Valenciana, en què les persones participants realitzaven una anàlisi prèvia d'aquelles necessitats que havien de ser cobertes per la futura normativa, per a posteriorment generar propostes que hi donaren resposta.

El resultat d'aquest procés de participació ha sigut retornat a la ciutadania a través del portal de participació i ha contribuït notablement a establir el nou marc regulador de la participació ciutadana i el foment de l'associacionisme a la Comunitat Valenciana.

Talls de veu relacionats

Declaraciones de la vicepresidenta y consellera de Igualdad y Políticas Inclusivas, Aitana Mas