Hisenda i Model Econòmic
Llei d'Acompanyament

La Generalitat promou el lloguer de cases deshabitades i facilita transport públic en municipis sense taxi en la Llei de mesures de 2023

06/10/2022
  • Arcadi España: “La nova norma reforça l'acció social, concentra competències per a guanyar efectivitat, facilita l'accés a l'habitatge i la qualitat dels serveis”
  • Estableix la gratuïtat del Carnet Jove i limita a 100 les places en residències per a assegurar la qualitat i el benestar de les persones residents
  • Augmenta la protecció de les societats musicals i de la pirotècnia en considerar-les recursos turístics de primer ordre, per a impulsar-ne la difusió, la promoció i la protecció

El Consell promourà que els propietaris d'habitatges deshabitats els posen en lloguer, crearà una agència de digitalització i ciberseguretat i establirà la gratuïtat del Carnet Jove, tal com es preveu en l'esborrany de la Llei de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d'organització de la Generalitat, que el Consell ha fet públic aquest dijous per al tràmit d'informació pública.

A partir d'aquest moment, els agents econòmics, els socials i els particulars interessats podran realitzar les aportacions que consideren oportunes a la norma, abans que l'aprove definitivament el Consell.

“La Llei de mesures de 2023 reforça l'acció del Consell en matèria de política social, concentra competències per a guanyar efectivitat, impulsa la mobilització d'habitatges buits, millora els serveis de transport als municipis i augmenta la protecció sobre dues activitats amb llarga tradició a la Comunitat Valenciana, la de les societats musicals i la de la pirotècnia, que passen a ser considerades recursos turístics de primer ordre”, ha explicat el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España.

La Llei de mesures fiscals també introdueix modificacions en la Llei 2/2017, de la Generalitat, per la funció social de l'habitatge de la Comunitat Valenciana, amb la finalitat d'agilitzar el tràmit de declaració d'habitatge deshabilitat i l'accés a les mesures de foment per part de grans tenidors.

“Així, els grans tenidors d'habitatge es podran acollir més fàcilment a mesures de foment per a posar els seus habitatges en lloguer, com els previstos en la Borsa Habita i la Xarxa Lloga’m, amb la finalitat d'impulsar la mobilització d'habitatges buits d'una manera més àgil i eficaç”, ha indicat Arcadi España.

La coneguda com a Llei d'Acompanyament també recull que els drets de tanteig i retracte es podran exercir sobre edificis residencials d'almenys quatre habitatges. D'aquesta manera, es facilita l'ampliació del parc públic d'habitatge, ja que es permet a la Conselleria d'Habitatge accedir a més classes d'edificis, i d'aquesta manera donar una resposta millor a situacions d'emergència residencial en àrees de necessitat d'habitatge. 

D'altra banda, es crearà un registre d'informes d'inspecció tècnica d'edificis per a facilitar el seguiment i el control de les inspeccions tècniques dels edificis i incrementar la capacitat tant de la Generalitat com dels ajuntaments de detectar aquells edificis que hagen de passar la inspecció tècnica periòdica i millorar així la qualitat dels habitatges de la Comunitat Valenciana.

Concentrar competències en digitalització

Una de les novetats que inclou la llei és la creació de l'Agència de Digitalització i Ciberseguretat, dependent de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, que contribuirà a evitar la dispersió de competències existent en l'àmbit tecnològic.

“La creació d'un sol organisme públic que concentre totes les polítiques en matèria de digitalització i ciberseguretat significarà un impuls i una millora d'aquestes polítiques, ja que l'agència donarà una resposta professionalitzada i global a les necessitats específiques de les conselleries i els organismes públics, sota criteris de racionalització i sostenibilitat econòmica”, ha explicat Arcadi España.

“El Consell afronta, en aquests moments, el desafiament de culminar la transformació digital de la Generalitat i per a fer-ho necessita definir estratègies d'acció innovadores, que s'anticipen als canvis que estan esdevenint i que contribuïsquen a consolidar un model de creixement sostenible”, ha apuntat el conseller.

Mesures socials

Pel que fa a l'anomenat escut social, la coneguda com a Llei d'Acompanyament inclou com a novetat que el Carnet Jove per a joves d'entre 14 i 30 anys serà completament gratuït després de la supressió del pagament de la taxa de 7,70 euros per a expedir-lo.

“Amb aquesta mesura, la Generalitat pretén ajudar un col·lectiu que està patint amb especial virulència les conseqüències de l'escalada de preus que ha provocat la pandèmia i la invasió de Rússia a Ucraïna”, ha explicat el titular d'Hisenda. 

A més, entre les mesures que recull la Llei de mesures fiscals es troba la modificació de la Llei 3/2019, de la Generalitat, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana, que prohibeix que les empreses o les entitats de serveis socials que hagen sigut multades amb una sanció ferma puguen accedir a contractes públics.

De la mateixa manera, la normativa estableix que els futurs centres residencials solament podran tindre un màxim de 100 places per a assegurar la qualitat i el benestar de les persones residents.

Millores en el transport

La Llei de mesures fiscals també introdueix modificacions en la Llei del taxi de la Comunitat Valenciana, amb la finalitat d'oferir el servei de transport públic discrecional de viatgers a aquelles poblacions que no disposen d'autoritzacions de taxi, per a permetre així que els taxis que tinguen l'autorització en una localitat pròxima puguen fer la recollida en aquests municipis.

Així mateix, per a evitar la possible picardia que es podria donar entre els prestadors del servei d'anar a recollir passatgers a municipis on ja hi ha servei, s'ha inclòs la previsió que la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat publique una llista actualitzada dels municipis que no disposen d'autoritzacions de taxi per al coneixement de les persones usuàries.

També es modifica la Llei de mobilitat de la Comunitat Valenciana per a adaptar-la a les necessitats actuals. Així, s'incorpora en la classificació del transport de viatgers el transport a demanda per a prestar un servei de mobilitat en nuclis rurals o deficitaris. D'aquesta manera, es podran modificar els contractes de servei públic de transport davant de situacions excepcionals de baixa demanda, que posen en risc la viabilitat i la continuïtat del servei.

Nous recursos turístics de primer ordre

La Llei de mesures fiscals també recull la inclusió de les societats musicals de la Comunitat Valenciana i la pirotècnia dins de la consideració de recursos turístics de primer ordre, amb l'objectiu principal de contribuir a impulsar-ne la difusió, la promoció i la protecció.

Igualment, s'habilita l'Administració turística perquè puga requerir a les plataformes digitals que publiciten i comercialitzen allotjament turístic, la informació necessària per a la funció inspectora, així com impulsar acords de col·laboració amb les plataformes digitals amb la finalitat de vetlar pel compliment de la normativa turística.

Àrea industrial avançada

Així mateix, la Llei d'Acompanyament introdueix la modificació de la Llei 14/2018, de la Generalitat, de gestió, modernització i promoció de les àrees industrials de la Comunitat Valenciana, amb la finalitat que es completen les dotacions necessàries perquè una àrea industrial puga obtindre la classificació d'avançada.

Com a novetat, s'hi inclouen requisits com la instal·lació d'oficines bancàries; instal·lacions per a la pràctica esportiva; escola o centre d'educació infantil de primer cicle (zero a tres anys), o ludoteca infantil; hotel o servei d'allotjament similar; servei de salut, i servei de prevenció de riscos laborals mancomunats.