President
Infraestructures

Ximo Puig dona suport a la candidatura d’Elx com a seu de l’Agència Espacial Espanyola i signa el protocol de col·laboració per a compensar el “deute moral” per la seua inversió en els terrenys de la UMH

06/10/2022
Ximo Puig dona suport a la candidatura d’Elx com a seu de l’Agència Espacial Espanyola i signa el protocol de col·laboració per a compensar el ...
  • El Consell impulsarà, a través de les inversions previstes en l'acord, les actuacions i les infraestructures urbanes vinculades al reconeixement de la capitalitat verda europea 2030
  • El president de la Generalitat assegura que Elx compleix “tots els ítems” establits en la convocatòria per a ser triada com a seu de l'agència estatal

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que la Generalitat donarà suport a la candidatura d'Elx com a seu de l'Agència Espacial Espanyola, ja que, segons ha destacat, “la ciutat i la seua comarca són la millor alternativa possible, perquè reuneixen tots els requisits necessaris que es fixen en les bases per a triar aquesta seu”.

Així ho ha assegurat a Elx durant la signatura del protocol de col·laboració amb l'Ajuntament il·licità per a compensar la inversió municipal realitzada en la compra dels terrenys on se situa la Universitat Miguel Hernández (UMH).

El responsable de l'executiu valencià ha recalcat que Elx té al seu abast un dels principals aeroports internacionals d'Espanya, així com una connexió d'alta velocitat, tres universitats públiques i una privada, i alberga una empresa “de referència en el camp espacial”.

Per tant, Ximo Puig ha reiterat que aquesta ciutat “és la millor alternativa possible, perquè compleix tots els ítems de la convocatòria, té un entorn favorable i presentarà una candidatura rigorosa”. 

Compensació del “deute moral”

El president de la Generalitat i l'alcalde d'Elx, Carlos González, han signat el protocol de col·laboració mitjançant el qual la Generalitat compensarà, en un termini de quatre anys, l'esforç inversor al municipi il·licità, valorat en 43 milions d'euros, que s'ha realitzat per a adquirir i cedir els terrenys on està situada la Universitat Miguel Hernández (UMH).

Després de la signatura d'aquest protocol, Ximo Puig ha afirmat que la Generalitat estava “obligada moralment” a compensar Elx “pel pas avant” que va fer per a adquirir els terrenys que alberguen la Universitat Miguel Hernández. El cap del Consell ha agraït “l'esforç i la comprensió” de la ciutat d'Elx i ha assegurat que l'acord signat aquest dijous era un “compromís històric” de la Generalitat.

Així mateix, el president de la Generalitat ha assegurat que les inversions del Consell suposaran “una palanca extra per a impulsar el desenvolupament d'Elx” i  perquè la ciutat il·licitana es consolide com un “motor econòmic i model de sostenibilitat” dins de la Comunitat Valenciana.

Capitalitat verda europea

L'acord estableix com a via de compensació la col·laboració de la Generalitat amb l'Ajuntament d'Elx per a impulsar les actuacions i les infraestructures urbanes vinculades al reconeixement de la capitalitat verda europea 2030 de la ciutat.

Per a assolir aquest objectiu, Ximo Puig ha subratllat que la Generalitat oferirà “tota l'ajuda possible en el mínim temps possible”, i ha recordat que, a més, la Generalitat “ha activat 217 milions d'euros d'inversió a la ciutat” des de 2015.

Inversions a Elx des de 2015

D'aquesta manera, el cap del Consell ha desgranat les inversions que ha fet la Generalitat des de 2015, com ara la remodelació de l'EDAR d'Algorós, l'ampliació i la remodelació de l'Hospital General i la construcció del CEIP La Paz -Torrellano, així com inversions en mobilitat sostenible com les obres de millora sobre la CV-865 fins a Santa Pola; el servei de bus d'alta capacitat fins a Alacant i Crevillent, i la concessió del transport públic de viatgers des d'Elx, que es licitarà en els pròxims mesos. 

Finalment, s'ha referit a les inversions previstes per la Generalitat en els pròxims anys, com ho són la finalització de la ronda sud, que estarà inclosa en els pressupostos de 2023 amb una inversió prevista de 19 milions; el Pla de mobilitat metropolitana sostenible Alacant-Elx, amb una inversió de 316 milions d'euros, així com la “necessària connexió” de tren entre Elx i l’Altet, que s'executarà en els pròxims exercicis.  
 

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig