Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Intel·ligència artificial

Josefina Bueno i Nuria Oliver analitzen l’aplicació de la intel·ligència artificial per a contribuir a millorar el benestar de les persones

08/10/2022
  • La consellera d'Innovació reitera la voluntat de la Generalitat Valenciana per involucrar en aquest projecte tota la ciutadania
  • La directora d'Ellis Alacant destaca el potencial que té la IA per a ajudar-nos a abordar els grans desafiaments del segle XXI

La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, i la doctora en Intel·ligència Artificial i directora de la Fundació Unitat Ellis Alacant han mantingut una reunió de treball amb l'objectiu de perfilar la candidatura d'Alacant com a seu de l'Agència Estatal de Supervisió de la Intel·ligència Artificial (AESIA).

En la reunió han abordat la importància que l'aplicació de la IA té per a millorar la vida de totes les persones, perquè ja la fem servir en ciutats, llars, serveis sanitaris, cotxes o mòbils intel·ligents.

Per exemple, la intel·ligència artificial està present quan usem assistents de veu i els demanem que ens posen música; les nostres ciutats apliquen la IA per a fer una gestió eficient de l'enllumenat, l'aigua potable, la pol·lució o la circulació de vehicles; la Sanitat utilitza eines amb IA per a millorar els sistemes de diagnòstic de les malalties o per a dissenyar nous fàrmacs, i la IA en l'Administració pública ajuda en la presa de decisions judicials, simplifica tràmits administratius o contribueix a la defensa i el control de les fronteres.

En aquest sentit, Bueno i Oliver han coincidit en la importància que la nova agència tindrà per a supervisar tots aquests usos que contínuament incorporem a les nostres vides, perquè la IA també té limitacions i planteja importants reptes i debats ètics per a garantir, per exemple, que no incórrega en biaixos racials o discriminacions de gènere. Per això, és prioritari i necessari fer un desenvolupament i una anàlisi multidimensional, incloent-hi no només la perspectiva tecnològica, sinó també els punts de vista social, cultural, ètic, laboral, econòmic, legal i regulador.

En aquest sentit, la consellera Josefina Bueno ha destacat l'interés constant del Consell per involucrar en aquest projecte tota la ciutadania. “La intel·ligència artificial no és una cosa que es fa en laboratoris i és útil solament per a uns pocs, sinó que és la més democràtica de totes les tecnologies, ja que afecta totes les persones, forma part de les nostres vides i de les nostres rutines diàries i contribueix a facilitar i millorar la vida de tota la ciutadania”, ha declarat Bueno.

“La nostra aposta per a albergar aquesta agència és fer valdre les nostres fortaleses, que són moltes, i conjuminar un equip d'experts multidisciplinari, amb capacitat d'abordar el desenvolupament de la intel·ligència artificial des de perspectives diferents i garantint-ne un ús ètic; concorde als valors europeus; que preserve la privacitat de les persones; que no discrimine; que vetle pel respecte, la dignitat i l'autonomia humana, així com que respecte la veracitat del contingut i la transparència”, ha assenyalat la consellera Bueno.

Per la seua banda, l'experta en intel·ligència artificial, Nuria Oliver, ha destacat “l'immens potencial que té la IA per a ajudar-nos a abordar els grans desafiaments del segle XXI, incloent-hi el canvi climàtic, la crisi energètica i l'envelliment de la població, així com, d'altra banda, els reptes que planteja, precisament, pel potencial que té per a impactar en la vida de les persones. El seu desenvolupament i l'aplicació han de ser socialment sostenibles i èticament responsables”.

L'objectiu d'Ellis Alacant és precisament investigar per a contribuir al fet que l'impacte de la IA en les nostres vides i les nostres societats siga positiu. En primer lloc, demostrant el seu valor per al bé social, com ho il·lustra el treball pioner que es va realitzar durant la pandèmia de la COVID-19. En segon lloc, inventant nous mètodes d'IA que respecten sempre els drets de les persones, com ara la privacitat, la no discriminació, l'autonomia i la veracitat. En tercer lloc, analitzant l'impacte de la IA en la societat i la vida de les persones.

Per aquest motiu Ellis Alacant té el sobrenom d'Institut d'Intel·ligència Artificial Centrada en la Humanitat. Segons ha afirmat Oliver, vivim en un moment històric en què la IA pot ser la nostra millor aliada per a contribuir al progrés i el benestar social. Espere que no ho desaprofitem”.

Galeria d'imatges