Educació, Cultura i Esport
Cultura

El Consorci de Museus coprodueix a la província de Castelló els programes de residències 'Photo Res' i 'Ceramic Res'

07/10/2022
El Consorci de Museus coprodueix a la província de Castelló els programes de residències 'Photo Res' i 'Ceramic Res'
  • Impulsats per l'associació Co-net Art, amb la coproducció del Consorci de Museus, els programes s'inicien el pròxim 10 d'octubre 
  • La cinquena edició de Photo Res se celebra al Museu de Belles Arts de Castelló de la Plana, mentre que Ceramic Res es presenta a l'Escola Superior de Ceràmica de l'Alcora

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana coprodueix Photo Res i Ceramic Res, dues de les residències impulsades per l'associació Co-net Art, les qual s'inicien el pròxim 10 d'octubre a les localitats de Castelló de la Plana i l'Alcora. Co-net Art, que forma part del programa de residències artístiques Cultura Resident, actua com a plataforma per a promoure intercanvis artístics i culturals a la província de Castelló.

Photo Res presenta la cinquena edició com una residència centrada en la investigació fotogràfica, la qual se celebrarà al Museu de Belles Arts de Castelló de la Plana durant un mes. D'altra banda, Ceramic Res celebra la primera edició a l'Escola Superior de Ceràmica de l'Alcora, amb una duració de dos mesos i una temàtica que gira al voltant de la ceràmica contemporània. 

"Un dels objectius del meu projecte de gestió per al Consorci de Museus és la creació d'un programa autonòmic de residències artístiques. En 2017 vam posar en marxa Cultura Resident, amb una implantació en el territori que ha crescut, alhora que s'ha estés a destinacions internacionals. Treballem per a generar suport, acompanyament i visibilitat a les nostres creadores i creadors, però també per a impulsar iniciatives independents que sorgeixen del mateix sector professional. Propostes que es desenvolupen tant a entorns urbans com rurals i que treballen amb diversos contextos i formats, com és el cas de Photo Res i Ceramic Res. D'aquesta manera, enfortim el teixit cultural i la creació contemporània, mentre oferim temps, espai i recursos a les persones seleccionades per al desenvolupament del seu treball", assenyala el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont.

"Des de l'equip de Co-net Art treballem per a contribuir al creixement i enriquiment cultural de la província de Castelló. Apostem pel format de residències perquè en el context cultural actual tenen un gran potencial, tant per a artistes com per a la societat en general. Són projectes en els quals es nota una sensibilitat en el tracte professional, així com en l'acompanyament durant tot el procés de creació. El suport del Consorci de Museus en aquests projectes ens ha donat l'estabilitat, visibilitat i marc necessaris per al desenvolupament correcte de les residències", indiquen des de Co-net Art. 

Cinquena edició de Photo Res
Photo Res parteix des d'un enfocament d'investigació pràctica al voltant de la imatge, el qual se centra en la reflexió i la recerca dels límits del que és fotogràfic, i de quina es pot abordar des de múltiples disciplines.

Del total de les 120 sol·licituds de diversos països que s'han presentat en aquesta edició de 2022, s'han seleccionat quatre projectes per un comité científic compost pel director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont; una professora de l'UJI, María Juncal Cavaller; els integrants de l'EASD, Nacho Grec i David Marqués, i la comissària independent, Alicia Ventura. 

Els projectes seleccionats en aquesta cinquena edició de Photo Res són: Suelo que danza, de Jorge Iglesias (Madrid, 1991); No cal, de Julio Galeote (Madrid, 1977); From the tip of the tongue to the sols of the feet, de Laura Palau (Castelló de la Plana, 1993), i La donación, de Florencia Rojas (Argentina, 1984). 

Per al programa Photo Res, el Consorci de Museus i Co-net Art compten amb la col·laboració de l'EASD (Escola d’Art i Superior de Disseny) de Castelló de la Plana i del festival de fotografia Imaginària

Ceramic Res
Ceramic Res és un programa de residències artístiques de dos mesos de duració que es durà a terme a l'Escola Superior de Ceràmica de l'Alcora, i girarà al voltant de la ceràmica contemporània, de manera que afavorirà espais per a la col·laboració, el descobriment, la creació i la interacció i difusió de l'art contemporani. La iniciativa pretén, alhora, aprofundir en la relació de la ceràmica amb el territori i aprofundir, també, en els vincles socials i industrials d'aquesta disciplina amb la província de Castelló. 

En aquesta primera edició, la selecció d'artistes s'ha fet mitjançant la invitació, en la qual s'han seguit els criteris d'un comité cientificotècnic compost pel director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont; el diputat de promoció ceràmica de la Diputació de Castelló, Ximo Huguet; el director del Museu de la Ceràmica de la Diputació de Castelló, Eladi Grangel; el director de l'Escola Superior de Ceràmica de l'Alcora, Alberto Lázaro; els directors de la fira MARTE d'art contemporani de Castelló de la Plana, Joan Feliu i Nacho Tomás, i la comissària independent Alicia Ventura. 

Els projectes seleccionats per a aquesta primera edició són Futuros del pasado, de Sandra Val (Madrid, 1979); Alegoría espacio/tiempo, d'Ana Rod (la Corunya, 1982); Jaula, trampa, contenedor, de Javier Bravo Rueda (Callao, Perú, 1989), i Objetos Inspirados, de Monserrat Gómez-Osuna (Madrid, 1964). 

Ceramic Res compta amb la col·laboració de la Diputació de Castelló des de la promoció ceràmica, l'Ajuntament de l'Alcora, el Museu de la Ceràmica de l'Alcora, l'ESCAL (Escola Superior de Ceràmica de l'Alcora), Caixa Rural de l'Alcora i la fira d'art contemporani MARTE de Castelló de la Plana.

Sobre Co-net Art
L'associació Co-net Art pretén contribuir al desenvolupament cultural de la província de Castelló, acompanyant i fent costat a la investigació artística des de la professionalització dels i les artistes, atorgant-los els recursos necessaris per al bon desenvolupament dels projectes d'aquests.

Naix amb l'objectiu de secundar, incentivar i donar a conéixer els processos de creació artística contemporanis i crear espais que afavorisquen la col·laboració, el descobriment, la creació i, per descomptat, la interacció i difusió de l'art visual actual. Aquests espais es creen al voltant de residències artístiques, els quals naixen pels acords amb diverses institucions que volen afavorir contextos d'experimentació i innovació.

Sobre Cultura Resident
Cultura Resident és el primer programa públic de residències de creació posat en marxa a la Comunitat Valenciana en 2017 pel Consorci de Museus, amb l'objectiu d'enfortir el teixit cultural valencià i impulsar la creació contemporània, de manera que es facilita temps, espai, acompanyament i recursos econòmics a creadores i creadors per al desenvolupament del seu treball. 

En paral·lel a aquesta estructura, Cultura Resident secunda també una sèrie d'iniciatives locals d'entitats de caràcter independent tant en entorns urbans com rurals, les quals treballen amb formats de residència de manera que es genera una col·laboració més enllà del que és econòmic, i d'aquesta manera es comparteixen públics, sabers i s'articulen calendaris, com en el cas de Photo Res i Ceramic Res

Més informació a Consorci Museus

Galeria d'imatges