Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Recollida separada

Transició Ecològica visita el nou robot separador de plàstics lleugers que s'instal·larà a Picassent

08/10/2022
Transició Ecològica visita el nou robot separador de plàstics lleugers que s'instal·larà a Picassent
  • Aquest equip serà el primer a Espanya que separe plàstic lleuger de manera robotitzada per a reciclar-lo posteriorment
  • El director general de Qualitat i Educació Ambiental assisteix a Barcelona a les proves de funcionament del robot destinat a la planta de tractament de Picassent

El director general de Qualitat i Educació Ambiental, Joan Piquer, ha assistit a Barcelona a les últimes proves de funcionament del primer robot automàtic per a la separació de plàstic lleuger i de xicoteta grandària que s'instal·larà en la planta de tractament de Picassent.

Aquest equip d'alta tecnologia serà el primer sistema de separació de plàstic lleuger per al posterior reciclatge, a escala industrial i robotitzada, a Espanya.

Joan Piquer, acompanyat del director general de VAERSA, Ferran Vicent García, i de representants del grup Nestlé, el qual s'encarrega de la inversió de l'experiència, ha visitat aquesta tecnologia, la qual permetrà recuperar el plàstic lleuger dins del flux d'envasos del contenidor groc de tota l'àrea metropolitana de València i bona part de la resta de la província.

Mireia Mollà s'ha mostrat satisfeta perquè Picassent "siga la primera planta de tractament que dispose d'aquesta tecnologia, la qual s'afig a la de separació d'alumini i acer lleugers, i que, per tant, passarà a ser una de les de més capacitat de recuperació de tota Europa".

El projecte es treballa entre la Generalitat Valenciana, l'Ajuntament de València, VAERSA i el grup Nestlé des de fa més de 12 mesos, durant els quals s'han dut a terme simulacions, caracteritzacions dels diversos fluxos de residus de plàstic recuperables i assajos amb mostres de materials en els diferents tipus d'equips de classificació.

La planta de Picassent atén una població equivalent a més de 2 milions d'habitants pel que fa a la classificació d'envasos lleugers procedents de les recollides municipals separades en origen.

Els residus mesclats baixen un 8 %

Durant el mes de juliol de 2022 la producció de residus domèstics mesclats a la Comunitat Valenciana ha baixat un 8 % en comparació amb el mateix període de 2019 –previ a la pandèmia– tot i registrar més ocupació turística que en 2019 (197.567 tones en 2019 respecte de les 180.823 tones en 2022).

El comportament decreixent es repeteix d'acord amb les dades d'entre gener i juliol, amb un descens de residus mesclats del 3,6 %, en comparació amb el mateix període de 2019.

Galeria d'imatges