Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge

La Generalitat convoca les ajudes per a la millora de l'accessibilitat als habitatges 2022-2025 per import de 12,5 milions d'euros

11/10/2022
El vicepresident segon i conseller d'Habitatge presenta les ajudes
  • El vicepresident segon i conseller d'Habitatge presenta les ajudes, de les quals, el termini per a presentar les sol·licituds, finalitzarà l'1 de desembre

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha presentat la convocatòria d'ajudes per a l'exercici 2022 per a la millora de l'accessibilitat als habitatges del Pla estatal per a l'accés a l'habitatge 2022-2025.

La quantia màxima de les ajudes que es concediran serà inicialment de 12.555.000 euros, corresponent a l'aportació del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. La quantia es distribuirà de la manera següent: 1.883.250 euros per a 2023; 5.022.000 per a 2024, i 5.649.750 euros per a 2025. No obstant això, aquesta quantia es podria augmentar.

El vicepresident segon ha destacat que la rehabilitació del parc d'edificis, envellit i molt poc eficient, és "una prioritat per a aquesta Conselleria", per la qual cosa considera "molt coherent que la rehabilitació i l'accessibilitat vagen unides en aquest repte de cuidar-nos tots i totes molt millor de com ho hem fet fins ara".

Per a Héctor Illueca, l'objectiu estratègic és "arribar a aconseguir la plena accessibilitat" en el sentit més ampli. Es calcula que unes 15.000 persones de la Comunitat Valenciana no poden eixir de casa perquè el seu habitatge no és accessible. A més, una de cada cinc persones dependents de més de 65 anys es troba en aquesta situació.

"Les urgències de les persones que viuen confinades a casa ens reclamen accions immediates, i per això convoquem aquestes ajudes". A més, l'envelliment progressiu de la població agreujarà encara més el problema, de manera que és prioritari "crear habitatges que responguen a les necessitats i condicions de qui els habita".

Les ajudes es convoquen per mitjà de la Direcció General de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica. A continuació, el responsable d'aquesta direcció, Alberto Rubio, ha destacat dues qüestions referents a aquesta convocatòria. La primera d'aquestes és que, "sempre que siga possible, no sols hem d'atendre la urgència immediata, també cal rehabilitar de manera íntegra, la qual cosa ens permetrà prolongar durant 30, 40 o 50 anys la vida útil d'aquest edifici".

En segon lloc, Alberto Rubio ha explicat que la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica té moltes línies d'ajudes que es complementen, la qual cosa permetrà atendre molta més demanda.

En la presentació d'aquestes subvencions han estat presents el director general de Coordinació Institucional de la Vicepresidència Segona, Marc Aparisi; la directora general d'Emergència Residencial, Pura Peris; i la directora de l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE), Begoña Serrano.

Juntament amb aquests també han assistit representants dels col·legis d'arquitectes, aparelladors, administradors de finques, FECOVAL, COCEMFE i associacions de consumidors.

Concurrència competitiva

El procediment de la concessió serà de concurrència competitiva, per rigorós ordre de presentació de les sol·licituds, fins a l'esgotament dels fons previstos.

Les obres podran iniciar-se abans de la sol·licitud de les ajudes sempre que no s'hagen finalitzat en el moment de la sol·licitud. S'entendrà com a data de terminació d'obres la que conste en el certificat final d'obra o en l'expedició de l'última factura d'obres, en cas que no siga necessari aportar-hi el projecte. Les obres hauran d'haver-se iniciat amb posterioritat a l'1 de gener de 2021.

El termini per a la presentació de la sol·licitud d'ajuda s'iniciarà el 13 d'octubre i finalitzarà l'1 de desembre, inclusivament. El termini per a sol·licitar la inscripció com a gestor/a o agent de la rehabilitació en els registres corresponents creats a aquest efecte s'iniciarà l'endemà de la publicació de la resolució de convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i acabarà el 24 de novembre, inclusivament. Una vegada esgotats els fons destinats a la concessió d'aquestes ajudes, no s'admetran a tràmit més sol·licituds.

Les sol·licituds de les comunitats de propietaris o agrupacions de comunitats de propietaris s'hauran de tramitar telemàticament pels gestors/ores o agents de rehabilitació nomenats, actuant com a representants. La resta de les sol·licituds es presentaran telemàticament pels qui tinguen la condició de parts beneficiàries de les ajudes, d'acord amb la base tercera o, si escau, pels representants d'aquests.

Si els sol·licitants són persones físiques, amb la finalitat d'agilitzar la tramitació i concessió, la presentació de sol·licituds es durà a terme, preferentment, de manera telemàtica. No obstant això, si no disposen de mitjans tècnics per a formalitzar la sol·licitud, podran acudir a les dependències de les direccions territorials de la Conselleria situades a l'avinguda Aguilera, 1, d'Alacant; a l'avinguda de la Mar, 16, de Castelló de la Plana, i al carrer Gregorio Gea, 27, de València, i en qualsevol de les oficines de la xarxa XALOC, on seran assistides pel personal tècnic.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions del vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca