Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Ciència i investigació

El Consell destina 37 milions a 156 projectes d’investigació en les àrees de ciències marines, agroalimentació, astrofísica i materials avançats

13/10/2022
  • Els projectes subvencionats compten amb una dotació econòmica d'entre 150.000 i 300.000 euros

La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital destina 37 milions d'euros, 14 milions dels quals procedeixen de fons propis de la Generalitat i 23 de fons MRR, a desenvolupar 156 projectes a les universitats i els centres d'investigació valencians en el marc dels plans complementaris del Pla de recuperació, transformació i resiliència cofinançat per la Unió Europea-Next Generation EU, en les àrees de ciències marines, agroalimentació, astrofísica i materials avançats.

Als 39 projectes que ja es van concedir en l'àrea de ciències marines per import de 10 milions d'euros, ara s'hi sumen 43 projectes de l'àmbit de l'agroalimentació, amb una assignació de 9 milions d'euros; 30 de les àrees de l'astrofísica i la física d'altes energies, amb una dotació de 8 milions, i 44 projectes dins del programa de materials avançats, que comptaran amb un finançament de 10 milions d'euros.

Els projectes subvencionats compten amb una dotació econòmica d'entre 150.000 i 300.000 euros per a cada u, destinats a finançar les despeses de personal i equipament, entre altres.

Dels 165 projectes finançats, 118 els desenvoluparan grups d'investigació pertanyents a les cinc universitats públiques valencianes, 36 projectes seran desenvolupats per investigadores i investigadors que pertanyen al Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), un per un grup que pertany a la Universitat Catòlica de València (UCV) i un altre per un grup d'investigació adscrit al Centre d'Investigació Príncep Felipe (CIPF).

El Programa de ciències marines està coordinat a la Comunitat Valenciana des de la Universitat d'Alacant i l'Institut d'Aqüicultura Torre de la Sal (IATS-CSIC), pels professors Carlos Valle Pérez i Jaume Pérez Santos. El Programa d'agroalimentació està coordinat pel catedràtic de la Universitat Miguel Hernández d'Elx Raúl Moral Herrero.

Per la seua banda, la coordinació del Programa d'astrofísica la durà a terme l'investigador de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC) de la Universitat de València/CSIC, Carlos Lacasta. Finalment, el catedràtic de la Universitat de València Eugenio Coronado Miralles coordinarà a escala nacional el Programa de materials avançats.

Aquests plans complementaris d'investigació sorgeixen fruit de la coordinació entre l'Administració General de l'Estat i les comunitats autònomes, amb la finalitat d'alinear l'execució de fons europeus a través de la cooperació en línies d'investigació prioritàries per al país.