Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Consell d'Infància

Igualtat presenta el Consell Infantil i Adolescent del Sistema de Protecció de la Comunitat Valenciana

15/10/2022
Igualtat presenta el Consell Infantil i Adolescent del Sistema de Protecció de la Comunitat Valenciana
  • Està compost per 24 xiquetes, xiquets i adolescents que es troben en acolliment familiar o residencial 
  • La secretària autonòmica d'Atenció Primària i Serveis Socials ha destacat la participació infantil com un “principi bàsic” en les polítiques d'infància del Consell

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha presentat el Consell Infantil i Adolescent del Sistema de Protecció (CIASP), compost per 24 xiquetes, xiquets i adolescents que es troben en acolliment familiar o residencial. 

La secretària autonòmica d'Atenció Primària i Serveis Socials, Irene Gavidia, ha valorat la materialització de l'eina de participació com a “element transformador que suposarà un canvi significatiu en com els xiquets es relacionen amb l'Administració, ja que la infància representa el 18 %  del conjunt de la població valenciana”, i la participació infantil és un “principi bàsic” en les polítiques d'infància del Consell. 

Irene Gavidia ha assistit a la presentació del Consell en un acte que ha reunit els consellers i les conselleres que s'han triat, als qui se'ls ha lliurat un diploma davant de familiars, representants de la Generalitat i dels consells i les entitats del sector d'infància i adolescència de la Comunitat Valenciana.

En la seua intervenció, la secretària autonòmica s'ha dirigit als nous consellers i conselleres, als quals ha felicitat per ser “un grup de valents, pioneres i pioners que esteu marcant la diferència, fent valdre la vostra veu, garantint ser tinguts en compte i enriquint la societat amb la vostra presència efectiva i participació activa”.  

Irene Gavidia ha explicat que el Consell Infantil i Adolescent del Sistema de Protecció i el Consell d'Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana, constituït al març, són organismes impulsats per la Conselleria d'Igualtat i recollits en l'Estratègia valenciana d'infància i adolescència amb l'objectiu de comptar amb l'opinió de xiquetes, xiquets i adolescents, i fer efectiu així el seu dret a ser escoltats col·lectivament en els assumptes que els concerneixen.

La constitució dels dos consells ha indicat és “una fita important” en el camí iniciat pel Govern Valencià perquè les persones menors d'edat no siguen únicament subjectes de protecció, sinó també “subjectes de drets”, i ha recordat que, en aquest sentit, ve recollit en la Llei de drets i garanties de la infància i l'adolescència a la Comunitat Valenciana, aprovada en 2018.

Composició i funcions del Consell

El CIASP està integrat per 24 consellers i conselleres, 12 xiquetes, xiquets i adolescents de llars i residències del sistema de protecció i 12 que es troben en acolliment familiar o guarda amb finalitats d'adopció. 

Entre les seues funcions, podran proposar a la Generalitat iniciatives per a millorar el sistema de protecció i participar-ne en l'avaluació periòdica; recollir les inquietuds i els interessos de la infància i l'adolescència del sistema de protecció de la Comunitat Valenciana; consultar projectes normatius, plans i programes de la Generalitat que afecten la protecció pública de la infància i l'adolescència, i impulsar la realització de campanyes i jornades que trenquen els estereotips sobre les xiquetes, els xiquets i els adolescents que formen part del sistema de protecció. 

La creació del Consell Infantil i Adolescent del Sistema de Protecció, juntament amb el Consell d'Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana, es recull en el decret aprovat l'any passat pel Consell que dona plenitud als drets ja reconeguts de la població infantil i adolescent, especialment “el dret de participació que potencia el seu paper actiu com a subjectes de dret, tant en la defensa dels seus interessos individuals com dels col·lectius”.  

Tots dos organismes estan inspirats per les experiències desenvolupades en l'àmbit local, on actualment s'estan implementant els consells locals d'infància com a eines de participació en l'àmbit més pròxim. Actualment 61 municipis compten ja amb un consell local d'infància i 1.298 xiquetes, xiquets i adolescents hi participen.  

Galeria d'imatges