Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Rehabilitació

Héctor Illueca presenta a Ademuz el Registre municipal de solars i edificis a rehabilitar per a municipis en risc de despoblament

18/10/2022
El vicepresident segon i conseller d’Habitatge ha assenyalat la importància del projecte pilot que es durà a terme a la comarca del Racó d'Ademús
  • El vicepresident segon i conseller d'Habitatge ha assenyalat la importància del projecte pilot que es durà a terme a la comarca del Racó d'Ademús
  • També ha visitat a Castielfabib l'actuació urbana d'adequació integral de la plaça de la Vila i els carrers adjacents

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha presentat a Ademuz el Registre municipal de solars i edificis a rehabilitar (RMSER) amb una guia específica per als municipis en risc de despoblament.

Hi ha estat acompanyat per la secretària autonòmica d'Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto, i ha presentat a l'alcalde d'Ademuz, Ángel Andrés González, i altres representants municipals del Racó d'Ademús, aquesta guia. Es tracta d'un projecte pilot que es desenvoluparà en coordinació amb la xarxa d'oficines Xaloc per a l'activació d'un registre mancomunal d'edificis a rehabilitar.

El vicepresident segon ha destacat que “el registre que presentem és un instrument valuós, que, per la seua dificultat tècnica i administrativa, no s'ha pogut desplegar convenientment encara a la Comunitat Valenciana. Ara, amb l'assistència de les oficines Xaloc, proporcionarem mitjans materials, fins i tot per als municipis més xicotets, perquè aquesta siga una eina efectiva de revitalització dels centres històrics”.

Aquest registre públic està constituït per tots aquells immobles, tant solars com edificis, que s'hi hagen inclòs prèviament per resolució administrativa dictada per l'òrgan municipal competent. S'hi inclouen els immobles en règim d'edificació o rehabilitació forçosa i aquells sobre els quals hi haja ordre d'edificació o rehabilitació forçosa en vigor.

En aquest sentit, l'RMSER esdevé una eina molt útil per a poder accedir als programes i les ajudes disponibles en la Generalitat que estan directament relacionats amb les subvencions a les quals es pot accedir per a poder adequar els edificis i les cases.

La inclusió en el registre s'ha de fer expressant la causa que determina el problema i la descripció de l'immoble afectat. Al seu torn, el llibre que conté la relació dels immobles (RMSER) està vinculat amb el formulari de valoració d'idoneïtat de l'actuació. Es tracta d'un imprés que serveix per a determinar el nivell de prioritat de les actuacions. De manera que justifica l'interés general de l'Ajuntament en el moment que es tramita el procediment d'una execució forçosa.

Posteriorment, una vegada fet el registre de l'edifici, l'habitatge o el solar en l'RMSER, s'haurà de notificar al Registre de la propietat i quedarà inscrit, amb la prèvia presentació d'una certificació administrativa.

Millora integral a Castielfabib

Prèviament, Héctor Illueca s'ha traslladat a un altre dels municipis del Racó d'Ademús, Castielfabib, on la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha invertit 510.000 euros en l'actuació urbana d'adequació integral de la plaça de la Vila i els carrers adjacents. Hi ha estat acompanyat per l'alcalde de la localitat, Eduardo Aguilar.

Els treballs consisteixen en la renovació completa de les infraestructures urbanes i la seua urbanització, així com la millora de l'eficiència energètica mitjançant la substitució amb il·luminació LED.

L'àmbit d'actuació de la intervenció és la plaça de la Vila i els carrers Calicio, Enrique Fornás, de la Reja, Calvario i altres punts (Torrejón, Torre Campanario i Torreta).

L'objectiu és solucionar els problemes detectats i recuperar l'espai urbà amb una proposta coherent de millora de l'accessibilitat, amb un disseny integrador i una humanització de l'espai, fomentant llocs en els quals la igualtat, la inclusió i la perspectiva de gènere tinguen un paper fonamental.

Galeria d'imatges