Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Memòria democràtica

Pérez Garijo destaca el valor de les jornades de memòria d’Alfafar “perquè les futures generacions coneguen la nostra història amb rigor”

19/10/2022
Pérez Garijo destaca el valor de les jornades de memòria d’Alfafar “perquè les futures generacions coneguen la nostra història amb rigor”
  • La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i l’alcaldessa de Benetússer han inaugurat l’exposició La repressió franquista a Alfafar, impulsada per l’associació Joan Peset Aleixandre
  • Pérez Garijo ha afirmat que “la memòria democràtica, la que estem construint entre totes i tots, ocupa per fi el lloc que hi correspon, després de tants anys d’abandó

 

Benetússer.

La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, i l’alcaldessa de Benetússer, Eva Sanz, han inaugurat l’exposició La repressió franquista a Alfafar, impulsada per l’associació Joan Peset Aleixandre amb l’objectiu de donar a conéixer i recuperar el passat històric del poble d’Alfafar, els seus habitants i els successos ocorreguts durant la repressió franquista.

Rosa Pérez Garijo ha destacat el valor d’aquestes jornades perquè les futures generacions cresquen sense el silenci i la mentida imposada durant tants anys, “perquè els nostres joves tenen dret a conéixer la història amb rigor”.

Pérez Garijo ha afirmat que “la memòria democràtica, la que estem construint entre totes i tots, ocupa per fi el lloc que hi correspon, després de tants anys d’abandó”.

“En aquestes jornades tindrem l’oportunitat de gaudir d’aquesta commovedora exposició, que posa de manifest la crueltat d’un règim, el franquisme, que va arribar a través de les armes mitjançant un colp d’estat militar que va derivar en una llarga i cruel guerra”, ha explicat la consellera.

“Un règim -ha continuat- que lluny de conformar-se per haver guanyat i fer seu el control de totes les institucions i l’aparell de l’Estat, va començar una tasca de depuració ideològica per imposar el seu ideari fins a l’extrem de l’eliminació física si era necessari”.

Per a Pérez Garijo “és necessari que hui parlem d’aquella repressió i expliquem què va succeir”, a la qual cosa ha afegit que, “sobretot, és necessari que recorreguem aquest camí de veritat, justícia i reparació que ens hem marcat”.

Durant la seua intervenció, la consellera ha remarcat el paper de les entitats memorialistes i d’alguns ajuntaments que, des de fa molts anys i amb molt pocs recursos, “començaren aquesta tasca de recuperació de la memòria històrica”.

Jornades de Memòria Històrica

La mostra, que es marca en les Jornades de Memòria Històrica d’Alfafar, estarà oberta al públic entre el 19 d’octubre i el 20 de novembre en la sala d’exposicions del Centre Cultural de Benetússer El Molí, ubicació escollida després de la negativa per part de l’Ajuntament d’Alfafar de cedir un espai municipal als organitzadors. Entre les activitats programades s’inclouen sis conferències relacionades amb la repressió franquista o la memòria històrica en l’actualitat, entre altres.

Al llarg d’aquestes jornades es podrà donar a conéixer de prop l’horror que va suposar la repressió que el règim va practicar amb aquells que no eren addictes a la nova ideologia del nacionalcatolicisme, tant a Alfafar com en tota la comarca de l’Horta.

Les conferències dels experts Vicent Gavarda, Wilson Ferrús, Joan Josep Baixauli o Josep M. Tarazona sobre la repressió que van patir particularment els mestres i les dones posaran de manifest com actuava el nou poder que va sorgir a la guerra.

En el programa també hi ha espai per a fer valdre el paper dels familiars de les víctimes de la repressió, familiars que treballen per a la recuperació no només de la seua memòria, sinó de les restes físiques d’aquells que van ser afusellats i amuntonats en una fosa comuna o que van ser despullats de tota dignitats humana en ser desterrats com animals, al costat d’un camí o d’una carretera.

Galeria d'imatges