Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Festival arquitectura

Héctor Illueca: “L’Open House València acosta a la gent l’arquitectura i inspira noves maneres d’estar en aquest món”

19/10/2022
El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica presenta la quarta edició del festival
  • El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica presenta la quarta edició del festival
  • Més de 50 edificis, deu rutes urbanes i dos concerts configuren la programació de l'esdeveniment que tindrà lloc aquest cap de setmana

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha presentat la quarta edició de l'Open House València 2022, que tindrà lloc el dissabte 22 i el diumenge 23 d'octubre. Es tracta d'un festival d'arquitectura que comptarà amb l'obertura de més de 50 edificis emblemàtics, l'organització de deu rutes urbanes temàtiques i la celebració de dos concerts en ubicacions privilegiades.

Héctor Illueca ha destacat que l'Open House València “és un espai on establir diàlegs que acosten a la gent l'arquitectura per a inspirar noves maneres d'estar en aquest món”. Per això, des de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha agraït als organitzadors del festival la celebració d'aquesta nova edició.

En la seua intervenció, ha assegurat que amb l'organització d'esdeveniments d'aquesta classe “superem les barreres que ens separen de la gent que creu que l'arquitectura i l'urbanisme no van amb ells, democratitzem el coneixement en la matèria i acostem aquestes disciplines a la ciutadania”.

En definitiva, el vicepresident ha recalcat la necessitat de fer comprendre que hi ha altres maneres d'habitar les ciutats i els pobles, amb llocs “més amables, més ecològics, més responsables amb l'entorn construït i l'entorn natural”. Una aposta clara per una arquitectura bioclimàtica i un urbanisme conscienciat.

L'acte de presentació ha comptat també amb la participació de la vicealcaldessa de l'Ajuntament de València, Sandra Gómez; el president de l'Acadèmia Europea del Paisatge Urbà i cofundador d'Open House València, Javier Domínguez; la coordinadora del festival Sara Portela; el degà del Col·legi d'Arquitectes de la Comunitat Valenciana, Luis Sendra; el director de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat Politècnica de València, Iván Cabrera, i la vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, Esther Alba.

La directora general d'Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona, ha destacat que és “un orgull formar part del festival” Open House València, “un projecte multidisciplinari i col·laboratiu amb un elevat potencial que contribueix a la difusió de l'art i l'arquitectura valenciana”.

A més, ha assenyalat que aquest certamen “no només ha obert la porta del nostre patrimoni als valencians i valencianes, sinó que ha posat en marxa iniciatives per a repensar l'arquitectura i el model de les nostres ciutats, a les quals des de la Conselleria hem volgut atorgar el nostre suport”.

Després de l'acte s'ha celebrat una taula redona sobre el Jardí del Túria, amb motiu del 35é aniversari d'aquest espai.

Entre els edificis que es podran visitar aquest cap de setmana es troben l'Ajuntament de València i altres edificis de la ciutat com el Mercat Central, l'església de Sant Joan de l'Hospital, el CaixaForum València, el Veles e Vents, la restauració de l'església de Jesuïtes, l’Alqueria del Basket, l'antiga fàbrica de Tabacalera, el Centre Cultural Bancaixa o l'Espai Verd, entre altres.

Les franges horàries estàndard per a les visites seran el dissabte 22 d'octubre de 10 h a 14 h, i de 16 h a 20 h, i el diumenge 23 d'octubre de 10 h a 14 h. No obstant això, alguns edificis tenen franges horàries especials o bé ofereixen passes únics a hores determinades, casos en els quals sí que es necessita inscripció prèvia, a través de la pàgina web del festival.

Rutes urbanes per a conéixer la ciutat

A més es podrà recórrer la ciutat junt amb arquitectes especialitzats en la matèria a través de deu rutes Open Walks per València i dues per Meliana, que s'inicia enguany com a municipi convidat. Les rutes també tenen passes limitats, per la qual cosa en aquest cas sí que es requereix inscripció prèvia per a poder garantir el compliment dels aforaments en cada grup.

Les rutes són Moreno Barberá i el campus de Blasco Ibáñez; Els jardins del Túria: 35é aniversari; El Mercat del Grau; Els 10 imprescindibles d'OHV; Brutalisme i modernitat; Goerlich: Urbanisme i arquitectura en el centre històric de València; La Muralla islàmica; La nova plaça de la Reina; L'arquitectura d'Antonio Escario, i L'horta de la perifèria urbana. Les dues rutes de Meliana són Camins de l’horta i La ruta del mosaic de Nolla.

Completen la programació els dos concerts Open Music en ubicacions tan significatives com ho són el palau dels Català de Valeriola i el monestir de Sant Miquel dels Reis. En el primer dels quals actuarà Íñigo Soler, el dissabte a les 12.30 hores, i en el segon actuaran Los Manises, a les 19.00 hores el diumenge, com a festa de clausura del festival.

A més, Open House València organitza un concurs de fotografia creativa en el qual cada participant podrà presentar un màxim de tres fotografies relacionades amb el festival, integrant en tot cas algun dels edificis, les rutes o els esdeveniments que es realitzen durant el certamen. Es lliuraran tres premis de 150, 100 i 50 euros respectivament, a més d'un lot de revistes de TC Cuadernos.

Galeria d'imatges