Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Fons Next Generation

La Conselleria d’Habitatge informa sobre les ajudes dels fons europeus a través de les oficines Xaloc de Burjassot i la Vall d’Uixó

20/10/2022
  • La presentació de sol·licituds per a les ajudes a la rehabilitació d'habitatges i la millora de l'eficiència energètica continua vigent fins a l'1 de desembre de 2022

 

La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica continua organitzant sessions informatives en les diverses oficines de la xarxa Xaloc repartides per la Comunitat Valenciana, per a donar a conéixer les diverses subvencions existents a la rehabilitació, la millora de l'eficiència energètica i l'accessibilitat als habitatges en el marc dels fons europeus Next Generation.

En aquesta ocasió, el director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio, ha visitat les oficines de Burjassot i la Vall d'Uixó, i ha exposat a professionals, membres de les institucions locals, associacions, col·lectius socials i ciutadans d'aquestes poblacions les condicions d'aquestes subvencions.

El director general de Qualitat ha recordat “la necessitat de la rehabilitació i la millora de l'eficiència energètica en els edificis”, ja que un estudi de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) demostra que més del 40 % dels edificis són anteriors a l'any 1980, i el 50 % en el cas dels edificis d'ús residencial.

Un altre aspecte que ha destacat Alberto Rubio ha sigut la situació dels edificis existents en les quals, “si s'analitza la qualitat a partir de les qualificacions energètiques, s'observa que més del 80 % dels edificis existents se situen en les lletres de qualificació, E, F o G en termes d'emissions. El percentatge respecte al consum energètic es veu augmentat fins a quasi el 85 % dels edificis, la qual cosa posa de manifest com és d'important el potencial de la rehabilitació energètica”.

Posteriorment, tècnics especialitzats en fons europeus han resolt qüestions relacionades amb les subvencions i altres aspectes en matèria d'habitatge.

Aquestes sessions informatives sobre els fons Next Generation EU han sigut impartides anteriorment per Alberto Rubio en diverses oficines de la xarxa Xaloc, com ara les de Llíria, Cocentaina, Ontinyent i Bolbaite. Pròximament el director de Qualitat acudirà per a informar d'aquestes ajudes europees a les oficines de Dénia, Gandia, Alcoi, Sagunt i Alzira.

Plans d'ajuda a l'habitatge

Actualment hi ha diversos programes vigents d'ajudes als habitatges, com ho són les ajudes a les actuacions de rehabilitació d'edificis i millora de l'eficiència energètica d'habitatges (programa Next Generation EU) i les ajudes per a la millora de l'accessibilitat als habitatges 2022-2025 (Pla estatal d'habitatge), posades en marxa per la Conselleria d'Habitatge.

La convocatòria d'aquest exercici 2022 sobre les ajudes a la rehabilitació d'edificis i la millora d'eficiència energètica es diferencia de les anteriors per la creació de dues figures fonamentals com ho són els agents i els gestors de la rehabilitació. El gestor de la rehabilitació, segons ha afirmat el director general de Qualitat, “és un intermediari que pot ser tècnic, o no; està donat d'alta en el Registre autonòmic, i té la capacitat per a orientar i, en nom de la comunitat de propietaris, sol·licitar l'ajuda garantint que la documentació presentada compleix amb els requisits de l'ajuda”.

Com ha assenyalat Alberto Rubio, el paper de l'agent en rehabilitació és essencial, “perquè té capacitat promotora, és a dir, sobretot seran constructores o promotores. En començar l'obra, la comunitat de propietaris nomena un agent de la rehabilitació que s'ocuparà de tot el procés”, des de l'inici. Entre les tasques que desenvolupa destaquen les de sol·licitar l'ajuda, percebre els diners i buscar el finançament necessari, fins al lliurament de les claus d'aquesta obra acabada.

A través de la pàgina web www.renoveu.com es pot consultar tota la informació i realitzar qualsevol classe de consulta.

Quant a les ajudes per a la millora de l'accessibilitat als habitatges 2022-2025, la quantia màxima assignada és de 12.555.000 euros, que es reparteixen durant el període al qual pertanyen aquestes subvencions englobades en el Pla estatal per a l'accés a l'habitatge.

Aquestes ajudes, que són suplementàries a les anteriors, es convoquen també a través de la Direcció General de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, el responsable de la qual, Alberto Rubio, ha indicat que la Conselleria d'Habitatge “té moltes línies d'ajudes que es complementen, per la qual cosa permetrà atendre molta més demanda”.

El director de Qualitat ha explicat que no solament cal atendre la urgència immediata en la rehabilitació, sinó que, sempre que siga factible, “cal realitzar la rehabilitació de manera integral, cosa que ens permetrà prolongar durant 30, 40 o 50 anys la vida útil d'aquest edifici”.

El termini de presentació de sol·licituds, tant per a les ajudes a la rehabilitació i la millora de l'eficiència energètica com per a la millora de l'accessibilitat als habitatges, conclou l'1 de desembre d'aquest any 2022.

Oficines Xaloc de Burjassot i la Vall d'Uixó

Les oficines de la xarxa Xaloc són un servei de finestreta única en habitatge i fan un paper fonamental per a la difusió, la gestió i l'assessorament en matèria d'habitatge, rehabilitació i regeneració urbana, a més d'oferir informació i suport per a la sol·licitud de subvencions en relació amb els fons europeus Next Generation, ajudes gestionades per la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i, en aquest cas, finançades per la Unió Europea.

L'objectiu d'aquestes seus és facilitar una atenció més pròxima a la informació i assolir una gestió més ràpida i eficaç per a la ciutadania.

Les seus de Burjassot i de la Vall d'Uixó són dues de les oficines que durant aquest any han passat a formar part de la xarxa d'oficines repartides pels diversos municipis de la Comunitat.

Concretament, l'oficina de la Vall d'Uixó està exercint una tasca destacada quant a les diverses ajudes sol·licitades per l'Ajuntament de la localitat, com ho són la sol·licitud d'ajudes per a la regeneració urbana d'un centenar d'habitatges existents a la colònia de San Antonio i la solució als problemes d'habitatge existents actualment al municipi l'escassetat d'oferta i l'elevat lloguer dels immobles, i l'obstacle a l'accés a un habitatge de lloguer que afecta els joves.

Així mateix, les oficines de la xarxa Xaloc estan dividides en diverses unitats. Una de les quals és la unitat de finestreta única, que és la fonamental, ja que a través d'aquesta es rep informació, assessorament, gestió i tramitació d'ajudes, a més de foment i acompanyament de la rehabilitació.

També hi ha la unitat de gestió de l'hàbitat que s'encarrega de la gestió i el manteniment del parc d'habitatges amb finalitats socials, i de l'augment d'habitatges amb finalitats socials; la unitat de protecció de tinença de l'habitatge, que gestiona el servei d'emergència i de mediació; la unitat de rehabilitació i eficiència energètica, facultada per a la millora dels habitatges del parc privat i l'impuls de l'eficiència energètica i de les energies renovables, i la unitat de l'Observatori Local de l'Habitatge, que porta l'anàlisi, la coordinació i la participació en el Programa Xaloc i la gestió de registres oficials relacionats amb l'habitatge.

Actualment prop de 20 oficines Xaloc que es reparteixen entre municipis i mancomunitats formen part de la xarxa i està prevista l'obertura de més oficines, Mancomunitat de l'Alt Palància, Mancomunitat de la Costera, Mancomunitat de la Safor i de València.

Galeria d'imatges