Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Cooperació internacional

La Generalitat presenta ‘Cooperarium’, la Biennal de Cooperació, Drets Humans i Desenvolupament Sostenible

22/10/2022
La Generalitat presenta ‘Cooperarium’, la Biennal de Cooperació, Drets Humans i Desenvolupament Sostenible
  • El certamen se celebrarà a la plaça de l’Ajuntament de València els dies 4 i 5 de novembre
  • Es tracta d’un espai interactiu i experimental en el qual els visitants podran conéixer les actuacions que desenvolupa la cooperació valenciana en la defensa i la protecció dels drets humans
  • La consellera de Cooperació ha posat l’accent en el compromís del Govern Valencià per assolir un món “més just, solidari i sostenible” a través de l’Agenda 2030
València.

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica celebrarà els dies 4 i 5 de novembre a la plaça de l’Ajuntament de València Cooperarium, la primera Biennal de Cooperació, Drets Humans i Desenvolupament Sostenible.

Es tracta d’un espai interactiu i experimental en el qual els visitants podran accedir de manera gratuïta per a conéixer les actuacions que desenvolupa la cooperació valenciana en la defensa dels drets humans a través de diversos projectes i actuacions desenvolupades pels agents de la cooperació valenciana en països empobrits.

D’aquesta manera, es pretén sensibilitzar la ciutadania valenciana sobre la situació de vulnerabilitat dels drets fonamentals que viuen les persones en els països del Sud, fomentant una visió crítica, solidària i compromesa amb el desenvolupament sostenible i amb la lluita contra la desigualtat en qualsevol part del planeta.

Pérez Garijo ha remarcat la importància d’aquesta biennal, que naix amb l’objectiu “de donar difusió a les activitats realitzades en matèria de promoció dels drets humans, la cooperació internacional i la implementació dels ODS”.

La consellera de Cooperació ha posat l’accent en el compromís del Govern Valencià per assolir un món “més just, solidari i sostenible” a través de l’Agenda 2030.

Espais interactius

La biennal Cooperarium comptarà amb tres àrees diferenciades. Un espai temàtic sobre acció humanitària i ajuda d’emergència, on les persones participants podran conéixer de primera mà els recursos que s’activen en situació d’emergència humanitària. Es podrà conéixer des de com funciona una planta potabilitzadora d’aigua fins a com viuen les persones desplaçades i refugiades, a més de poder veure els recursos sanitaris que es traslladen a les zones on s’ha produït una catàstrofe natural. També podran apropar-se als projectes i les actuacions d’acció humanitària i ajuda d’emergència que la Generalitat ha posat en marxa en més de 30 països els últims anys. En aquest espai es compta amb la col·laboració de Creu Roja, Farmamundi, Acnur i Unicef.

Una altra de les àrees acollirà la realització de tallers didàctics, destinats a xiquets i xiquetes, a més de públic juvenil i familiar. Es realitzaran tallers de diversos temes, com l’educació per a la pau, la interculturalitat, els drets de les dones o l’educació mediambiental, entre els quals cal destacar un taller d’art urbà sobre la població refugiada palestina, dirigit per l’artista valenciana La Nena Wapa, o un taller de còmic coordinat per dissenyador i editor MacDiego.

L’Àgora esdevindrà un espai per a debats, conferències i actes culturals. El divendres 4 de novembre es parlarà sobre la dona, els drets humans i el refugi, conversacions en les quals participaran dones colombianes i palestines refugiades a València que contaran de primera mà el seu testimoni. El dissabte 5 de novembre està prevista la participació de l’activista mediambiental i ambaixadora del Pacte Europeu pel Clima de la Comissió Europea, Olivia Mandle.

Música, màgia i teatre

El dissabte 5 de novembre Cooperarium s’orientarà al públic familiar. Es desenvoluparan diverses activitats culturals, com el teatre infantil, la dansa africana i l’actuació del mag Asier Kidam, el qual realitzarà l'espectacle Màgia contra el canvi climàtic. A més, actuarà el grup muixaranguer d’Algemesí amb més de 100 participants sota el lema Aliances pel desenvolupament sostenible.

Divendres i dissabte a la vesprada, a partir de les 19.30 hores, es realitzaran concerts solidaris. En concret, el divendres actuarà la banda Hollystiks i el músic valencià Tito Pontet. El dissabte està previst un concert en el qual participaran les bandes valencianes Tenda i Nativa.

La primera Biennal de Cooperació Cooperarium, impulsada des de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, compta amb la col·laboració de la Coordinadora Valenciana d'ONGD, més de 30 ONGD, les universitats públiques valencianes, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i el Fons Valencià per la Solidaritat.

Galeria d'imatges