Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Memòria democràtica

Pérez Garijo advoca per situar la defensa dels drets humans i democràtics “en el centre de la nostra acció política”

21/10/2022
Pérez Garijo advoca per situar la defensa dels drets humans i democràtics “en el centre de la nostra acció política”
  • La consellera ha presentat el llibre Pedagogía antifascista, del professor Enrique Javier Díez Gutiérrez
  • L’obra desenvolupa propostes i estratègies per a combatre el neofeixisme a les aules, el centre, la comunitat, però també en les polítiques educatives
Alacant.

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha presentat el llibre Pedagogía antifascista, del professor de la Facultat d’Educació de la Universitat de León Enrique Díez Gutiérrez.

L’obra desenvolupa propostes i estratègies per a combatre el neofeixisme a les aules, el centre, la comunitat, però també en les polítiques educatives. Es tracta d’una reflexió profunda sobre la importància i el lloc que ocupen en la nostra educació i, per tant, en la nostra societat, la pedagogia antifeixista i la memòria democràtica.

Durant la seua intervenció, Prérez Garijo ha afirmat que “vivim en una època en què es practica la desmemòria i es blanqueja el feixisme, per això hem d’anar més enllà i situar la defensa dels drets humans i democràtics en el centre de la nostra acció política i perseguir legalment aquells actes de marcat caràcter totalitari”.

En aquest sentit, la consellera ha assenyalat que la pràctica activa d’esborrar la memòria a Espanya durant anys ha provocat que els nostres joves “no coneguen la realitat de la II República, les causes de la guerra o la intervenció del feixisme i del nazisme en aquella guerra, de la mateixa manera que ignoren l’origen dels poders que van estar darrere del colp d’Estat”.

“Aquesta llacuna històrica que han patit diverses generacions ha furtat el legítim dret de la ciutadania de conéixer la seua història amb rigor”, ha explicat.

“Com a ciutadans i ciutadanes tenim la responsabilitat de garantir la transmissió de l’experiència del que ha passat a les persones que construiran el futur, educar els i les més joves amb valors democràtics, de respecte i tolerància, com a instruments de cohesió”. Qüestions que “són essencials per a crear una societat més justa”.

Pérez Garijo hi ha afegit que a través de la Llei de memòria democràtica, i per a la convivència de la Comunitat Valenciana, “estem recuperant el temps perdut i ens hem dotat d'eines eficaces per a combatre, perseguir i castigar aquelles accions que enalteixen el feixisme i propugnen l'odi en la nostra societat”.

Galeria d'imatges