Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Ciència i investigació

La Generalitat destina 9 milions a desenvolupar 43 projectes d’investigació sobre agroalimentació a la Comunitat Valenciana

24/10/2022
  • La consellera d'Innovació ha assistit a la presentació del programa Agroalnext,  que coordinen l'Escola Politècnica Superior d'Orihuela i la Universitat de València

La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha assistit a Orihuela a la presentació del programa d'investigació en agroalimentació, Agroalnext, que compta amb un finançament global de 9 milions d'euros a la Comunitat Valenciana.

El programa Agroalnext està coordinat per l'Escola Politècnica Superior d'Orihuela i la Universitat de València i investiga sobre l'agricultura de precisió, l'ús eficient de l'aigua, la reducció de residus, la creació de pinsos excel·lents o la millora de la qualitat dels productes agroalimentaris.

El programa Agroalnext sorgeix fruit de la coordinació entre l'Administració General de l'Estat i les comunitats autònomes per a impulsar accions d'R+D+I en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència del Ministeri de Ciència i Innovació, amb la finalitat d'establir un full de ruta per a la modernització de l'economia espanyola, la recuperació, el creixement econòmic i la creació d'ocupació.

La dotació per a tot el programa assoleix els 45,5 milions d'euros, 9 dels quals es destinaran a executar 43 projectes d'investigació de grups que pertanyen a universitats i centres d'investigació de la Comunitat Valenciana.

A més, aquest projecte compta amb la participació de les comunitats d'Aragó, Comunitat Foral de Navarra, La Rioja i Regió de Múrcia, a fi de contribuir a la transformació del sector agroalimentari en un escenari més verd, sostenible, saludable i digital, superant la bretxa entre els descobriments científics, el desenvolupament de la tecnologia i la seua implementació.

La consellera Josefina Bueno ha destacat la importància de la col·laboració en el desenvolupament d'aquests programes. “La col·laboració genera oportunitats encara més importants per a la ciència, però sobretot per a les persones d'aquesta terra, perquè els diners destinats a ciència no són una despesa, sinó una inversió”, ha destacat Bueno.

La consellera Bueno ha recalcat la forta vinculació de l'agricultura a la comarca del Baix Segura amb el seu territori i amb la seua gent, per la qual cosa, “amb aquests projectes d'investigació sobre agroalimentació pretenem aplicar la ciència amb l'objectiu que productors agraris, ramaders i empreses d'alimentació del nostre territori puguen millorar les capacitats de producció, ser més competitius i contribuir a millorar l'entorn natural”.

Finalment, hi ha afegit Josefina Bueno que “l'horta del Baix Segura és una unitat territorial reconeguda en estudis geogràfics, històrics i mediambientals, i el nostre objectiu és aplicar-hi la modernitat per a mantindre aquesta tradició, una tradició renovada que ens permeta continuar un mode de vida, un paisatge i una identitat amb l'ajuda de la ciència i la investigació”.