Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Ple del Consell

El Consell aprova la reforma fiscal valenciana per a ajudar les famílies a fer front a la inflació

24/10/2022
El Consell aprova la reforma fiscal valenciana per a ajudar les famílies a fer front a la inflació
  • Aitana Mas: “Amb les mesures aprovades pel Consell, la Generalitat serà refugi i trampolí de la classe treballadora i mitjana, i ajudarà a mitigar la inflació”
  • Arcadi España: “La reforma aprovada hui té un caràcter social més que fiscal, amb l'objectiu de protegir la població més vulnerable”

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas, i el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, han informat en roda de premsa sobre el contingut de l'avantprojecte de la Llei de mesures fiscals de gestió administrativa i financera i d'organització de la Generalitat, aprovat hui en reunió extraordinària del Ple del Consell juntament amb el decret llei de reforma fiscal valenciana.

Mas ha destacat que, amb les mesures aprovades hui, la Generalitat té com a objectiu “mitigar la inflació, donant un cop de mà a tota la societat valenciana que veu com es redueix dia a dia el seu poder adquisitiu” i transformant-se així en “refugi i trampolí de la classe treballadora i mitjana en uns temps d'incerteses internacionals i d'una inflació disparada per la crisi energètica”.

Pel que fa a la reforma fiscal valenciana, Aitana Mas ha destacat que amb el decret llei aprovat hui “es modifica la regulació del tram autonòmic de l'IRPF amb la finalitat d'acomodar-ne, amb efectes immediats, el gravamen a la vertadera capacitat econòmica de les persones, amb especial atenció a aquelles amb rendes mitjanes i baixes”.

Així mateix, la vicepresidenta ha informat que de cara a 2023 es mantenen els mínims i les deduccions i es crea una nova tarifa de l'IRPF, “que farà que aporten més els qui tinguen més capacitat i paguen menys els qui perceben menys”; també s'incrementaran un 0,25 % els trams dels qui tenen una riquesa major, amb una riquesa superior als 1,3 milions d'euros, i s'incrementa del 10 % a l'11 % l'impost de transferències patrimonials a l'adquisició d'habitatges superiors al milió d'euros.

Per la seua banda, Arcadi España ha destacat que la reforma aprovada pel Consell “té un caràcter social més que fiscal per a ajudar les famílies que més ho necessiten, amb l'objectiu de protegir la població més vulnerable i combatre la inflació”.

Arcadi España ha afirmat que es tracta d'una reforma “per a la majoria dels contribuents valencians amb rendes que arriben a 60.000 euros. Representa el 97,4 % dels contribuents a la Comunitat Valenciana. Descendeix, per tant, la tributació a 1,34 milions de declarants i permet que 962.000 contribuents tinguen una quota zero”.

Així mateix, el responsable d'Hisenda ha insistit que aquesta reforma “està centrada en les classes mitjanes i treballadors, beneficia la gran majoria de la societat valenciana i té un efecte immediat, ja per a la declaració que farem l'any que ve, però aplicable a l'any 2022”.

Llei d'acompanyament

D'altra banda, entre les mesures incloses en l'anomenada Llei d'acompanyament, Aitana Mas ha destacat la modificació de la renda valenciana d'inclusió “per a incloure un nou perfil entre les persones beneficiàries, amb la intenció de facilitar la tornada dels valencians i valencianes que estan a l'exterior, assegurant la possibilitat de l'accés a prestacions socials per a reprendre la seua vida a la Comunitat Valenciana”.

A més, en l'àmbit dels serveis socials, “s'estructura en l'àmbit legal el procés per a fer les reversions de centres; es crea la figura de l'auditor per a començar el procediment de qualitat, i s'incorpora la figura de supervisor de serveis socials amb rang de llei”. Aitana Mas també ha destacat la gratuïtat del Carnet Jove a partir de l'any que ve.

Així mateix, la vicepresidenta ha informat que en matèria industrial s'inclouen reformes “per a fer dels polígons industrials uns instruments de promoció econòmica i benestar”, a través de les dotacions necessàries perquè una àrea industrial puga obtindre la classificació d'avançada, com ara la inclusió d'instal·lacions per a la pràctica esportiva; centre d'educació infantil o ludoteca infantil; servei de salut i servei de prevenció de riscos laborals, o la instal·lació d'oficines bancàries.

Per la seua banda, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha assenyalat que la Llei d'acompanyament inclou “el foment del lloguer de cases deshabitades; suprimeix la taxa del Carnet Jove, amb un impacte d'un milió d'euros que s'estalvien els joves de la Comunitat Valenciana entre 14 i 30 anys, i possibilita que els taxis en municipis amb aquest servei el puguen prestar en localitats del seu entorn encara que no disposen d'aquest servei”.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas

Declaracions del conseller d'Hisenda, Arcadi España