Sanitat Universal i Salut Pública
Dia Dany Cerebral Adquirit

Sanitat inclourà en la nova estratègia de dany cerebral un pla específic per a la població infantil

25/10/2022
  • La nova estratègia també inclourà iniciatives dirigides a millorar la salut cerebral, amb aspectes com la nutrició, l'exercici i el son
  • Altres poblacions que es consideraran en la nova estratègia són les persones amb DCA greu i en situació d'atenció pal·liativa

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública inclourà un pla específic de dany cerebral per a la població infantil en la nova estratègia de dany cerebral adquirit (DCA) de la Comunitat Valenciana.

Aquest pla té per objecte donar resposta, des del punt de vista assistencial, al tractament d'aquesta lesió, o dany cerebral, amb equitat en tots els departaments de salut, de la mateixa manera que, des que es va posar en marxa en 2017, s'ha desenvolupat l'Estratègia de dany cerebral adquirit desplegant xarxes assistencials en els departaments de salut de la Comunitat Valenciana.

Es tracta de millorar l'atenció que es presta als pacients i les seues famílies, de manera que s'oferisca una atenció sanitària i sociosanitària integral, integrada i individualitzada que assolisca el màxim nivell possible de qualitat de vida i autonomia dels xiquets i xiquetes amb dany cerebral, i que garantisca la continuïtat i la coordinació assistencial en els diversos nivells i al llarg del seu creixement.

Cada 26 d'octubre se celebra el Dia Nacional del DCA, a fi de posar el focus en aquesta lesió sobtada en el cervell, que produeix diverses seqüeles de caràcter físic, cognitiu, conductual i sensorial. En aquest sentit, no és pròpiament una malaltia, sinó un conjunt de seqüeles en múltiples àrees funcionals, des de la mobilitat fins als aspectes cognitius, a conseqüència de lesions cerebrals. Les causes de lesió cerebral són diverses, entre altres l'ictus, els traumatismes cranioencefàlics, els tumors i el càncer cerebral, les infeccions del sistema nerviós central i l'anòxia.

Salut cerebral

La nova estratègia també incorporarà un aspecte nou denominat salut cerebral, que reuneix iniciatives per a millorar aspectes com la nutrició, l'exercici i el son, dirigides a millorar la reserva cognitiva de la població, de manera que quan es produïsca un dany cerebral, l'impacte d'aquest siga inferior.

Altres poblacions que es consideraran en la nova estratègia de DCA són les persones amb DCA greu (estats alterats de consciència i estats de mínima consciència) i les persones amb DCA en situació d'atenció pal·liativa.

La revisió i l'elaboració de la nova estratègia de DCA comptarà amb la participació de sectors com el de la diversitat funcional de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives (CIPI); la Federació Valenciana d'Associacions de DCA (Fevadace), així com la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), a fi de potenciar els aspectes socials i comunitaris. Així mateix, per a l'elaboració del Pla de dany cerebral infantil es comptarà amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport.

D'aquesta manera, el que es pretén és donar continuïtat als pacients i les seues famílies quan han de transitar dels recursos assistencials sanitaris a l'adaptació al seu entorn (habitatge familiar, barri, ajudes, etc.).

D'altra banda, es continuarà treballant per a trobar una solució a la identificació de persones amb DCA, a través de la creació d'un codi DCA per a poder realitzar una planificació de recursos basada en dades reals i no només en estimacions poblacionals, per a dissenyar una solució que permeta valorar i quantificar les necessitats de les persones afectades, així com poder valorar d'aquesta manera els resultats de l'atenció prestada.