Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Arquitectura

Héctor Illueca analitza amb l’alcalde de Chiva la participació del municipi en el certamen d’arquitectura Europan

25/10/2022
La proposta seleccionada s’ha impulsat des de la Vicepresidència Segona després de la crida a tots els ajuntaments de la Comunitat Valenciana
  • La proposta seleccionada s'ha impulsat des de la Vicepresidència Segona després de la crida a tots els ajuntaments de la Comunitat Valenciana
  • També han abordat la situació dels habitatges socials cedits al municipi

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, s'ha reunit amb l'alcalde de Chiva, Emilio Morales, per a posar en comú la participació del municipi en el concurs internacional d'arquitectura Europan 17 amb la proposta Barranc de Chiva, així com la compra recent d'un habitatge al municipi gràcies al dret de tanteig i retracte.

En la reunió també han participat la directora general d'Innovació en la Construcció, Nuria Matarredona, i la regidora de Desenvolupament Local, Cristina Suárez.

Recentment s'ha conegut que el projecte Ruta fluvial urbana. La regeneració urbana i natural del barranc de Chiva, proposat per la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, serà un dels emplaçaments que formaran part de la pròxima edició del prestigiós certamen d'arquitectura que té per lema Ciutats vives. Així ho ha ratificat el Comité Nacional d'Europan Espanya, presidit pel Ministeri de Transports Mobilitat i Agenda Urbana.

Després d'haver sigut seleccionat d'entre els emplaçaments que van acudir a la crida a municipis convocada per la Generalitat, des de la Vicepresidència Segona se'n va proposar la incorporació com a lloc de treball en aquest concurs enfocat a la consecució de solucions innovadores a càrrec de les joves promeses de l'arquitectura.

Tal com ha explicat Héctor Illueca, “en els últims anys, Europan ha esdevingut el fòrum de debat més important en l'àmbit de l'arquitectura i el paisatge”. Per aquest motiu el projecte de Chiva suposa “una revitalització del municipi mitjançant la integració de la trama urbana i la interacció social”.

Per la seua banda, la directora general d'Innovació en la Construcció ha assenyalat que un emplaçament com el barranc de Chiva “convida a la reflexió sobre les infraestructures verdes i blaves mediterrànies, les seues possibilitats com a eixos vertebradors i agents de revitalització urbana i paisatgística”.

El projecte busca fer valdre el barranc al pas per Chiva mitjançant una iniciativa de reurbanitzar tot el seu entorn immediat, obrir la ciutat en l'espai del barranc i connectar-lo amb l'espai urbà. Es pretén fer el barranc transitable a peu o amb bicicleta, amb zones d'estada o de mirador a través dels múltiples carrers que s'interrompen perpendicularment al seu pas.

El pròxim mes de març es produirà el llançament del concurs en l'àmbit europeu, que mostrarà els resultats a la fi de 2023.

En anteriors edicions, municipis com Alzira i Oliva van ser objecte d'estudi en el certamen i com a conseqüència es van elaborar el Pla director dels Rajolars d’Oliva o la intervenció al Torretxó.

Europan és un concurs biennal d'idees amb més de 30 anys de trajectòria que posa en contacte els responsables públics que gestionen reptes territorials amb joves professionals internacionals àvids de proporcionar solucions innovadores.

A les 12.00 hores d'aquest dimarts, els participants en la reunió han guardat tres minuts de silenci per a condemnar l'assassinat d'una dona de 27 anys a Alcoi, víctima de la violència masclista, i mostrar el rebuig de tota la societat valenciana contra aquests fets, així com la solidaritat amb els seus familiars i amistats.

A continuació, el vicepresident i el primer edil han visitat la zona on es realitzarà l'Europan.

Ampliació del parc públic

Un altre dels temes tractats en la trobada ha sigut la primera compra d'un habitatge per tanteig i retracte, finançada per la Vicepresidència Segona. En aquest sentit, Héctor Illueca ha anunciat que des d'ara fins que acabe l'any estan previstes noves adquisicions d'habitatges per valor de 300.000 euros.

El mes d'abril passat la Generalitat i l'Ajuntament de Chiva van subscriure un conveni per a la cessió dels drets de tanteig i retracte. Això permet al consistori adquirir habitatges per a destinar-los a lloguer social i atendre les necessitats residencials del municipi.

Héctor Illueca ha destacat la importància del Pla Adha de subvencions a les entitats locals per a l'adquisició d'habitatges, un pla que serveix per a donar suport a l'aplicació dels drets de tanteig i retracte pels ajuntaments.

La Conselleria, a través de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVha), gestiona mig centenar d'habitatges a Chiva. La majoria dels quals estan en lloguer social i dos en obres.

Fa poc més d'un any, EVha va posar a la disposició dels Serveis Socials de Chiva huit habitatges per a cobrir la demanda de lloguer assequible al municipi.

En els últims anys la Conselleria ha invertit 375.000 euros en actuacions de millora del parc públic a Chiva, 328.000 euros dels quals corresponen a reparació de 18 habitatges.

Galeria d'imatges