Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Consell Valencià de la Innovació

La Generalitat ha mobilitzat a través de l’AVI més de 240 milions des de 2018 per al desenvolupament de solucions innovadores per a les empreses

26/10/2022
  • La consellera Josefina Bueno presideix el Consell Valencià de la Innovació, en el qual estan representades prop d'un centenar d'entitats que aposten per l'R+D+I
  • El vicepresident de l'AVI, Andrés García Reche, destaca el compromís de l'AVI amb l'impuls de la compra pública d'innovació amb noves iniciatives durant 2023

La Generalitat, a través de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), ha mobilitzat des de l'inici de la seua activitat, en 2018, més de 240 milions d'euros, entre inversió pública i privada, per a impulsar el desenvolupament d'innovacions dirigides específicament a resoldre els desafiaments i les necessitats de les empreses de la Comunitat Valenciana.

La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha subratllat l'esforç inversor del Consell en matèria d'R+D+I durant l'obertura del Consell Valencià de la Innovació (CVI), el principal òrgan de participació de l'AVI, del qual formen part al voltant d'un centenar d'entitats i organismes representatius del nostre sistema d'innovació.

Les polítiques d'estímul de l'Agència han contribuït a dinamitzar la inversió privada en innovació, la qual cosa ha suposat 77 milions d'euros que s'afigen als recursos públics disposats durant aquest període. “La col·laboració publicoprivada ha permés desenvolupar 110 projectes estratègics, en l'execució dels quals cooperen més de 200 entitats, entre empreses, universitats, centres d'investigació i instituts tecnològics; així com prop de 230 iniciatives d'R+D+I amb un impacte directe en la cadena de valor de les grans firmes tractores”, ha precisat la consellera.

Des de 2018, l'Agència ha proporcionat suport, a més, a la incorporació d'un centenar de persones investigadores i tècniques de Formació Professional en empreses, al mateix temps que ha teixit una xarxa amb més de 90 agents d'innovació amb la finalitat de connectar les línies de treball de centres i universitats amb les necessitats del teixit productiu. Precisament per a propiciar aquesta transferència de coneixement i tecnologia, s'ha finançat també el desenvolupament de 102 prototips i projectes pilot sobre innovacions, que, una vegada madurats i validats, es posaran a la disposició dels sectors productius.

Projectes representatius

En aquest sentit, el vicepresident executiu de l'AVI, Andrés García Reche, ha exposat alguns exemples de projectes amb suport de l'Agència, com ara un test de diagnòstic primerenc i de predicció de l'evolució de la septicèmia; un nou sistema basat en intel·ligència artificial per a la indústria ceràmica, que és capaç de preveure la demanda dels clients i optimitzar així la cadena de subministrament, o una plataforma intel·ligent de recomanacions turístiques que proposa visites de forma personalitzada integrant tecnologies com la realitat virtual.

“Els incentius de l'Agència estan permetent que sectors tradicionals, com el turisme o l'agricultura, incorporen coneixement i augmenten el seu valor afegit, però també estan contribuint a diversificar la nostra economia i ampliar-la cap a sectors d'avantguarda com, per exemple, el sanitari o l'energètic”, ha indicat.

En la consecució d'aquest objectiu té un paper decisiu l'impuls la compra pública d'innovació (CPI), a través de la qual les administracions públiques contracten el desenvolupament específic de solucions innovadores amb la finalitat de millorar els serveis que presten a la ciutadania.

Sobre aquest tema, García Reche ha informat que l'Agència ha dissenyat una estratègia de CPI per a la Comunitat Valenciana, que es presentarà en breu, per a cohesionar i guiar l'acció pública en aquest àmbit, així com impulsar noves actuacions que estenguen aquest procediment a totes les administracions.

Fins ara, l'acció de l'AVI en la Generalitat i el seu sector públic s'ha concretat en dues licitacions de CPI junt amb les conselleries de Sanitat i d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, i en cinc consultes preliminars al mercat promogudes per la Societat Valenciana de Gestió Integral de Serveis d'Emergències (SGISE), Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) i la Central de Compres. No obstant això, està previst que fins a mitjan 2023 se'n desenvolupen sis més, junt amb altres conselleries i ens públics.

Compromís amb la compra pública d'innovació

El vicepresident executiu ha subratllat, en aquest sentit, el compromís del Consell, anunciat pel president durant el debat de política general, per a destinar a la compra pública d'innovació el 3 % de les inversions de manera progressiva fins a 2026. Una mesura que, a judici seu, permetrà aprofitar la capacitat de compra de la Generalitat com a instrument per a dinamitzar i orientar l'R+D+I cap a sectors amb alt valor afegit.

A més, s'ha informat les organitzacions que integren el Consell Valencià de la Innovació dels avanços en el projecte de Learning Factory previst a Elx, el primer espai del qual entrarà en servei en el primer semestre de 2023.

Aquesta primera part de l'immoble albergarà formació en tecnologies habilitadores, aplicada a les fases de disseny i enginyeria, planificació i producció, dins del cicle de vida de la indústria 4.0. A aquest efecte, es dotarà d'una àrea de sistematització i experimentació simulada que possibilitarà que les plantilles de les empreses i l'estudiantat universitari i d'FP puguen adquirir conceptes en tecnologia, com ara fabricació flexible i modular, robòtica col·laborativa o realitat augmentada, entre altres.

Galeria d'imatges