Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

El Consell finança amb 1,5 milions d'euros la investigació en intel·ligència artificial de la Unitat ELLIS Alacant

28/10/2022
  • La signatura d'aquest conveni s'emmarca en l'Estratègia d'intel·ligència artificial de la Comunitat Valenciana

El Ple del Consell ha aprovat la subscripció d'un conveni entre la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i la Fundació de la Comunitat Valenciana Unitat ELLIS Alacant, per la qual cosa contribueix a finançar amb 1,5 milions d'euros el funcionament i la promoció de la investigació en intel·ligència artificial.

Els treballs desenvolupats per la Fundació ELLIS Alacant aborden tres àmplies àrees d'investigació: el modelatge del comportament humà, el desenvolupament de sistemes intel·ligents interactius i els desafiaments i limitacions dels sistemes d'intel·ligència artificial que s'utilitzen per a la presa de decisions.

La signatura d'aquest conveni s'emmarca en l'Estratègia d'intel·ligència artificial de la Comunitat Valenciana que la Generalitat ha posat en marxa, amb la finalitat que la intel·ligència artificial contribuïsca al desenvolupament de la societat valenciana a través de tres vies d'actuació: l'impuls d'un ecosistema productiu innovador i integrador, la preparació d'aquest ecosistema per als canvis socioeconòmics i l'adopció de la intel·ligència artificial en l'Administració pública.

El conjunt d'aquesta estratègia d'IA s'enfoca a afavorir la transferència dels beneficis de la intel·ligència artificial al conjunt de la societat perquè aquesta siga més justa, igualitària i integradora.

En aquest sentit, la Generalitat Valenciana impulsa la Fundació ELLIS per a potenciar la investigació en IA i la transferència de coneixements al sistema investigador de la Comunitat Valenciana i al seu teixit productiu, per a crear un ecosistema que fomente una economia digital competitiva i que aporte valor a les empreses, però també centrat en les persones i la sostenibilitat del planeta, vetlant perquè ningú quede al marge dels beneficis que comporte la incorporació de la tecnologia a la vida quotidiana.

La intel·ligència artificial s'ha constituït com un factor estratègic per al desenvolupament social i econòmic del territori valencià, i contribueix a la generació d'empreses innovadores i a la dinamització d'un mercat laboral de coneixements d'alt valor afegit.

Fundació de la Comunitat Valenciana Unitat ELLIS Alacant

ELLIS (The European Laboratory for Learning and Intelligent Systems) és una iniciativa de la comunitat científica europea compromesa amb l'excel·lència científica, la innovació i l'impacte social positiu de la intel·ligència artificial.

La missió d'ELLIS és contribuir a aconseguir que Europa siga competitiva en IA. Per a fer-ho, la seua prioritat és invertir en talent investigador excel·lent, creant un entorn que siga atractiu per a atraure, retindre i cultivar el personal investigador més excel·lent en intel·ligència artificial.

En l'actualitat, ELLIS compta amb una xarxa integrada per 34 unitats en 14 països europeus i Israel, i ELLIS Alacant és l'única unitat que hi ha a Espanya.

La unitat ELLIS Alacant es constitueix com una fundació privada sense ànim de lucre els objectius de la qual són tres: la realització d'investigació bàsica d'excel·lència en intel·ligència artificial per part de científics de prestigi internacional empleats per ELLIS Alacant, contribuir a generar un impacte econòmic i social positiu en l'àmbit territorial, atraient, retenint i formant el talent investigador, i contribuir al fet que la investigació d'excel·lència en IA impulse la promoció d'Europa com un actor prominent a escala mundial en aquest camp.