Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
Transició Energètica

L’Ivace destinarà un total de 12,68 milions d’euros a donar suport a projectes d’energies renovables tèrmiques

27/10/2022
  • El termini per a presentar les sol·licituds d'ajudes s'iniciarà el dia 3 de novembre i finalitzarà el 31 de desembre de 2023
  • Es donarà suport a aquells projectes que preveuen l'ús d'energia solar, geotèrmia, aerotèrmia o biomassa
     
València.

L'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), dependent de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, destinarà un total de 12,687 milions d'euros per a donar suport econòmic a projectes d'energies renovables tèrmiques en el sector residencial, els sectors productius i el sector públic.

Així doncs, tal com publica aquest dijous el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), el termini de presentació de sol·licituds a aquest programa d'ajudes s'iniciarà el dia 3 de novembre i finalitzarà el 31 de desembre de 2023. Cal destacar que aquest programa s'emmarca dins del Pla de recuperació, transformació i resiliència europeu.

La convocatòria d'ajudes preveu dues línies d'incentius, la primera de les quals, dotada amb 9,44 milions d'euros, es destinarà a donar suport a la realització d'instal·lacions d'energies renovables tèrmiques en els sectors industrial, agropecuari, serveis i altres sectors de l'economia, incloent-hi el sector residencial.

El segon programa d'incentius destinarà 3,24 milions d'euros per a impulsar el desenvolupament d'energies renovables tèrmiques en edificis no residencials, establiments i infraestructures del sector públic.

Poden accedir a aquestes ajudes les empreses, pimes i grans empreses, així com les persones treballadores autònomes, les entitats del sector públic institucional de les administracions públiques i les entitats de dret privat o organitzacions privades sense ànim de lucre. Igualment, poden sol·licitar-les els ajuntaments, les diputacions provincials o les entitats equivalents i les mancomunitats, entre altres.

Pel que fa a la quantia de les ajudes, l'ajuda total serà la suma de l'ajuda base i l'ajuda addicional. Per al programa 1 l'ajuda és del 35 % sobre el cost subvencionable per a totes les actuacions subvencionables, que es podrà incrementar 10 punts percentuals en el cas de les ajudes concedides a les petites empreses, i en 5 punts percentuals si les ajudes van destinades a les mitjanes empreses.

Per al programa d'incentius 2, l'import a atorgar a la instal·lació de producció d'energia renovable tèrmica serà del 70 % sobre el cost subvencionable, per a totes les actuacions subvencionables.

En tots dos programes, aquestes ajudes es poden complementar amb una ajuda addicional del 5 % per repte demogràfic, és a dir, en aquells municipis d'un màxim de 5.000 habitants i els municipis no urbans d'un màxim de 20.000 habitants en els quals totes les seues entitats singulars de població siguen de 5.000 habitants com a màxim.

Actuacions susceptibles de suport

Així doncs, l’Ivace subvencionarà aquells projectes que preveuen la utilització de l'energia solar tèrmica, la geotèrmia, l'aerotèrmia, la hidrotèrmia, la biomassa i les microxarxes de districte de calor i/o fred.

Entre les actuacions que se subvencionaran figuren les aplicacions tèrmiques per a producció de fred i/o calor en edificis: aigua calenta sanitària, calefacció, refrigeració, climatització de piscines, bé directament o bé a través de microxarxes de districte de calor i/o fred.

Així mateix, es donarà suport a les aplicacions de baixa, mitjana i alta temperatura en processos productius o altres aplicacions tèrmiques: ebullició; esterilització; neteja; assecat; rentada; emblanquiment; vaporitzat; decapatge; cocció; lixiviació; banys tèrmics per a tractament de superfícies; proveïment de serveis de bugaderia; rentada de vehicles; pasteurització i conservació de productes peribles; climatització de naus d'ús industrial; bestiar i hivernacles, etc.