Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
Pla de promoció exterior

L’Ivace reprén les missions comercials presencials a l’Àfrica amb una acció al Senegal, la Costa d'Ivori i Ghana

27/10/2022
Fira SenHabitat al Senegal
  • Les empreses estan desenvolupant una agenda de contactes coordinada per l'antena de l'Ivace a l'Àfrica occidental  
  • Hi participen empreses dels sectors de materials de construcció, agroalimentari i puericultura

La directora general d'Internacionalització, María Dolores Parra, ha destacat la celebració de missions comercials presencials al continent africà com l'organitzada per l'Ivace, que ha tingut lloc aquesta setmana al Senegal, la Costa d'Ivori i Ghana, perquè les empreses amplien la seua presència en aquests mercats. “La celebració d'aquesta missió és una bona notícia, ja que no féiem missions presencials en aquesta àrea geogràfica des de l'any 2019”, ha assenyalat Parra.

En aquesta ocasió, les empreses valencianes participants desenvolupen la seua activitat en els sectors de materials de construcció, puericultura i agroalimentari, i estan desenvolupant una agenda de contactes en els tres mercats gestionada per l'antena de l'Ivace a l'Àfrica occidental. 

A més, al Senegal, les empreses han tingut l'oportunitat d'assistir a la fira SenHabitat, una de les més rellevants del país per al sector de materials de construcció, en la qual participen, al seu torn, empreses espanyoles. 

Per què l'Àfrica occidental

Àfrica representa un mercat que ja supera el 18 % de la població mundial, amb importants perspectives de creixement. Destaquen, en particular, els països al sud del Sàhara, on es concentra un 80 % de la població africana, ja que superen els 1.000 milions d'habitants actualment.

El continent està en auge amb la classe mitjana de més ràpid creixement en el món. Són mercats, en general, que ofereixen interessants oportunitats de negoci pel seu ràpid creixement, amb poblacions molt joves i amb perspectives de creixement econòmic mitjà per damunt del 4 % en 2022 i 2023, segons les previsions de l'FMI. 

En concret, el Senegal, la Costa d'Ivori i Ghana ocuparan posicions avançades en el rànquing mundial de creixement econòmic en 2023, amb xifres del 9,2 %, 6,4 % i 5 %, respectivament, segons previsions del Banc Mundial. 

A més, s'incrementen les oportunitats amb la creació de l'Àrea de Lliure Comerç Continental Africana, operativa des de gener de 2021, que potencia la integració panafricana, l'augment del comerç intraregional, el foment de la industrialització o la creació d'ocupació. 

Exportacions valencianes 

Les exportacions de la Comunitat Valenciana a l'àrea de l'Àfrica subsahariana han assolit un valor de 580,41 milions d'euros en el període gener-agost d'enguany, cosa que representa un increment del 35,24 % respecte al mateix període de l'any anterior. 

Per destinacions, el Senegal se situa com a primer client amb un valor de 121 milions d'euros i amb un destacat creixement del 200 %. En segon lloc se situa Sud-àfrica, amb 79,26 milions d'euros i un ascens del 3,3 %; seguida de Ghana, amb 54 milions d'euros i un creixement del 21 % respecte al mateix període de l'any anterior. 

A continuació se situen Nigèria, la Costa d'Ivori (creix un 9,9 %), Guinea Equatorial, el Camerun i Mauritània. 

Per sectors, els productes ceràmics com als més exportats, amb un valor de 159,8 milions d'euros i un ascens del 34 %. Hi segueixen els combustibles, amb 85 milions d'euros i un creixement del 787 %. A continuació se situen les begudes, amb 65 milions d'euros, i la maquinària mecànica, amb 34 milions d'euros. Hi segueixen altres productes químics, material i maquinària elèctrica i automoció. 
 

Galeria d'imatges