Sanitat Universal i Salut Pública

El Consell reclama al Govern 803,2 milions d'euros per l'atenció sanitària a pacients d'altres comunitats autònomes i col·lectius estrangers

28/10/2022
  • L'atenció sanitària d'aquests col·lectius es cobra per mitjà del Fons de Garantia Assistencial i el Fons de Cohesió Sanitària
  • En concret, el deute és de 658,6 milions d'euros pels desplaçats nacionals i 144,6 milions per l'atenció a persones estrangeres

El Ple del Consell ha aprovat l'autorització a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública perquè reclame al Govern el deute pendent per l'atenció sanitària a pacients d'altres comunitats autònomes, així com a pacients estrangers.

L'import d'aquest deute ascendeix actualment a 803,2 milions d'euros i s'hauria d'haver percebut per mitjà del Fons de Garantia Assistencial (FOGA), que va ser creat en l'RDL 16/2012 com a instrument per a compensar la despesa sanitària entre les comunitats autònomes a causa de l'atenció de desplaçats, i per mitjà del Fons de Cohesió Sanitària per l'atenció al col·lectiu estranger.

Pel que fa al FOGA, la finalitat d'aquest instrument és també resoldre el desequilibri econòmic que es produeix en les comunitats autònomes que acullen més turistes i, en conseqüència, atenen un nombre major de població desplaçada d'altres comunitats de manera temporal, com la Comunitat Valenciana.  

Fins a l'entrada en vigor de l'RDL 16/2012, la despesa d'atenció sanitària a desplaçats es feia mitjançant el Fons de Cohesió per a determinats tipus d'assistència programada en l'àmbit d'atenció especialitzada.

En aquest sentit, a partir de l'entrada en vigor d'aquest i amb la creació del FOGA, es van incloure despeses de compensació per atenció primària, assistència especialitzada no programada o la programada que no figura en les compensables, així com urgències i prestacions farmacèutiques.  

Des de l'any 2012, la Comunitat Valenciana deu 23,1 milions d'euros per l'atenció primària i 635,5 milions per l'atenció especialitzada a desplaçats nacionals, diners que hauria d'haver rebut mitjançant el FOGA.

D'altra banda, la Conselleria de Sanitat factura l'atenció sanitària als ciutadans estrangers, és a dir, els que disposen de Targeta Sanitària Europea o procedents de països amb conveni d'assistència sanitària recíproca.

En aquest cas, les comunitats són les encarregades de facturar l'atenció als pacients estrangers, però els pagaments que fan els països tercers per l'atenció als seus ciutadans es transfereixen per mitjà de l'Administració de l'Estat (Institut Nacional de la Seguretat Social i el Ministeri de Sanitat).

Sobre aquests pagaments, que es canalitzen per mitjà del Fons de Cohesió, la Comunitat Valenciana té pendent rebre 144,6 milions d'euros per l'atenció a ciutadans estrangers.

En definitiva, l'import total del deute de l'Estat amb la Comunitat Valenciana i que es reclamarà per l'atenció sanitària a ciutadans desplaçats per mitjà del FOGA (658,6 milions d'euros) i a ciutadans estrangers pel Fons de Cohesió (144,6 milions) ascendeix a 803,2 milions d'euros.