Sanitat Universal i Salut Pública
Horari d'hivern

Especialistes de l'Hospital de la Ribera recomanen que no es canvien els hàbits del son per a compensar el cansament associat al canvi d'hora

28/10/2022
  • Les persones de més edat i els xiquets i xiquetes són qui més acusen aquest tipus d'alteracions, mentre que els joves són menys sensibles a aquest canvi
  • Les persones expertes recomanen exposar-se a la llum matinal i evitar les migdiades llargues, així com la il·luminació excessiva abans d'anar al llit

Especialistes de la Unitat del Son de l'Hospital Universitari de la Ribera recomanen que no es canvien els hàbits del son durant aquests dies per a evitar el cansament o la somnolència associada al canvi d'hora.

En aquest sentit, els i les especialistes assenyalen que els canvis d'hora, com el que es produirà aquest dissabte per a adoptar l'horari d'hivern, poden provocar alteracions del son en algunes persones.

Es tracta d'alteracions com la somnolència i el cansament diürn, que afecten de manera diferent cada persona en funció de les seues característiques de son; aquestes molèsties cessen quan el rellotge biològic de la persona s'adapta al rellotge oficial, tot i que poden allargar-se d'una a diverses setmanes.

Segons el cap del Servei de Neurofisiologia i de la Unitat del Son de l'Hospital Universitari de la Ribera, Javier Puertas, "es tracta d'alteracions semblants a les del jet-lag i són les persones majors i els xiquets i xiquetes qui més acusen aquest tipus d'alteracions, mentre que els joves són menys sensibles a aquest canvi, ja que solen adaptar-se més ràpidament".

Així mateix, Puertas ha afirmat que "persones que ja pateixen trastorns del son com la síndrome de les cames inquietes o insomni, o els professionals que treballen a torns, poden veure's més afectats per aquest canvi en l'horari".

Així, davant del canvi d'horari, Puertas recomana que no es canvien els hàbits del son per a compensar el cansament o la somnolència que es pot associar al canvi d'hora, i exposar-se a la llum matinal. A més, és important que s'eviten, per exemple, les migdiades llargues i la il·luminació excessiva abans d'anar al llit, "el que permet adaptar el nostre rellotge biològic al canvi amb més celeritat", ha assenyalat.