Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Cooperació Internacional

La biennal ‘Cooperarium’ de la Generalitat arranca el 4 de novembre per a apropar els projectes de la cooperació valenciana a la ciutadania

29/10/2022
La biennal ‘Cooperarium’ de la Generalitat arranca el 4 de novembre per a apropar els projectes de la cooperació valenciana a la ciutadania
  • El certamen, públic i gratuït, se celebrarà a la plaça de l’Ajuntament de València
  • L’agència de les Nacions Unides UNRWA Comunitat Valenciana organitza un taller d’art urbà sobre la població refugiada de Palestina, dirigit per l’artista urbana valenciana La Nena Wapa
  • Les dues jornades comptaran amb concerts solidaris de les bandes Holistiks, Tenda i Nativa, així com del grup Tito Pontet

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, celebrarà els dies 4 i 5 de novembre, a la plaça de l’Ajuntament de València, la primera biennal de cooperació, drets humans i desenvolupament sostenible Cooperarium amb l’objectiu d’apropar els projectes de la cooperació i l'acció humanitària a la ciutadania.

Es tracta d’un espai interactiu i experiencial, de caràcter públic i gratuït, al qual les persones visitants podran accedir per a conéixer les actuacions que desenvolupa la cooperació valenciana en la defensa i protecció dels drets humans per mitjà dels diversos projectes i actuacions desenvolupats en països empobrits.

Taller d’art urbà

La biennal Cooperarium disposarà de tres àrees diferenciades amb espais interactius, tallers, activitats lúdiques i culturals, amb la finalitat de sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de reforçar els drets humans en les nostres societats i en els països del sud.

En aquest sentit, una de les àrees acollirà tallers didàctics destinats a xiquets i xiquetes, a més de públic juvenil i familiar. Es duran a terme tallers sobre temes diversos com l’educació per la pau, la interculturalitat, els drets de les dones o l’educació mediambiental com, per exemple, el taller coordinat pel dissenyador i editor valencià MacDiego.

Una de les activitats més interessants consistirà en un taller d’art urbà sobre la població refugiada de Palestina, organitzat per l’Agencia de Nacions Unides per a la població refugiada de Palestina en Orient Pròxim, UNRWA Comunitat Valenciana, i dirigit per l’artista urbana valenciana La Nena Wapa. El taller fomentarà la creació col·laborativa d'una obra artística amb la qual la ciutadania podrà interactuar mitjançant la tècnica de l'stencil art (utilització de plantilles). D'aquesta manera, els ciutadans i ciutadanes que participen en aquesta activitat podran plasmar els seus missatges i desitjos en defensa dels drets humans de la població refugiada més antiga del món, la qual sobreviu després de més de 70 anys sense una solució justa i definitiva.

Cooperarium disposarà també d'un espai temàtic dedicat als projectes d'acció humanitària i ajuda d'emergència, on els participants podran conéixer in situ els recursos que s'activen en situacions d'emergència humanitària. Es podrà conéixer des del funcionament d'una planta potabilitzadora d'aigua fins a la manera de viure de les persones desplaçades i refugiades, a més de poder veure els recursos sanitaris que es traslladen a les zones on s'ha produït una catàstrofe natural. Les persones visitants podran també acostar-se als projectes i actuacions d'acció humanitària i ajuda d'emergència que la Generalitat ha posat en marxa en més de 30 països en els últims anys. En aquest espai es compta amb la col·laboració de Creu Roja, Farmamundi, ACNUR i UNICEF.

El tercer espai, l'àgora, es convertirà en un punt de trobada per a debats, conferències i actes culturals. Divendres, 4 de novembre, es parlarà sobre la dona, els drets humans i el refugi, converses en les quals participaran dones colombianes i palestines refugiades a València que contaran de primera mà el seu testimoniatge. Dissabte, 5 de novembre, està prevista la participació de l'activista mediambiental i ambaixadora del Pacte Europeu pel Clima de la Comissió Europea, Olivia Mandle.

La vesprada de dissabte es dedicarà als drets humans. En aquesta sessió monogràfica es comptarà amb el testimoniatge de persones defensores dels drets humans en països com l'Equador i El Salvador, amb la participació de rescatadors professionals que col·laboren voluntàriament en tasques de rescat de població migrant al Mediterrani, i que compartiran de primera mà les seues experiències.

Divendres de matí està prevista l'assistència de més de 900 joves estudiants d'educació secundària a Cooperarium, procedents de diversos centres educatius públics de Castelló, València i Alacant. Tindran l'oportunitat de viure de primera mà els projectes i activitats desenvolupats per la cooperació valenciana per a contribuir al desenvolupament humà sostenible. Durant el matí es desplegaran més de 15 tallers i activitats lúdiques, entre els quals cal destacar l'organitzada per l'ONGD Pau i Desenvolupament i impartit per l'artista valenciana Elia Cervera, per a aprendre la tècnica de l'stencil, i el taller d'ecomogis impartit per l'ONGD Cerai, sobre la figura de Greta Thunberg.

Música, màgia i teatre

Dissabte, 5 de novembre, Cooperarium s’orientarà al públic familiar. Es desenvoluparan diverses activitats culturals com el teatre infantil, la dansa africana i l’actuació del mag Asier Kidam, qui realitzarà l'espectacle Màgia contra el canvi climàtic. A més, actuarà un grup de muixeranguers i muixerangueres d’Algemesí amb més de 100 participants, amb el lema Aliances per al desenvolupament sostenible.

Divendres i dissabte de vesprada, a partir de les 19.30 hores, hi haurà concerts solidaris. En concret, divendres actuaran els grups Holistiks i Tito Pontet. Dissabte, està previst un concert en què participaran les bandes valencianes Tenda i Nativa.

La primera biennal de cooperació Cooperarium, impulsada des de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, compta amb la col·laboració de la Coordinadora Valenciana d'ONGD, més de 30 ONGD, les universitats públiques valencianes, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i el Fons Valencià per la Solidaritat.

Més informació ací.

Galeria d'imatges