Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Ple del Consell

Aitana Mas: “Reclamem al Govern de l’Estat una compensació de 803,2 milions d’euros per l’assistència sanitària a persones desplaçades”

28/10/2022
Aitana Mas: “Reclamem al Govern de l’Estat una compensació de 803,2 milions d’euros per l’assistència sanitària a persones desplaçades”
  • El Ple acorda presentar la candidatura d'Alacant com a seu de la futura Agència Espanyola de Supervisió d'Intel·ligència Artificial
  • El Consell dona suport a la candidatura d'Elx per a albergar l'Agència Espacial Espanyola
  • La vicepresidenta trasllada la felicitació del Consell als valencians i valencianes i a la ciutat de València per la seua designació com a Capital Verda Europea 2024

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas, ha manifestat que el Consell “reclama al Govern de l'Estat una compensació de 803,2 milions d'euros pels fons deixats de percebre a conseqüència de no haver posat en marxa els mecanismes de compensació de l'assistència a persones estrangeres i desplaçades d'altres comunitats autònomes”, tal com està previst en el Reial decret llei 16/2012.

Per a dur-ho a terme, el Ple del Consell ha aprovat autoritzar la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública que realitze els tràmits necessaris per a aquesta reclamació.

Aitana Mas ha assenyalat, en la roda de premsa posterior a la reunió del Ple del Consell, que la Comunitat Valenciana, “junt amb la resta de comunitats autònomes de caràcter turístic, manté des de fa anys una reivindicació històrica per a reduir el desequilibri econòmic que suposa la prestació de l'assistència sanitària a ciutadans i ciutadanes desplaçats temporals provinents altres comunitats”.

“Després de la creació del Fons de Garantia Assistencial (FOGA) prevista en l'article 3 del Reial decret llei 16/2012 -ha assenyalat- s'hauria d'haver posat en marxa la compensació econòmica de l'assistència sanitària a la resta de pacients desplaçats entre comunitats. No obstant això -ha explicat-, en l'actualitat, aquesta posada en marxa ha tingut un abast molt limitat, cosa que està suposant un perjudici econòmic molt important per a la Generalitat” i fa que ara reclame aquesta quantitat.

Candidatura d'Alacant a seu de l'Agència d'Intel·ligència Artificial

Aitana Mas ha informat també que el Consell ha acordat “presentar la candidatura de la ciutat d'Alacant com a seu de la futura Agència Espanyola de Supervisió d'Intel·ligència Artificial”, després de l'anunci de la descentralització de l'Agència Espanyola d'Intel·ligència Artificial.

Mas ha manifestat que Alacant “compleix amb tots els criteris establits pel Govern central per a albergar la seu, com ho són la facilitat de connexions i infraestructures, l'existència d'un fort sistema universitari especialitzat en intel·ligència artificial, un potent teixit empresarial i el suport de totes les administracions públiques”.

En aquest sentit, ha insistit que “és la candidata idònia per la situació estratègica que té com a punt de vertebració territorial de l'eix mediterrani, dotada amb un ecosistema de l'economia digital i, particularment, epicentre de la IA, cosa que pot suposar una important millora en el funcionament dels serveis públics, tot reforçat tant per una administració local com autonòmica plenament implicades en la lluita contra el despoblament i la reducció dels nivells de desocupació”.

Candidatura d'Elx com a seu de l'Agència Espacial Espanyola

Així mateix, el Consell ha acordat donar suport a la candidatura d'Elx per a albergar l'Agència Espacial Espanyola, que presentarà davant del Govern central.

Per a fer-ho, s'han tingut en consideració “les circumstàncies que concorren a Elx i el seu entorn en aspectes socials i també territorials de serveis públics; adequació a les necessitats de la futura agència; comunicacions, sector empresarial, educatiu i investigador; innovació, i suport públic a les iniciatives empresarials, entre altres aspectes”.

València Capital Verda 2024

D'altra banda, la vicepresidenta ha traslladat la felicitació del Consell “al conjunt de valencians i valencianes i, especialment, a la ciutat de València per la seua designació com a Capital Verda Europea 2024”, que és “un motiu d'alegria i un compromís per a continuar treballant en una ciutat cada dia més verda, cada dia més sostenible i cada dia més amable per a les persones”.

En aquest sentit, ha destacat que València “s'està transformant en una ciutat exemplar, cada dia més resilient enfront del canvi climàtic” amb “més espais verds, més places per a les persones, recuperant els espais públics per a la convivència, obrint espais i atenent dia rere dia la necessitat dels nostres barris”.

“Amb la participació de tots i totes hem fet de València una ciutat més sostenible, innovadora i dissenyada per a les persones que hi habitem”, ha conclòs.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas

Declaracions de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas

Declaracions de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas

Declaracions de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas