Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
Transició energètica

Climent destaca "l'aposta ferma" de la Generalitat per una transformació energètica "renovable, ordenada i rigorosa"

28/10/2022
  • El conseller d'Economia Sostenible visita a Borriana la primera planta fotovoltaica instal·lada en sòl en zona urbanitzable, que podrà proveir 4.500 llars

El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, ha visitat la primera planta solar fotovoltaica de la Comunitat Valenciana instal·lada en el sòl en una zona urbanitzable, on ha destacat "l'aposta ferma de la Generalitat per una transformació energètica basada en les energies renovables i l'autoconsum de manera ordenada i rigorosa". 

En aquest sentit, ha destacat que "s'està treballant molt intensament en aquest àmbit i s'estan produint avanços importants en matèria d'agilització administrativa".

Climent ha explicat que la instal·lació fotovoltaica de Borriana ha sigut possible gràcies al Decret llei 14/2020 de 7 d'agost, que facilita la tramitació de les instal·lacions fotovoltaiques en sòls urbanitzables ja consolidats i, d'aquesta manera, que hi haja un menor impacte paisatgístic i mediambiental, de manera que s'eviten les llargues línies elèctriques fins a les subestacions d'evacuació i els costos del transport fins als nuclis urbans on es consumisca aquesta energia.

Així mateix, s'ha referit a l'avanç de l'autoconsum en el territori valencià ressenyant que la Comunitat Valenciana ja supera Madrid, Catalunya i el País Basc pel que fa a megawatts instal·lats per any.

Així, en 2021 la Comunitat Valenciana tenia instal·lats 407,541 MW d'energia renovable fotovoltaica, més que Catalunya (287,411 MW), Madrid (65,573 MW) i el País Basc (50,95 MW). En el que portem de 2022, la potència renovable solar fotovoltaica instal·lada a la Comunitat Valenciana arriba als 440 megawatts davant dels 288,789 MW de Catalunya, els 65,55 MW de Madrid i els 51,046 MW del País Basc.

En la seua visita a la instal·lació de Borriana, Climent ha destacat que "es tracta del primer hort solar construït sobre un sòl urbanitzable, l'únic ús del qual és la producció elèctrica fotovoltaica. En aquest sentit, ha assenyalat que "hi ha moltes instal·lacions de diverses grandàries en sòls urbanitzables situades en les cobertes d'edificis industrials, residències o pàrquings de vehicles, però aquesta és la primera que s'instal·la en sòl urbanitzable i que el seu ús és únicament per a albergar els panells fotovoltaics.

Característiques de la planta fotovoltaica de Borriana 

La instal·lació se situa al sud-oest de la població de Borriana i està construïda sobre una parcel·la amb qualificació urbanitzable industrial, ocupant una superfície de 109.000 metres quadrats.

Està composta per 9.000 panells solars que generen, cadascun d'aquests, una potència de pic de 650 watts, de manera que el pic de producció elèctrica de la instal·lació és de 5.850 kW. Amb aquesta potència instal·lada i el càlcul de radiació solar de la zona, s'estima una producció d'11.200 MW h anuals, suficient per a proveir 4.500 llars de tipus mitjà.

Els panells solars instal·lats estan construïts amb tecnologia monocristal·lina bifacial i muntats sobre una estructura que es mou seguint el moviment del sol, d'est a oest. D'aquesta manera s'aprofiten millor les hores de radiació solar, amb un angle d'incidència del sol més adequat, sobre les plaques.

Galeria d'imatges