Presidència

El Consell ofereix, a més de 6.000 joves, formació professional en renovables, integració social o medi ambient en zones en risc de despoblament

30/10/2022
El Consell ofereix, a més de 6.000 joves, formació professional en renovables, integració social o medi ambient en zones en risc de despoblament
  • L'alumnat d'FP s'ha incrementat vora un 40 % a l'interior de tota la Comunitat, de manera que s'ha passat de 4.600 estudiants a més de 6.300
  • La directora d'AVANT ha assenyalat l'èxit d'aquests cicles que atrauen estudiants d'altres zones i ha posat com a exemple el cicle d'energies renovables de Vilafranca, a la comarca dels Ports, o el cicle de conservació del medi natural a Benassal, a la comarca de l’Alt Maestrat
  • Fruit d'aquesta tasca d'implantació de la FP "a la carta", aquest 2022 Ademuz ha estrenat un cicle d'auxiliar d'infermeria; Benassal, d'aprofitament forestal; Morella, de guia de medi ambient; i Navarrés i Vilafranca, d'integració social; entre altres.

La directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT), Jeannette Segarra, ha destacat que la Generalitat ha incrementat prop d'un 40 % l'alumnat de formació professional "a la carta", de manera que s'ha passat de més de 4.000 a més de 6.000 joves a les comarques en risc de despoblament i ha apuntat a l'"aliança" entre la Conselleria d'Educació i la Presidència de la Generalitat per a impulsar una formació professional "que permet aprofitar les oportunitats que ofereix el territori", per tal de lluitar contra l'èxode juvenil i evitar el despoblament.

Segarra ha visitat, juntament amb el director general de Formació Professional, Manolo Gomicia, els cicles d'FP a Vilafranca i Benassal, a la província de Castelló.

La directora d'AVANT ha explicat que els cicles nous que s'estan impartint en comarques en risc de despoblament "estan adaptats a les oportunitats i l'oferta d'ocupació en la zona, mitjançant una FP dual junt amb empreses tractores en el territori o segons les necessitats detectades per mitjà de les reunions mantingudes amb els ajuntaments i el personal docent dels instituts.

Segons Segarra, en els cicles es pretén l'especialització, la qual cosa permet a les empreses "tindre mà d'obra qualificada i, a la joventut, disposar d'una oportunitat de treball formant-se en el seu territori". A més, la directora d'AVANT ha assenyalat l'èxit d'aquests cicles, els quals atrauen estudiants d'altres zones, i ha posat com a exemple el cicle d'energies renovables de Vilafranca, a la comarca dels Ports, on hi ha alumnat procedent d'Aragó, o el cicle de conservació del medi natural, a Benassal, a la comarca de l’Alt Maestrat, on l'estudiantat d'altres zones de la Comunitat ha instal·lat la seua residència.

Segarra, que ha agraït el compromís del professorat amb el territori, ha destacat l'aposta de la Generalitat per aquest tipus de formació "que arriba a totes les comarques de l'interior" i que constitueix una "iniciativa transversal igual que totes les polítiques del Consell en la lluita contra el despoblament".

El director general d'FP, Manolo Gomicia, ha destacat que des del 2018 fins al 2022 la Generalitat ha incrementat l'alumnat que estudia FP a la Comunitat Valenciana en un 30 % (concretament un 32 % a Castelló, un 35 % a Alacant i un 29,3 % a València).

Segons Gomicia, "es tracta d'una formació flexible, i, per tant, proporciona als i les estudiants un gran avantatge competitiu en millorar la seua ocupabilitat".

L'esforç dut a terme a les comarques de l'interior ha sigut molt important, ja que s'ha passat dels més de 4.600 estudiants en 2018 fins als més de 6.300 en 2022, la qual cosa representa prop d'un 40 % més.

Destaquen, especialment, la comarca dels Ports (Castelló), on l'FP s'ha instal·lat per primera vegada en aquest 2022, i el Racó d'Ademús (València), on aquesta s'ha recuperat.

A la província de Castelló, l'alumnat matriculat a la comarca de l'Alt Maestrat, s'ha incrementat en un 89 %, a l'Alcalatén, en un 76 % i a la comarca de l'Alt Millars, en un 56 %.

A la província de València, concretament a la comarca dels Serrans, s'ha arribat a més del doble, amb un creixement del 314 %. També a la Canal de Navarrés s'ha incrementat el nombre d'estudiants en un 59 %.

Així mateix, a Alacant, a la comarca del Comtat, on es troben la majoria dels municipis en risc de despoblament d'aquesta província, l'alumnat ha crescut un 15,8 %, mentre que a les comarques de la Marina Baixa i la Marina Alta s'ha registrat un augment del 43,1 % i del 30,1 %, respectivament. Cal recordar que a l'interior d'aquestes dues comarques hi ha també diverses poblacions incloses en l'Agenda AVANT.

Fruit d'aquesta tasca d'implantació de l'FP "a la carta", aquest 2022 Ademuz ha estrenat un cicle d'auxiliar d'infermeria, Ayora n'ha estrenat un d'estètica i bellesa, Benassal compta amb un cicle d'aprofitament forestal i Morella, de guia de medi ambient, mentre que Navarrés i Vilafranca n'estrenen un d'integració social, entre altres.

El treball desenvolupat en el foment de la Formació Professional per part de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport no sols ha estat en l'increment de l'oferta formativa pel que fa al nombre d'unitats, sinó que també és el resultat de la tasca de promoció d'aquests estudis i de la millora de les condicions i la qualitat de l'oferta.

En aquest sentit, Gomicia ha recordat que la Comunitat Valenciana és la segona comunitat que més ha reduït el nombre de persones sense formació, la qual cosa s'ha determinat per l'increment de l'oferta de formació professional, sobretot de grau bàsic i de grau mitjà, aquest segon al mateix nivell, per primera vegada, que el de grau superior.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions de la directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT), Jeannette Segarra,