Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Memòria democràtica

Pérez Garijo: “Construir un marc de veritat, justícia i reparació és la millor manera de contrarestar la desinformació i un relat de la història injust”

04/11/2022
Pérez Garijo: “Construir un marc de veritat, justícia i reparació és la millor manera de contrarestar la desinformació i un relat de la història ...
  • La consellera de Qualitat Democràtica ha participat en la presentació de les XIII jornades del Museu Històric d'Aspe, Tancant ferides. Recuperant memòria
Aspe.

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha participat en la presentació de les XIII Jornades del Museu Històric d'Aspe, Tancant ferides. Recuperant memòria, que se celebra els dies 4 i 5 de novembre, obertura en la qual també ha intervingut l'alcalde de la localitat, Antonio Puerto, i la directora del Museu, María Berna.

Pérez Garijo ha destacat que la millor manera de contrarestar la desinformació i als qui volen mantindre un relat de la història injust amb la veritat, injust amb les víctimes, “és investigar, demostrar i construir aqueix marc de veritat, justícia i reparació”.

La consellera ha afirmat sentir-se orgullosa de “recórrer el nostre territori de nord a sud i comprovar el vertader interés que desperta la memòria democràtica, un clar senyal de tot el camí que ens quedava per caminar i del qual encara tenim per davant”.

En aquest sentit, Pérez Garijo ha assenyalat que “Aspe és un clar exemple de com s'està treballant des de l'àmbit municipal per a fer justícia a les víctimes i reparar el mal causat a totes les famílies que van patir aquella etapa tan fosca de la nostra història”.

La consellera de Qualitat Democràtica ha subratllat el valor de la col·laboració per a desenvolupar els diferents projectes de memòria democràtica, “iniciatives que, com en el cas de l'Ajuntament d'Aspe, compten amb el suport del Govern valencià a través de diferents subvencions”.

Pérez Garijo s'ha referit als veïns i veïnes d'Aspe afusellats en 1941 que encara es troben en la Fossa 36 del cementeri d'Alacant i que, després dels treballs d'exhumació i identificació, molt prompte seran ací per a descansar amb la seua gent, de la qual mai els haurien d'haver separat”.

Pérez Garijo ha afirmat que “no hem de baixar la guàrdia davant l'onada reaccionària que s'alça a Europa, amb Itàlia com a exemple més recent”, al que ha afegit que “ha de servir-nos com a impuls per a redoblar els nostres esforços en el treball memorialista, que ha de mirar també al futur i forjar l'esperança”.

Les jornades se centren en la Guerra Civil espanyola i la posterior repressió del règim contra els defensors del règim democràtic de la República. Per a això, es realitzaran diferents conferències d'especialistes en la matèria que centraran les seues intervencions en les tasques per a la recuperació de la memòria, l'exili, la lluita femenina al llarg del segle XX, les exhumacions i de com transmetre la memòria democràtica a través de formats com el còmic.

Galeria d'imatges