Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Igualtat

Més de 200 persones cuidadores de familiars dependents han obtingut l’homologació per a poder integrar-se professionalment en el sector

07/11/2022
  • Aquesta iniciativa està impulsada per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat juntament amb la Conselleria d'Educació i Labora
  • El procediment és permanent perquè les persones cuidadores que ho vulguen el puguen realitzar en qualsevol moment

La directora general d'Atenció Primària i Autonomia Personal, Mercé Martínez, ha informat que més de 200 persones cuidadores d'un familiar dependent han realitzat el procés d'homologació d'una qualificació professional d'atenció sociosanitària a persones en el domicili o en institucions socials, la qual cosa els permet desenvolupar professionalment aquestes funcions.

Aquest pla sorgeix de la col·laboració de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives amb la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport i el Servei Públic d'Ocupació i Formació de la Comunitat Valenciana Labora, amb l'objectiu que les persones cuidadores en l'entorn familiar que no disposen d'una qualificació professional específica en aquesta matèria es puguen integrar laboralment en el sector professionalitzat d'atenció a persones dependents.

Mercé Martínez ha destacat el bon acolliment d'aquesta iniciativa que suposa un pas més en el reconeixement de drets, en aquest cas dirigit a les persones que ho han deixat tot per a atendre les persones en situació de dependència, que en més del 80 per cent dels casos són dones.

Així mateix, la directora general ha destacat que es tracta d'un procés obert, sense terminis, la qual cosa permet que totes les persones interessades puguen realitzar-lo en qualsevol moment.

Cal destacar que la Comunitat Valenciana és la primera autonomia amb més persones cuidadores no professionals en el sistema de la dependència donades d'alta en la Seguretat Social, segons dades de l'Imserso. Actualment compta amb 14.050 persones de les 68.252 registrades en tot l'Estat, una xifra molt per davant d'altres autonomies més poblades com Andalusia, amb 10.313; Catalunya, amb 6.180, o Madrid, amb 5.480.

Per a Martínez aquestes dades són una mostra que a la Comunitat Valenciana hi ha més demanda de persones que prefereixen quedar-se en la seua llar per a cuidar dels seus familiars, un model desinstitucionalitzat pel qual aposta la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, cosa que, unida a la formació i la incorporació al Sistema de Seguretat Social, ofereix una millor atenció professionalitzada a les persones dependents”.

Què fer per a sol·licitar l'homologació

El procediment d'homologació s'inicia amb la inscripció en el cens creat per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, en el qual s'han d'apuntar les persones cuidadores en l'entorn familiar que vulguen obtindre el reconeixement professional, acreditant-lo adequadament. Tota la informació es pot consultar en aquest enllaç.

Després d'aquest pas, és possible inscriure's en el procediment que gestiona la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport (ací) per a l'avaluació i l'acreditació de les unitats de competència professional incloses en l'oferta existent de formació professional a la Comunitat Valenciana, que hagen sigut adquirides a través de l'experiència laboral o de vies no formals de formació.

En aquest procediment es té en compte l'experiència i la formació no formal prèvia relacionada amb la qualificació professional d'atenció sociosanitària a persones en situació de dependència en el domicili i a persones en situació de dependència en institucions.