Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge

Héctor Illueca i Joan Ribó acorden l’obertura d’una oficina d’habitatge de la xarxa Xaloc a València

08/11/2022
El vicepresident segon i l’alcalde de València analitzen les actuacions conjuntes en matèria d’habitatge a la ciutat
  • El vicepresident segon i l'alcalde de València analitzen les actuacions conjuntes en matèria d'habitatge a la ciutat
  • Illueca destaca que les inversions d'habitatge a la capital per a 2023 assoleixen els 40 milions d'euros

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, i l'alcalde de València, Joan Ribó, s'han reunit per a analitzar les actuacions conjuntes en matèria d'habitatge a la ciutat. Al final de la reunió, tots dos han anunciat la pròxima oficina d'habitatge de la xarxa Xaloc a la ciutat.

Héctor Illueca ha destacat que “la Generalitat afronta les polítiques d'habitatge des d'una perspectiva municipalista, tractant de coordinar-les amb els ajuntaments. Per això, en breu, València comptarà amb una oficina que donarà a la ciutadania un servei integral en matèria d'habitatge i rehabilitació, quant a informació, gestió i assessorament”.

Per la seua banda, Joan Ribó ha valorat la pròxima posada en marxa d'una oficina Xaloc i ha anticipat que des de l'Ajuntament “aportarem tot el que fa referència a l'eficiència energètica, a través de la Fundació València Clima i Energia, i tindrem el suport de la Generalitat en matèria d'habitatge, des del convenciment que són dos aspectes vinculats i interrelacionats del mateix tema. Abans que concloga l'any signarem el conveni i posarem en marxa l'oficina”, ha assegurat

Durant la reunió, en la qual també han estat el secretari autonòmic d'Habitatge i la sotssecretària de la Conselleria, Alejandro Aguilar i Blanca Jiménez, respectivament, Héctor Illueca ha explicat les inversions del seu departament en els pressupostos de 2023 per a València. Unes inversions que estan prop dels 40 milions d'euros, “una xifra molt eloqüent que demostra el compromís del Consell amb la ciutat”, ha declarat Illueca.

Dins d'aquestes inversions ha destacat tres línies d'actuació, la primera de les quals és la promoció directa d'habitatges per part de la Generalitat.

La inversió més destacable, amb 16 milions d'euros, es destina a la promoció de 198 habitatges per part de la Vicepresidència, a través de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVha). Un total de 15 milions es destinen a la finalització d'un edifici de 184 habitatges de lloguer social en el sector La Torre. Així mateix, s'invertiran 1,1 milions en tres promocions del centre històric situades a plaça de l'Arbre (8 habitatges), carrer Pintor Fillol (3 habitatges) i carrer Ripalda (3 habitatges).

També a La Torre està previst el soterrament de la línia d'alta tensió, per a la qual cosa s'han pressupostat 5,4 milions. A més, en aquest mateix sector es trauran a concurs per a construir en dret de superfície tres parcel·les que sumaran un total de 288 habitatges, amb una inversió de 13,18 milions. “Una actuació que es realitzarà a través de la col·laboració publicoprivada”, ha puntualitzat el vicepresident.

De la mateixa manera, ha anunciat una subvenció de la Generalitat al consistori per un import de dos milions d'euros per a construir habitatge públic en règim de col·laboració.

Entre les inversions previstes a la ciutat de València, també destaca un projecte pilot d'innovació per a la construcció d'un edifici de 18 habitatges per a lloguer social, amb un cost de 2,3 milions.

Les Casetes de Paper de Natzaret també compten amb una partida en els pressupostos d'Habitatge de 2023. Es destinaran 1,67 milions a actuacions en l'àmbit d'edifici i 600.000 euros per a desenvolupar un pla integral d'intervenció.

Per la seua banda, l'alcalde ha expressat “la satisfacció de l'Ajuntament de València pel projecte d'inversions en habitatge que la Generalitat planteja per a l'any que ve”, que ha qualificat de “molt important, el qual posa de manifest una preocupació que compartim i que nosaltres, des del municipi, plasmarem també en els nostres pressupostos, a través de la Regidoria d'Habitatge i d'AUMSA”.

“En aquests moments –ha continuat el primer edil– tenim un problema important d'habitatge: de cara a la joventut, per les persones majors, pel lloguer… i l'estem abordant d'una manera seriosa, en la mesura de les nostres possibilitats”.

PAI del Grau

Un altre dels temes tractats ha sigut el Programa d'actuació integrat (PAI) del Grau, en la zona que uneix la ciutat amb el port, l'últim tram de la qual va ser emprat per al circuit urbà de Fórmula 1. Héctor Illueca ha assenyalat que la Conselleria coincideix amb l'Ajuntament en el model d'actuació i que suposa “transformar un llegat ruïnós del govern anterior al Botànic en una oportunitat per a la ciutadania de València, per a recuperar i construir habitatge públic, i en aquesta línia continuarem treballant”.

La  Conselleria planteja que, com que la Generalitat va avançar en el seu moment 38 milions d'euros per a urbanitzar els terrenys, l'Ajuntament ha de ser corresponsable en l'assumpció del deute. Per a fer-ho, l'Ajuntament cediria el sòl a l'Administració autonòmica per a aquest fi, de manera que així el conveni es faria d'acord amb el dictamen del Consell Jurídic Consultiu, que ja es va pronunciar sobre aquest tema.

 

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaraciones del vicepresidente segundo y conseller de Vivienda y Arquitectura Bioclimática, Héctor Illueca.