Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica

El Consell autoritza la creació de la Comissió Interdepartamental per a la Innovació en Edificació

11/11/2022
  • La norma recull la creació de dos òrgans col·legiats formats per membres de l'administració i representants vinculats al sector
  • La Direcció General d'Innovació Ecològica és l'encarregada de fomentar l'ecodisseny i la compra pública verda en l'entorn de la construcció

 

El Consell ha aprovat un nou decret pel qual es crea i regula la Comissió Interdepartamental per a la Innovació en Edificació, destinada al desenvolupament de diversos òrgans de participació en matèria d'innovació en edificació.

L'objectiu resideix en la necessitat de promocionar fòrums de diàleg, col·laboració, impuls i iniciativa que faciliten (respectant les competències pròpies de les conselleries implicades en matèria d'edificació i arquitectura) la comunicació entre els diferents departaments, entitats i agents que intervenen en la programació, disseny, execució i gestió en aquest àmbit. Tot això amb l'objectiu de coordinar accions cap a una arquitectura sostenible en termes mediambientals.

En conseqüència, el decret promou la creació de dos òrgans col·legiats de participació en diferents escales: un òrgan que abaste des de l'esfera de la iniciativa i l'impuls de les polítiques públiques de la Generalitat orientades a la consecució dels objectius en la matèria, per mitjà de la Comissió Interdepartamental per a la Innovació en Edificació; i un altre òrgan d'assessorament, consulta i deliberació amb la participació de l'administració junt amb representants vinculats al sector denominat Consell de participació per a la Innovació en Edificació.

Anteriorment, segons l'articulat del Decret 5/2019, Decret 105/2019 i Decret 240/2019, s'atribueixen, a la Direcció General d'Innovació Ecològica en la Construcció (DGIEC), adscrita a la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, les competències en matèria de foment de l'ecodisseny i la compra pública verda en l'àmbit de la construcció.

Així mateix, amb posterioritat, l'aprovació recent de la Llei 9/2022 de qualitat de l'arquitectura reconeix l'arquitectura com a bé d'interés general i insta a fomentar la funció exemplaritzant de l'administració en aquest àmbit.

Per aquest motiu, el DGIEC té l'objectiu de fomentar la transició ecològica de l'entorn construït, que promoga l'impuls a la innovació com a mecanisme fonamental per a catalitzar aquesta transformació necessària, i garantir el respecte al medi ambient i el benestar de les persones, amb la finalitat de promoure la resiliència territorial de la Comunitat Valenciana.

Alhora, persegueix seguir les directrius europees en matèria de desenvolupament sostenible (Agenda 2030) i el Pacte Verd Europeu sobre descarbonització, amb el qual es persegueix aconseguir la neutralitat climàtica l'any 2050.

A més, aquest objectiu s'integra amb el moviment de la Nova Bauhaus Europea, promogut per la Comissió Europea, que impulsa la dimensió arquitectònica d'aquest acord i es converteix en una crida a la reflexió col·lectiva sobre els espais en els quals es desenvolupa la nostra vida, segons la cultura de cada lloc i  reforçant els vincles que uneixen els diferents països europeus, que se sustenten en tres pilars: la bellesa, la sostenibilitat i la inclusió.

D'altra banda, la implementació i desenvolupament d'aquest decret està exempta en el capítol de despeses del pressupost de la Generalitat.

L'aprovació d'aquesta normativa entra en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) i tindrà validesa indefinida fins que es derogue per la possible aparició d'una altra norma sobre la matèria.