Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica

Héctor Illueca anuncia per a mitjan 2023 la demolició de l’antic grup d’habitatge públic Raval d’Algemesí

09/11/2022
El titular d’Habitatge afirma que la previsió és iniciar les obres a mitjan 2023
  • El mes doctubre passat ja es va licitar el projecte de redacció i execució de les obres i actualment es troba en fase dadjudicació
  • Limmoble està format per un centenar dhabitatges que es troben en estat de deterioració i ruïna

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, i l’alcaldessa d’Algemesí, Marta Trenzano, s’han reunit aquest dimecres per a tractar actuacions en matèria d’habitatge del municipi, entre les quals destaca l’enderrocament de l’edifici d’habitatges públics del barri Raval.

La Conselleria, a través de l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVha), va licitar el mes d’octubre passat la redacció del projecte bàsic d’execució, estudi de seguretat i salut, i posterior execució de les obres de demolició d’aquest grup d’habitatges de la Generalitat per 717.507 euros (IVA inclòs). Finalment s’han presentat cinc empreses i, en l’actualitat, es troba en fase d’adjudicació. Segons ha declarat el vicepresident, “la previsió és iniciar les obres a mitjan 2023, amb un termini d’execució de sis mesos”.

Amb aquesta demolició, “donem resposta a una necessitat social i a una petició de l’Ajuntament d’Algemesí que contribuirà a sanejar una zona que, per circumstàncies, s’ha deteriorat des del punt de vista social i urbanístic”, ha declarat Héctor Illueca.

Per la seua banda, l’alcaldessa ha agraït la posada en marxa d’aquesta obra, tan reivindicada durant molts anys, i també que el vicepresident haja visitat Algemesí per a veure de primera mà en quin estat es troba aquest edifici i tot el que l’envolta.

Pel que fa al futur solar, propietat de la Generalitat, Trenzano ha explicat que la idea del consistori és “oferir un espai obert, plaça o parc, amb un centre de participació ciutadana nou per a fer la vida més còmoda i agradable”.

El grup d’Algemesí està format per un centenar d’habitatges que estan en estat de ruïna i no ofereixen condicions per a ser habitats. Durant anys s’han produït successius conflictes en els blocs, per la qual cosa la Generalitat i l’Ajuntament en van acordar la demolició.

Les dues administracions van analitzar les opcions per a propiciar una millora en aquesta zona d’Algemesí, amb la finalitat de resoldre l’actual problemàtica social i de seguretat que ofereix l’immoble, en un greu estat de deterioració.

Segons l’informe, el valor de les reparacions necessàries que retornarien estabilitat, seguretat, estanquitat i consolidació estructural a l’edifici supera el límit del deure normal de conservació, per la qual cosa conclou que l’edifici es troba en situació legal de ruïna.

En la reunió també han participat la directora general d’Habitatge i Regeneració Urbana, Elena Azcárraga; el director de l’EVha, Rafael Montero, i la regidora de Serveis Socials, Anna Girbes. A continuació, han visitat l’edifici del barri Raval.

Remodelació del parc Salvador Castell

Un altre dels temes tractat en la reunió és l’actuació, a punt de concloure, del parc Salvador Castell (Fase IV), la qual cosa ha suposat la renovació del paviment i la remodelació per a solucionar problemes d’accessibilitat de la ronda d’Alzira. D’aquesta manera “també es dona resposta a una de les necessitats de la ciutadania i es contribueix a una millora de l’entorn urbà i dels espais públics”, ha destacat el vicepresident.

Per a dur-ho a terme, s’han respectat les zones verdes existents, s’ha harmonitzat l’espai amb les terrasses actuals i s’ha compatibilitzat amb els esdeveniments que acull aquesta zona al llarg de l’any. Una de les principals novetats del projecte ha sigut fer la zona entre el carrer San José de Calasanz i la plaça Argentina per als vianants. El preu total del projecte és de 839.524 euros i la quantitat concedida per la Generalitat ascendeix a 500.000 euros.

D’altra banda, cal recordar que en el 2020 la Vicepresidència Segona va adquirir d’una entitat bancària, mitjançant tanteig i retracte, 98 habitatges a Algemesí, i l’any passat en va adquirir un.

En els últims anys s’ha invertit en actuacions de millora i reparacions del parc públic d’habitatges a Algemesí un total de 767.000 euros, 158.000 euros dels quals corresponen a l’atenció de reclamacions en habitatges i elements comuns i 609.000 euros a la reparació d’habitatges buits i a regularitzar mesures per a impedir l’assalt. Amb tot això, s’han reparat 30 habitatges, un està en execució i un altre en valoració per a reparar-lo pròximament.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions del vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca