Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Pagament a residències

Aitana Mas: “Estem treballant en un pla amb 50 milions d’euros al novembre per a deixar a zero els endarreriments a les residències fins al 31 d’octubre”

10/11/2022
  • La vicepresidenta assenyala que el Consell ja ha aprovat la liquidació de 19 milions d’euros, als quals se sumaran 29,5 milions d’euros més
  • Destaca que la incorporació del contracte programa i l’acció concertada del tercer sector afavoreix l’“estabilitat en el pagament de les ajudes”

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha anunciat hui en les Corts que el seu departament està treballant en un pla per a pagar al novembre prop de 50 milions d’euros per a “posar a zero fins a data del 31 d’octubre” els endarreriments en els pagaments a les residències.

En concret, Mas ha assenyalat que la setmana que ve està previst que passe pel Ple del Consell la liquidació de 4,5 milions d’euros a través del procediment d’enriquiment injust i “s’estan finalitzant els tràmits perquè s’aproven pagaments per 25 milions d’euros més en aquest mateix mes”.

Aquests pagaments, ha explicat la vicepresidenta, se sumen als 19 milions d’euros autoritzats pel Consell en el Ple del 4 de novembre passat, la qual cosa suma un total de quasi 50 milions d’euros.

Així mateix, ha recordat que entre juliol i octubre d’enguany s’han liquidat 38,6 milions d’euros i que, de cara al pròxim mes de desembre, “hi ha també altres expedients molt avançats que s’aprovaran abans que acabe l’any”.

La vicepresidenta ha assenyalat que la incorporació en els últims anys de la fórmula del contracte programa amb entitats locals i l’impuls a l’acció concertada del tercer sector ha afavorit l’“estabilitat en el pagament de les ajudes”, la qual cosa “està permetent que es pague al dia amb total normalitat”, excepte alguns casos puntuals.

“Fins i tot les residències que encara es gestionen per subvencions nominatives també estan rebent les ajudes en termini, d’acord amb els requisits que les convocatòries i la normativa vigent exigeixen”, hi ha afegit.

Aitana Mas ha indicat que també “es paguen amb normalitat, amb un període mitjà de pagament inferior a 30 dies”, en el cas de les residències que es gestionen per contracte administratiu en vigor.

En aquest sentit, ha explicat que les dificultats més importants es troben en aquells casos en els quals cal recórrer al procediment de l’anomenat “enriquiment injust”, a causa de la complexitat que presenta.

La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives “està treballant perquè cada vegada siguen menys els centres en aquesta situació; en aquest sentit, bona part d’aquestes s’han inclòs en el nou contracte de 7.100 places, que ja està en vigor”, ha explicat Mas.

Així, mentre es normalitzen aquestes situacions, “hem sumat esforços amb la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic per a agilitzar els pagaments pendents i acabar amb aquest deute com més prompte millor”.