Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Congreso de la juventud

L'IVAJ reuneix 200 professionals de joventut per a analitzar els reptes als quals s'enfronten els joves de la generació postZ

13/11/2022
L'IVAJ reuneix 200 professionals de joventut per a analitzar els reptes als quals s'enfronten els joves de la generació postZ
  • Aquesta setmana se celebra a València el Congrés de la Joventut. Polítiques PostZ en el marc de l'Any Europeu de la Joventut
  • La participació, l'emancipació, l'oci educatiu, la salut mental, la igualtat i les polítiques intergeneracionals centraran les ponències

L'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) reuneix més de 200 professionals de la joventut de tota la Comunitat Valenciana, en el marc de la realització del Congrés de la Joventut. Polítiques PostZ, a on també acudiran joves i responsables polítics per a analitzar els reptes als quals s'enfronta aquesta generació postmil·lennista i com arribar a aquests des de les polítiques públiques.

El Congrés, que es farà entre el 14 i 16 de novembre en el complex La Petxina de la ciutat de València, s'emmarca en la commemoració de l'Any Europeu de la Joventut, i busca “recuperar perspectives positives per a les persones joves, que s'han vist afectades negativament per l'impacte de la pandèmia, que a més d'agreujar problemes com el de salut mental o la dificultat d'emancipar-se ha posat sobre la taula la dificultat de les administracions per a connectar amb ells”.

Així ho ha explicat el director general de l'IVAJ, Jesús Martí, que ha indicat que les polítiques de joventut “han de ser una prioritat en els àmbits polítics, i en tots els nivells del procés de decisions”, i en aquest sentit ha esmentat la participació, l'emancipació i l'oci educatiu com a “factors clau” en la planificació d'accions futures.

“Des d'aquesta perspectiva, es planteja un congrés que busca les línies de treball i investigació que es desenvolupen actualment en aquestes àrees, amb l'objectiu de replantejar les polítiques públiques amb la mirada posada en el 2030 i en la confluència europea”, ha resumit el responsable de l'IVAJ.

Participació, oci educatiu i salut mental

Martí ha assenyalat que la participació, l'oci educatiu i la salut mental seran alguns dels temes que centraran les tres jornades del congrés, on també es parlarà de relacions igualitàries i d'experiències intergeneracionals que permet la connexió entre persones, amb independència de la seua diferència d'edat.

“La pandèmia ha posat de manifest que aquests són els temes que més afecten actualment la joventut i, per tant, han de ser el centre sobre el qual es planifiquen les polítiques que es volen posar en marxa els pròxims anys”, ha indicat, i hi ha afegit que l'objectiu del congrés és abordar-los des d'una perspectiva pràctica, en què es presenten bones pràctiques i es generen espais de debat.

El congrés començarà dilluns que ve, 14 de novembre, amb un fòrum obert, en el qual participaran joves, personal tècnic de joventut i responsables polítics, perquè l'objectiu és construir aquestes polítiques junt amb les persones joves, tal com es treballa des de l'aprovació, la legislatura passada, de la Llei de polítiques integrals de joventut.

“Aquesta llei ha suposat la constitució de la Xarxa Jove en tota la Comunitat Valenciana, amb la contractació de 230 professionals de joventut que estan aplicant les polítiques de joventut a través dels ajuntaments, i sempre comptant amb la participació de la gent jove a través de fòrums o de programes com el de "Corresponsals juvenils", en el qual, durant aquest curs, han participat 1.706 persones”.

Les ponències i les taules redones programades per als pròxims dos dies abordaran qüestions centrals com l'apoderament de les persones joves per a valorar la necessitat que la seua mirada es tinga en compte a l'hora de dissenyar les polítiques públiques.

En aquest sentit, el professor de ciència política en el Departament de Ciències Socials de la Universitat Carles III de Madrid, Pablo Simón, oferirà una conferència amb el títol “España ¿No es país para jóvenes?”, i es faran diverses taules redones sobre l'apoderament i la participació.

La directora general de Participació, María Jesús Galant; la directora general d'Innovació Educativa, Reis Gallego; la secretària autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic; Ofelia Gimeno, i la directora general d'Infància i Adolescència, Rosa Molero, també seran presents en les taules redones sobre participació, en unes jornades que es plantegen des d'una perspectiva interseccional, ha indicat Martí.

Les polítiques relacionades amb l'emancipació juvenil centraran diverses ponències i taules redones, com la que protagonitzaran la directora general d'Emergència Residencial, Funció Social de l'Habitatge i Segregació Residencial, Purificación Perís García, i la directora general de Labora, Rocío Briones.

L'oci educatiu serà un altre dels temes centrals del congrés, amb diverses ponències i taules redones, entre les quals destaca la del director de l'àrea internacional del Centre Internacional Santander Emprenedoria (CISE), José Carlos Ceballos, que farà valdre les competències de l'oci educatiu i el seu valor dins del currículum professional.

El congrés serà inaugurat pel president de la Generalitat, Ximo Puig, i clausurat per la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Más, junt amb l'alcalde de València, Joan Ribó. En el marc d'aquest s'entregaran els Premis IVAJ Campament Juvenil i Programes d'Oci Educatiu 2022.

Galeria d'imatges