Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Vivienda

Illueca destaca la reactivació d'habitatges públics al centre històric de València amb una inversió superior al milió d'euros

15/11/2022
El vicepresidente segundo y conseller de Vivienda visita las obras de del edificio de ocho viviendas de la Plaza del Árbol
  • El vicepresident segon i conseller d'Habitatge visita les obres de l'edifici de huit habitatges de la plaça de l'Arbre, al centre històric de la ciutat
  • Anuncia que la previsió és finalitzar aquestes obres el maig de 2023

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha destacat la reactivació d'habitatges públics que s'executa al centre històric de València, "paralitzades per anteriors governs fa més d'una dècada", amb una inversió superior al milió d'euros.

Així ho ha declarat durant la visita a les obres de finalització d'un edifici de huit habitatges protegits situat a la plaça de l'Arbre, 2, de València, que la Conselleria executa a través de l'Entitat Valenciana d´Habitatge i Sòl (EVha), amb una inversió de 880.000 euros (IVA exclòs).

El conseller ha estat acompanyat pel secretari autonòmic d'Habitatge, Alejandro Aguilar; la regidora d'Habitatge de València, Isabel Lozano, i el director general de l'EVha, Rafael Montero.

“Després de quedar-se paralitzades aquestes obres de rehabilitació en els anys 2011 i 2017, la Generalitat està emprenent les últimes actuacions per a finalitzar aquest immoble el mes que ve de maig de 2023”, ha anunciat Héctor Illueca.

De la mateixa manera, ha explicat que una de les vies fonamentals amb què la Vicepresidència Segona pretén ampliar el parc públic de la Generalitat és a través de l'adquisició i rehabilitació d'immobles en desús.

En aquest sentit, “en aquest exercici pressupostari destinarem vora 520.000 euros en la finalització d'aquests huit habitatges que serà en lloguer assequible. Un avanç rellevant si tenim en compte la situació cèntrica d'aquests immobles, situats en una de les zones urbanes més afectades per l'augment del lloguer”.

L'agost de 2010, l'Institut Valencià de l'Habitatge (IVVSA), hui EVha, va començar les obres de rehabilitació d'aquest edifici de la plaça de l'Arbre. Com que es tracta d'un immoble protegit, i tenint en compte que comptava amb deficiències constructives greus, el projecte preveia el buidatge interior de l'edifici, la consolidació de les façanes i la construcció de huit pisos de nova planta.

Després de la demolició de l'interior i l'estabilització de les façanes, en 2011 l'obra va quedar paralitzada i es va resoldre el contracte amb l'empresa adjudicatària.

En 2017, el Consell va incloure aquesta actuació dins del pla de reactivació de promocions d'edificació que van ser paralitzades i en 2019, després d'una nova licitació de les obres pendents, es van reprendre els treballs, ja que es va dur a terme la finalització de les tasques d'excavació arqueològica, la construcció de la nova fonamentació i l'estructura de l'edifici fins al nivell del forjat de planta segona. En aqueix moment, les obres van tornar a paralitzar-se després de resoldre's el contracte amb l'empresa.

Després d'un nou projecte, es van tornar a licitar i adjudicar les obres pendents d'executar, que suposen el 76 % del total de la promoció formada per huit habitatges d'entre 74 i 83 metres quadrats, trasters i dos locals comercials. Les obres van començar el mes d'abril passat i la previsió és que finalitzen el maig de 2023, encara que després caldrà tramitar una qualificació definitiva i la resta de tràmits administratius. La inversió total realitzada per la Generalitat és d'1,5 milions.

Inversions en 2023

D'altra banda, en els pressupostos de 2023, les inversions previstes per la Vicepresidència en matèria d'habitatge al centre històric de València sumen més d'un milió d'euros. La finalització de l'edifici de la plaça de l'Arbre comptarà amb una inversió de 515.835 euros, mentre que l'any vinent està prevista la licitació de les obres per a finalitzar l'edifici de tres habitatges al carrer Pintor Fillol. Per a aquesta actuació s'ha reservat un pressupost de 408.875 euros.

Finalment, al carrer Ripalda, l'EVha ha de realitzar unes obres de consolidació en un edifici de tres habitatges, amb un cost de 163.850 euros. La Direcció General de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica completarà aquesta actuació.

Illueca ha assenyalat que, des de la Vicepresidència, "som conscients dels efectes positius de l'augment del parc públic d'habitatges per a les persones afectades per l'escalada del lloguer", d'aquí ve que entre 2022 i 2023 estiguen previstos més de 16 milions d'euros en matèria de rehabilitació del parc públic.

"Una inversió que ens permetrà afegir 198 habitatges a la ciutat de València, a la Torre, el principal centre urbà del nostre territori que està patint grans escalades del preu del lloguer". D'aquesta manera, "proveirem d'alternatives habitacions assequibles per als qui més ho necessitem i esmorteirem l'impacte d'aquesta bambolla del lloguer sobre les valencianes i els valencians", ha assegurat.

Galeria d'imatges