Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Campaña 25N

Aitana Mas: “Invitem a totes les persones a tallar amb la toxicitat i el masclisme quotidià, que és el germen de les violències masclistes”

17/11/2022
Aitana Mas: “Invitem a totes les persones a tallar amb la toxicitat i el masclisme quotidià, que és el germen de les violències masclistes”
  • La campanya #25NTallaAmbLaToxicitat posa en el focus especialment homes joves perquè no seguisquen aquestes actituds i les denuncien
  • “En 2023 destinarem més de 30 milions d'euros en polítiques per a erradicar la violència masclista i el suport a les dones supervivents”

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha presentat la campanya institucional #25NTallaAmbLaToxicitat, amb la qual la Generalitat “insta a totes les persones a apartar i eliminar el masclisme de les seues vides, a tallar d'arrel comportaments tòxics i masclistes. Les convidem a eliminar la toxicitat i el masclisme quotidià, que és el germen i caldo de cultiu de les violències masclistes”.

“Per això -hi ha afegit-, proposem que el 25 de novembre siga un dia en què tallem amb totes les persones, totes les relacions i també conductes masclistes que ens fan mal i que fan mal a la nostra societat, i que són tòxiques”.

Aitana Mas ha fet aquestes declaracions durant l'acte de presentació de la campanya elaborada pel seu departament en commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, que ha comptat amb la participació de la psicòloga i influencer Silvia Congost.

En la intervenció, la vicepresidenta ha indicat que, segons el baròmetre de joventut i gènere (2021) del Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut, “un 18,1 % de xicotets adolescents considera que és normal espiar el mòbil de la parella. Un 28 % de xics joves té una percepció de la gelosia com una prova normalitzada de l'amor”, per exemple.

“Tampoc fora de les xarxes és infreqüent veure o conéixer homes que, en discoteques, concerts, festes, lleven importància i veuen com un joc tocar el cul de xiques sense consentiment”, ha indicat.

“No podem justificar totes aquestes conductes, alarmantment quotidianes, com a bromes sense maldat, o pràctiques habituals”, ja que “són un caldo de cultiu, són el marc estructural patriarcal i masclista que legitima les violències masclistes, com són la violència de gènere, la violència sexual o la violència econòmica, entre d'altres”.

“Menysprear la voluntat de les dones, actuar sense el seu consentiment o atacar el seu espai personal i físic és rotundament inadmissible. Tampoc cap home pot veure ni tolerar aquests comportaments com a admissibles”, ha insistit.

Per a tallar amb aquestes situacions, Mas ha destacat la necessitat que es produïsquen canvis estructurals i accions “proactives” per part dels homes per a “no deixar passar aquest tipus d'actituds”.

“És necessari propiciar un canvi de paradigma per a aconseguir una societat que, enfront d'un discurs sobre la violència, l'amenaça, la por i la seguretat, defense, protegisca i garantisca fermament l'exercici ple dels drets i la llibertat de les dones, de la nostra capacitat de decisió sobre el mateix cos, sexualitat i vida, i que promoga i valore unes relacions, de parella o no, lliures, respectuoses, consensuades i horitzontals entre les persones, i que fomente i cultive l'empatia, l'afecte, els bons tractes, el desig i el plaer”.

Pack d'adhesius #25NTallaAmbLaToxicitat

En aquest context, la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives presenta aquest 25N una campanya amb il·lustracions de l'artista valenciana Àfrica Pitarch que, amb el lema #25NTallaAmbLaToxicitat, posa el focus en els xics, adolescents homes joves.

Amb aquest objectiu s'ha desenvolupat un pack d'adhesius, que es va poder descarregar via 25nchatdetox.es, “amb missatges per a poder destacar comentaris masclistes, per a no quedar-se callats i criticar vídeos o fotos misògines o, directament, abandonar els grups tòxics, perquè s'impliquen i tallen amb la toxicitat masclista dels seus grups de missatgeria”.

D'aquesta manera, més enllà de la denúncia d'aquesta mena de comportaments per part de les dones, l'objectiu del Consell és “posar la responsabilitat per a acabar amb la violència masclista en tota la societat”, ja que “és la responsabilitat col·lectiva la que pot eliminar-la, i totes i tots hem de tindre un paper actiu”.

Més de 30 milions d'euros en 2023

D'altra banda, Aitana Mas ha recordat que la lluita per a erradicar la violència masclista i el suport a les dones supervivents “és una prioritat per a la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques”, que es reflecteix en els més de 30 milions d'euros previstos en els pressupostos per a 2023, “quasi el triple dels 12 milions d'euros anuals compromesos en el marc del Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista”.

Entre les mesures recolzades han destacat els 15 milions d'euros destinats als centres i serveis ambulants d'atenció integral especialitzada que se sumen als cinc centres 24 h de la Xarxa de Centres Dona i els Centres Dona Rural i d'Interior (CMRI) amb seu a Elda, Yátova, Segorbe i Sant Mateu.

Així mateix, 8,7 milions d'euros es destinaran per a garantir una primera alternativa residencial a dones supervivents de violència masclista i a les seues filles i fills.

Altres 2,7 milions d'euros són per a ajudes directes a dones supervivents i indemnitzacions per a les dones que a causa d'una agressió masclista tenen una gran invalidesa o una incapacitat permanent absoluta i per a les famílies de dones assassinades pel terrorisme masclista.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas