Sanitat Universal i Salut Pública
Sanitat Universal

L'espera per a sotmetre's a una intervenció quirúrgica se situa en 98 dies i es redueix en deu dies respecte el mes anterior

18/11/2022
  • També s'acurta el temps d'espera en 9 dies respecte al mes d'octubre de l'any passat
  • Per departaments de salut, els que registren descensos més grans respecte al mateix mes de 2021 són Alcoi, Elda, Alacant-Sant Joan, Sagunt i la Plana
  • S'han intervingut 24.844 persones entre gener i octubre d'enguany, per mitjà d'autoconcert, 8.636 persones més que en el mateix període de 2021

El temps d'espera per a sotmetre's a una intervenció quirúrgica als hospitals de la Comunitat Valenciana, el mes d'octubre, se situa en 98 dies, és a dir, deu dies menys que al setembre i 9 dies menys que a l'octubre de l'any passat.

Per departaments de salut, els que destaquen amb descensos de més de 20 dies en el temps d'espera respecte a l'octubre de l'any passat són, per aquest ordre: Alcoi, amb 69 dies menys; Elda, amb 46; Alacant-Sant Joan, amb 34; Sagunt, amb 26 dies de descens, i la Plana, amb 24 dies menys.

Uns altres dos departaments registren descensos de 20 dies d'espera l'octubre de 2021: són l'Hospital General de València i el Departament Xàtiva-Ontinyent.

Per tipus d'intervenció, els descensos més importants durant el mes d'octubre respecte a l'any anterior s'han produït en les artroscòpies (34 dies menys), quistos pilonidals (26 dies menys), hàl·lux valg (12 dies menys) i túnel carpià (9 dies menys).

Pel que fa al nombre de persones en espera, han descendit més, respecte l'octubre de 2021, les que esperen una intervenció de pròtesi de genoll i de maluc, amb descensos del 60,49 % i 58,54 % (1.458 i 702 sol·licituds actives menys), respectivament.

Prop de 25.000 persones operades per mitjà d'autoconcert

D'altra banda, l'activitat quirúrgica duta a terme per a reduir les llistes d'espera als hospitals públics, en jornada vespertina, per mitjà d'autoconcert, ha experimentat un increment del 25,22 %. D'aquesta manera, s'han practicat 3.530 intervencions davant de les 2.819 practicades en el mateix mes de l'any anterior. Aquesta activitat suposa el doble que la duta a terme el mes de setembre de 2022, amb 1.839 intervencions.

Així mateix, si es compara l'activitat d'autoconcert en el període de gener a octubre d'enguany amb el mateix període de l'any anterior, l'increment se situa en un 53,28 %, amb un total de 24.844 persones intervingudes davant de les 16.208 persones operades entre gener i octubre de 2021, és a dir, 8.636 persones més.

En aquest període, l'activitat d'autoconcert ha suposat una inversió de 20 milions d'euros, tant per a proves diagnòstiques com per a la llista d'espera quirúrgica.

D'altra banda, la secretària autonòmica d'Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés, ha recordat l'adopció de mesures noves per a reduir els temps i millorar l'atenció de la ciutadania.

D'aquesta manera, ha destacat l'activació d'unitats de control de la demora en els departaments de salut, un equip de professionals dedicat a reduir els temps d'espera del departament, tant quirúrgics com de consultes externes i tècniques diagnòstiques o terapèutiques; així com la creació de grups de treball específics amb especialistes d'oftalmologia i traumatologia, per a buscar fórmules destinades a agilitzar l'atenció dels pacients d'aquestes dues especialitats, que representen el 50 % de la llista d'espera. Andrés també ha ressaltat la creació del grup de treball específic de cirurgia maxil·lofacial i el seguiment específic dels pacients amb més demora.

La llista d'espera quirúrgica en cap cas afecta intervencions urgents, oncològiques i que no es puguen demorar, les quals són ateses de manera preferent.

Consulteu ací tota la informació sobre la llista d'espera quirúrgica a la Comunitat Valenciana.