Hisenda i Model Econòmic
Comptes públics 2023

Arcadi España: “Sol·licite el suport als pressupostos amb l’objectiu de continuar millorant la vida dels valencians i valencianes”

21/11/2022
Arcadi España: “Sol·licite el suport als pressupostos amb l’objectiu de continuar millorant la vida dels valencians i valencianes”
  • El conseller d’Hisenda destaca que aquests comptes “responen a l’efecte de la pandèmia i de la guerra, el desafiament de la pujada de preus; impulsen l’ocupació, i reforcen el nostre escut social”
  • La despesa real dirigida a la ciutadania assoleix els 22.116 milions, la xifra més elevada de la història, la qual cosa suposa un increment del 6,8 % respecte a l’exercici anterior, i un 70 % més que en 2015

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha demanat aquest dilluns en les Corts el “suport” per als Pressupostos de la Generalitat per a 2023 i el “rebuig” a les esmenes a la totalitat, “amb l’únic objectiu de continuar millorant la vida dels valencians i valencianes”.

“Es tracta dels huitens pressupostos d’aquest Consell amb els quals marquem una nova fita, perquè esdevenim l’únic govern de coalició de tot Espanya que aconsegueix presentar davant de les Corts huit pressupostos consecutius dins del termini i en la forma escaient”, ha destacat Arcadi España, que ha afirmat que aquests comptes “estan avalats per l’AIReF, aporten solucions a problemes reals i naixen del diàleg”.

“Aquest assoliment —hi ha afegit el titular d’Hisenda— és fruit del fort compromís del Consell amb les valencianes i valencians, que garanteix l’estabilitat necessària en un context d’una forta incertesa internacional per a totes les economies”. “I ho fem a través d’un senyal d’identitat propi, la via valenciana, basada en el diàleg continu amb els agents socials i en el consens dins d’un Consell plural”.

Arcadi España ha fet aquestes declaracions durant la presentació en les Corts Valencianes del Projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per a l’any 2023, així com el Projecte de llei de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d’organització de la Generalitat, que aquest dilluns s’han sotmés a debat a la totalitat.

Arcadi España ha insistit que aquests comptes “no són solament números, sinó les solucions a les preocupacions de les valencianes i valencians; l’instrument de l’aliança enfront de la inflació; la liquiditat perquè les nostres empreses, pimes i autònoms puguen continuar amb les persianes obertes; el suport a la nostra indústria taulellera i ceràmica enfront de les conseqüències de la crisi energètica, i la palanca per a reduir el màxim possible els efectes de la pujada de preus, perquè els ciutadans continuen omplint la seua cistella de la compra sense veure’s condicionats per les circumstàncies econòmiques”.

A més, el conseller ha apel·lat a la cambra a “consolidar la recuperació impulsant i ajudant el teixit productiu, creant ocupació, atraient inversions a la Comunitat, ajudant les famílies a afrontar la pujada de preus i garantint l’estabilitat que ens exigeix el context que ens ha tocat viure”.

Despesa real més elevada de la història

Durant la seua intervenció, el responsable d’Hisenda ha explicat que per a fer front al nou context socioeconòmic “comptem amb uns pressupostos ambiciosos, en els quals la despesa real dirigida a la ciutadania assoleix els 22.116 milions d’euros, la xifra més elevada de la història, la qual cosa suposa un increment del 6,8 % respecte a l’any 2022, i un 70 % més que en 2015, amb un total de 9.115 milions més”.

Arcadi España ha insistit que aquests comptes públics estan dissenyats “per a la majoria; responen a l’efecte de la pandèmia i de la guerra d’Ucraïna, al desafiament de la pujada de preus; busquen assolir la nostra sobirania energètica mitjançant energies netes i renovables; impulsen l’ocupació, i reforcen el nostre escut social”.

Així mateix —ha continuat el conseller— “disposem de serveis públics per a protegir els drets i cobrir les necessitats de totes les valencianes i valencians sobre la base de la transformació econòmica i social que ja vam iniciar fa més de set anys. Així, hem aconseguit avançar en els drets de les valencianes i valencians mitjançant el suport a les persones dependents, la dignificació de l’educació pública, l’aposta per l’habitatge enfront de l’emergència residencial i amb una sanitat universal avançada”.

El conseller ha subratllat que per a la posada en pràctica de totes aquestes polítiques s’han destinat “més recursos que mai”, i així les conselleries productives comptaran amb 3.859 milions, un 8,5 % més que en 2022, mentre que la despesa social ascendeix a 18.325 milions, cosa que significa 7.000 milions més que 176 en 2016, “per damunt de la mitjana d’Espanya”.

“Cada 24 hores de 2023 el Consell destinarà 50,2 milions a les àrees de Sanitat; Educació; Igualtat i Polítiques Inclusives; Ocupació, i Habitatge. A més, només l’àrea de Sanitat compta amb 8.250 milions, el pressupost més elevat de la Generalitat, que representa el 29 % i en el qual apareix plasmat de manera pionera el Pla valencià de salut mental”, ha apuntat Arcadi España.

No obstant això, el conseller ha reiterat que malgrat comptar en 2023 amb 13.928 milions procedents de les transferències del model de finançament, “necessitem els mateixos recursos que la mitjana d’autonomies, i per a fer-ho és necessària la reforma del sistema de finançament i la consegüent compensació del deute derivat de l’infrafinançament per a poder mantindre uns serveis públics de qualitat”.

Així mateix, Arcadi España ha exposat que els comptes de 2023 comptaran amb “1.187,88 milions de fons europeus” i uns ingressos derivats de la recaptació tributària que es veuran augmentats “a conseqüència del dinamisme de l’economia valenciana durant aquest any 2022”.

Reforç de la política turística i impuls de l’habitatge públic

Així mateix, el conseller ha desgranat algunes de les mesures que engloben aquests pressupostos, com “el reforç de la nostra política turística per a dinamitzar i desestacionalitzar un sector que és fonamental per a l’economia valenciana; l’inici amb 50 milions de l’homologació dels salaris en el sector dels serveis socials per a posar fi a una injustícia històrica, així com l’impuls de l’habitatge públic i, durant el transcurs d’adjudicació d’habitatge, ajudem econòmicament a les famílies sol·licitants”.

“Adoptem una posició proactiva per a atraure-hi inversions, millorar el nostre model econòmic i fer costat al teixit emprenedor i d’empreses emergents, amb la qual cosa creem ocupació de qualitat i conservem el talent valencià, al mateix temps que injectem recursos als sectors que més ho necessiten”, ha exposat Arcadi España, que ha especificat que aquest projecte de llei “compta amb línies pressupostàries que assoleixen els 110 milions per a ajudar el sector ceràmic i tauleller davant de l’augment del preu de l’energia”.

De la mateixa manera —ha prosseguit el titular d’Hisenda— “reforcem el sistema judicial amb la construcció i la millora de les seus judicials, la digitalització de la justícia i el reforç en les plantilles. A més, esdevindrem la primera autonomia que facilitarà llibres de text gratuïts als estudiants de Batxillerat; i en Sanitat, amb els majors recursos de la història, es podran crear 995 places, reforçar l’Atenció Primària, estendre els cribratges de càncer de mama, o de coll d’úter, i destinar 40 milions per al Pla d’acció de salut mental”.

A més, Arcadi España ha recalcat que els Pressupostos de 2023 preveuen el “desenvolupament de nous combustibles per a la transició energètica; l’impuls de l’eficiència energètica en la indústria; el reforç a la prevenció d’incendis, l’educació ambiental i els reptes climàtics, i s’impulsen les energies renovables i el transport públic”.

Així, l’Autoritat de Transport Metropolità de València comptarà amb un 25 % més de pressupost, cosa que permetrà aplicar rebaixa de preus i ampliació de línies i serveis, mentre que el pla de finançament de les universitats públiques comptarà amb 95 milions per a garantir el bon funcionament i la qualitat, tant docent com investigadora, de les nostres universitats.

Reforma fiscal per a corregir la inflació

Durant la seua al·locució, el conseller ha recalcat que per a corregir els efectes de la inflació, aquests pressupostos inclouen una reforma fiscal per a 2023, “amb l’objectiu de millorar la progressivitat i la redistribució dels impostos propis i cedits a través d’una nova escala de l’IRPF. Així, ajudarem les famílies valencianes que més ho necessiten a esmorteir la pèrdua de la capacitat adquisitiva a conseqüència de la pujada de preus”.

En concret, Arcadi España ha detallat que es canalitzarà “a través de l’augment del mínim personal i familiar, exempt de tributació, un 10 %, el màxim que ens permet la norma, així com l’augment del 10 % de totes les deduccions i l’ampliació d’un 17,30 % dels límits de renda per a accedir-hi. Amb aquesta mesura es mantindrà una baixada d’impostos per al 98,7 % de contribuents”.

Igualment, el titular d’Hisenda ha assenyalat que a partir de l’any que ve s’exigirà un esforç més gran a les rendes altes i les grans fortunes, l’1,3 % dels contribuents valencians. A més, s’augmentarà un 0,25 % cada escaló de la tarifa de l’Impost de Patrimoni per a aquells que, una vegada aplicades les deduccions o bonificacions, superen els 1,3 milions.

Finalment, s’hi afig un nou tram en Transmissions Patrimonials Oneroses per a aquelles persones que adquirisquen immobles per quantia superior a un milió d’euros, de manera que aquestes persones pagaran per aquest impost un 11 % en lloc del 10 % general.

Presentació de la Llei d’acompanyament

Arcadi España també ha presentat i ha sol·licitat el suport de les Corts al Projecte de llei de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d’organització de la Generalitat Valenciana, que constitueix, junt amb els Pressupostos de 2023, “l’eix sobre el qual s’assentaran les bases de la lluita contra la inflació, la superació de la crisi energètica derivada de la guerra d’Ucraïna, la consolidació i l’avanç de la recuperació econòmica, i la potenciació del nostre escut social mitjançant uns serveis públics de qualitat per a totes i tots els valencians”.

Així, el responsable d’Hisenda ha concretat que a través de la Llei d’acompanyament s’han regulat taxes i altres continguts fiscals per a l’exercici 2023, com ara la supressió de la taxa d’expedició del Carnet Jove, que serà gratuït per als joves entre 14 i 30 anys, per a facilitar l’accés dels joves valencians als avantatges i els descomptes que s’hi associen. Així mateix, es du a terme l’acceptació de les competències de gestió de l’Impost sobre el Depòsit de Residus en Abocadors, la Incineració i la Coincineració de Residus en l’àmbit de la Comunitat.

En el seu discurs, Arcadi España també ha exposat que a través d’aquesta norma es crea l’Agència per a la Digitalització i la Ciberseguretat de la Comunitat Valenciana, que actuarà “com a palanca del teixit productiu valencià, potenciarà la creació de riquesa i ús d’alt valor afegit, alhora que donarà resposta als nous riscos tecnològics treballant per la ciberseguretat i amplificant l’esforç que ja s’està realitzant des de la DGTIC”.

En mobilitat, la Llei de mesures fiscals permet que els taxis en municipis amb aquest servei el puguen prestar en localitats del seu entorn encara que no disposen d’aquest servei, i s’incorpora en la classificació del transport de viatgers el transport a demanda per a prestar un servei de mobilitat en nuclis rurals o deficitaris.

De la mateixa manera, a través d’aquest projecte de llei, es modificarà la Llei de la funció pública valenciana, perquè “totes les mesures de lluita contra la violència de gènere” es tramiten de manera preferent.

Així, les víctimes de violència de gènere “tindran preferència en l’accés a les activitats formatives organitzades per l’Administració, al mateix temps que s’exigirà especial sigil i discreció sobre les dades personals de les víctimes per a garantir la seguretat de les dones i la protecció dels seus drets fonamentals”.

En les mesures de gestió administrativa destaquen també les modificacions normatives per a l’impuls i la celeritat en programes d’ajudes i liquiditat per al teixit empresarial valencià.

Galeria d'imatges