Presidència

El Consell aprova els plans de sostenibilitat turística de la ciutat d’Alacant i de la Mancomunitat de la Vall de Pop

25/11/2022
  • Turisme Comunitat Valenciana destinarà un total de 2,26 milions d’euros en 2023 per a impulsar els dos plans
  • Es tracta de plans en els quals col·laboren les tres administracions: el Govern Central, la Generalitat i les entitats locals

El Consell ha autoritzat la subscripció de dos convenis de col·laboració entre Turisme Comunitat Valenciana i la Secretaria d’Estat de Turisme amb l’Ajuntament d’Alacant i amb la Mancomunitat Intermunicipal de la Vall de Pop, per a l’execució dels plans de sostenibilitat turística en les dues destinacions.

A través d’aquests convenis, Turisme Comunitat Valenciana destinarà en el seu conjunt un total de 2,26 milions d’euros, que s’executaran al llarg del pròxim any 2023.

Els dos plans van ser ratificats en la Conferència Sectorial de Turisme que va tindre lloc el 28 de juny de 2022, i se sumen així als que ja estan en marxa a les localitats de Gandia, Benidorm, Altea i Peníscola.

Els plans de sostenibilitat turística tenen com a objectiu donar suport a la reconversió de les destinacions turístiques per a mantindre’n l’atractiu i millorar-ne la competitivitat a través de la col·laboració de les tres administracions: Govern Central, administracions autonòmiques i locals.

Pla de sostenibilitat d’Alacant

Pel que fa al Pla de sostenibilitat turística d’Alacant, dotat amb 4,5 milions d’euros, Turisme Comunitat Valenciana hi destinarà 1,5 milions d’euros en 2023, que s’uniran a les aportacions de la mateixa quantitat per part de la Secretaria d’Estat de Turisme (1,5 milions en 2022) i l’Ajuntament d’Alacant (1,5 milions en 2024).

Alacant ha sigut seleccionada per la seua candidatura com a Alacant, destinació intel·ligent i sostenible. Així, impulsa aquest pla com un projecte transformador que facilitarà la desconcentració i la canalització dels fluxos turístics cap als recursos patrimonials, culturals i naturals de la ciutat, implementant eines tecnològiques per a progressar cap a la consolidació com a destinació turística intel·ligent i integrant i articulant l’oferta mitjançant itineraris i actuacions verdes i d’eficiència energètica.

Amb la valoració de nous productes turístics i l’ús de la intel·ligència turística es pretén disminuir l’estacionalitat actual i ampliar el posicionament com a destinació de sol i platja amb una àmplia oferta cultural, patrimonial i de naturalesa.

La principal actuació del pla és l’adequació i la millora de la senda del Benacantil, possibilitant-ne la connexió accessible amb el castell de Santa Bàrbara, a més de l’adequació i l’ampliació del pàrquing del castell i el Centre de Recepció de Visitants del Castell de Santa Bàrbara, així com diverses actuacions de digitalització i creació de nous productes i experiències turístiques.

Pla de sostenibilitat Vall de Pop

El Pla de sostenibilitat turística Vall de Pop és el primer que s’aprova a la Comunitat Valenciana per a una destinació que no està en la costa. Aquest pla s’emmarca dins dels tipus de plans de sostenibilitat turística en destinacions rurals o d’interior. Es tracta d’una modalitat dirigida a dinamitzar i organitzar destinacions turístiques en àrees rurals d’interior amb patrimoni cultural, en espais naturals protegits, enfocats a crear productes turístics atractius i sostenibles.

El percentatge d’inversió de les administracions per a aquesta classe de plans és diferent del que es realitza en els plans de sostenibilitat turística en destinacions pioneres. En concret, el Pla de Vall de Pop presenta una inversió total d’1.512.591 euros, dels quals la Secretaria d’Estat de Turisme aportarà un total de 500.000 euros (un 33 % del total), Turisme Comunitat Valenciana hi destinarà un 50 %, amb 760.000 euros, i la inversió restant del pla la farà la Mancomunitat Intermunicipal Vall del Pop.

La candidatura Vall de Pop: Paisatge, esport i cultura ha sigut seleccionada per ser una destinació d’interior amb altes possibilitats de desenvolupament de sinergies amb destinacions costaneres com Dénia o Calp.

La principal actuació del pla és la rehabilitació d’un camí històric, el camí de les Voltes, recuperant el seu ferm de pedra seca. Inclou altres actuacions com la millora de la infraestructura ciclista; un pla d’adaptació al canvi climàtic; una actuació de connexió per als vianants amb un recurs turístic en rehabilitació, que també forma part del pla; actuacions de digitalització i sensorització; la creació d’una zona d’autocaravanes, i diagnòstic d’accessibilitat i creació d’una Smart Office.