Justícia, Interior i Administració Pública

Bravo anuncia per a 2023 la creació de la Càtedra Universitària d'Estudis sobre el Terrorisme i els Drets amb una dotació de 40.000 euros

28/11/2022
  • La consellera ha inaugurat el I Congrés d'Innovació Docent Víctimes del Terrorisme a les Aules Universitàries
     

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha anunciat que “en 2023 crearem, en col·laboració amb la Universitat de València, una càtedra universitària que es dedique a la investigació i divulgació de tot el que ha suposat el terrorisme al nostre país i els drets de les seues víctimes amb una dotació de 40.000 euros”. 

“La Generalitat sempre ha volgut estar al costat de les víctimes des del primer moment perquè totes les víctimes, especialment les del terrorisme, han ocupat un paper primordial en l'àmbit de les nostres polítiques públiques i d'aquí ve que, cada any, col·laborem amb les diferents entitats per a continuar impulsant activitats en tots els àmbits", ha assenyalat.

Bravo ha esmentat el Cicle de Cinema i Terrorisme impulsat per la Fundació Broseta, la visita pel Centre Memorial de Vitòria i per múltiples activitats "que desenvolupem en el marc dels nostres convenis amb les entitats i associacions de víctimes del terrorisme”, hi ha afegit Bravo.

Així s'ha expressat la consellera durant la intervenció en l'acte d'obertura del primer Congrés d'Innovació Docent Víctimes del Terrorisme a les Aules Universitàries, i on han assistit la sotssecretària del Ministeri de l'Interior, Isabel Goicoechea; la subdirectora general de Suport a les Víctimes del Terrorisme del Ministeri de l'Interior, Paloma Pérez; el president de la Fundació Professor Manuel Broseta, Vicente Garrido, i la vicerectora de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, Ángeles Solanes.

Per a la consellera, en aquest fòrum “reafirmem el compromís de la Generalitat amb la memòria i la reparació, però també amb la prevenció del terrorisme. Un compromís que s'ha materialitzat amb la inclusió en l'itinerari acadèmic dels més joves del projecte “Memòria i prevenció del terrorisme”.

Es tracta d'un projecte que naix gràcies a la col·laboració entre les conselleries de Justícia i Educació, el Ministeri de l'Interior i les associacions i fundacions de víctimes del terrorisme.

La titular de Justícia ha explicat que el projecte ha sigut un èxit perquè “es va concebre com un programa pilot per a desenvolupar-se en cinc centres educatius de la Comunitrat, però donada la gran demanda es va incorporar en 30 centres escolars de les tres províncies amb una participació d'aproximadament 3.000 estudiants”.

El programa incorpora en Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat una sèrie d'unitats didàctiques en què s'estudia la història del terrorisme i on les víctimes s'encarreguen d'explicar i fer comprendre als alumnes amb el seu testimoniatge els episodis de sofriment, dolor, angoixa i pèrdua viscuts durant anys tant per elles com per les seues famílies.

“Hem treballat per a donar veu a les víctimes a les aules i continuarem fent-ho, perquè és completament necessari per a evitar que el sacrifici i l'horror que van patir les víctimes del terrorisme no caiga en l'oblit, i sobretot és la millor garantia de no repetició de la violència”, ha subratllat la consellera.

Gabriela Bravo ha donat les gràcies a les associacions víctimes del terrorisme que han col·laborat perquè aquest projecte es materialitze i ha destacat el treball de la Fundació Professor Manuel Broseta, que va elaborar el primer informe del projecte i que s'hi ha implicat "enèrgicament des del primer dia", ha dit Bravo.

Galeria d'imatges