Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Jornada justicia juvenil

Igualtat celebra les primeres jornades de treball sobre justícia juvenil de la Comunitat Valenciana

29/11/2022
Igualtat celebra les primeres jornades de treball sobre justícia juvenil de la Comunitat Valenciana
  • Actualment, a la Comunitat Valenciana hi ha nou residències socioeducatives: set de titularitat pública i dues de titularitat privada; totes de gestió privada
  • La secretària autonòmica d'Atenció Primària i Serveis Socials inaugura la Jornada de Justícia Juvenil organitzada per Igualtat

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha organitzat a València les primeres jornades de treball sobre justícia juvenil amb el lema 'Cap a un nou model de residències socioeducatives'.

Durant la trobada, s'han treballat a través de taules redones temes tan fonamentals com els protocols d'actuació de les residències socioeducatives d'acord amb el nou model en què treballa la Conselleria, les funcions dels equips educatius, els òrgans de participació per a la promoció de la igualtat en l'àmbit residencial o els programes d'activitats de les mateixes residències. 

La secretària autonòmica d'Atenció Primària i Serveis Socials, Irene Gavidia, ha assegurat que aquestes jornades són “un altre pas més en el treball per un model públic de justícia juvenil amb la reversió a la gestió directa de les residències socioeducatives que hi ha actualment en funcionament a la Comunitat Valenciana”.

En la intervenció, Gavidia s'ha referit al treball “convençut i decidit” que realitza la Conselleria per a la construcció d'aquest nou model de justícia juvenil, en el procés de la qual es compta amb les i els professionals del sector, sindicats, entitats i altres agents implicats.

Actualment, a la Comunitat Valenciana hi ha nou residències socioeducatives: set de titularitat pública i dues de titularitat privada, totes de gestió privada. Perquè funcionen, la Conselleria hi destina una inversió anual de 29 milions i mig d'euros. 

La secretària autonòmica ha destacat l'important esforç que des de 2015 s'està realitzant a la Comunitat Valenciana “per canviar l'enfocament, per tal de tractar d'eliminar la perspectiva adultocentrista de les residències, prioritzar una socialització educativa democràtica i centrar la intervenció en els processos de reinserció des d'un enfocament interdisciplinari”.

“Creiem en el públic, en la potencialitat educativa que té aquest model, i en el bon fer de les i els professionals”, ha assegurat Gavidia, que ha incidit en la importància d'una gestió pública de la justícia juvenil, “però sense perdre res de la qualitat humana i professional que té ara mateix i que és un referent en l'estat espanyol”. 

S'ha referit també a la proposta que s'ha fet per a rebaixar la responsabilitat penal dels 14 als 12 anys, a causa d'una major incidència de delictes sexuals comesos per persones menors d'edat, i ha indicat el seu “rebuig” i ha apostat per “posar el focus d'atenció en el problema i en l'interés superior del menor en lloc de buscar una via de solució punitiva i autoritària”. Una opinió recolzada per l'assessor del Síndic de Greuges, Conrado Moya, que ha participat en la jornada amb una ponència sobre l'execució de mesures judicials a la Comunitat Valenciana.

Galeria d'imatges