Sanitat Universal i Salut Pública

La Conferència Internacional d'Atenció Primària i Comunitària destaca el treball de difusió del Pla valencià com a cas d'èxit

30/11/2022
La Conferència Internacional d'Atenció Primària i Comunitària destaca el treball de difusió del Pla valencià com a cas d'èxit
  • El nou model valencià d'Atenció Primària suposa invertir més de 326 milions en aquest nivell assistencial
  • El disseny ha comptat amb la participació de més de 250 persones voluntàries organitzades en 15 equips
  • S'han mantingut des de l'inici trobades amb tots els actors implicats per a fer-los partícips del canvi i aconseguir que siga efectiu

La Conferència Internacional d'Atenció Primària i Comunitària ha destacat aquest dimarts com a cas d'èxit el treball de difusió del Pla d'atenció primària i comunitària de la Comunitat Valenciana, que se substancia en més personal, més infraestructures, més equipament i més tecnologia. La trobada, organitzada pel Ministeri de Sanitat, ha reunit aquesta setmana a Madrid més d'una trentena de ponents nacionals i internacionals amb l'objectiu de destacar el valor de l'Atenció Primària.

La comissionada per a l'Atenció Primària i Comunitària, María José Lloria, ha assenyalat, durant la seua intervenció en el conclave, l'esforç que ha realitzat la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per a difondre i implicar tots els agents, tant professionals com ciutadania, en la transició cap al model sanitari en què l'Atenció Primària és l'eix vertebrador; les persones continuen estant en el centre i es potencien les noves tecnologies, la docència i la investigació.

Aquest nou model, ha recordat Lloria, obeeix la necessitat de garantir una atenció pròxima i de qualitat, respondre al repte de l'envelliment poblacional i la cronicitat, així com potenciar les noves tecnologies i la medicina preventiva.

Per a aconseguir aquests objectius s'ha previst una inversió de més de 326 milions, una injecció econòmica sense precedents per a incrementar els recursos humans i materials entre aquest any i el pròxim.

A més, el nou model d'Atenció Primària, ha detallat la comissionada per a l'Atenció Primària i Comunitària, ha suposat ampliar la plantilla estructural de Primària en 1.600 noves places de personal facultatiu, infermeria, TCAES, zeladors i altres categories. Aquesta xifra representa un increment del 13 % respecte a la dotació anterior, amb un finançament previst de 130,7 milions d'euros.

Lloria també s'ha referit als 8 milions destinats a consolidar la implantació de noves tecnologies (videoconsultes integrades en l'aplicació GVA+Salut o telemonitoratge per al control de pacients en domicili, entre d'altres); a més de l'ampliació de la cartera de serveis per a dotar tots els centres de salut de l'equipament necessari per a fer ecografies, retinografies, infiltracions i cirurgia menor.

Per a dissenyar i implementar aquesta nova atenció primària valenciana, ha explicat Lloria, s'han escoltat i implicat tots els actors intervinents: societats científiques, col·legis professionals, treballadors i treballadores, així com equips directius de departaments de salut, sindicats, associacions veïnals i de consumidors, i ciutadania en general.

“Vam tindre clar des del principi que el més difícil per a estendre un nou model d'Atenció Primària és la gestió del canvi i, dins d'aquesta gestió del canvi, la implementació d'aquest”.

Per això, la comissionada per a l'Atenció Primària i Comunitària ha agraït la participació de més de 250 persones voluntàries, organitzades en 15 grups de treball liderats per 30 professionals, en el treball de disseny, desenvolupament i execució del nou model d'Atenció Primària.

Galeria d'imatges