Educació, Cultura i Esport
Cultura

Cultura presenta el cicle ‘Mirades crítiques sobre Joan Fuster’ amb experts com Lola Badia o Juan Manuel Bonet

30/11/2022
Cultura presenta el cicle ‘Mirades crítiques sobre Joan Fuster’ amb experts com Lola Badia o Juan Manuel Bonet
  • Es tracta de dues conferències i dues taules redones que se celebraran entre el 30 de novembre i el 15 de desembre a l’IVAM
  • Especialistes en diverses matèries oferiran visions no sempre coincidents sobre la circumstància històrica i l’aventura intel·lectual de l’assagista

La Conselleria de Cultura ha organitzat un cicle de reflexions amb el títol ‘Mirades crítiques sobre Joan Fuster’ que aborda diferents vessants de la vida i el pensament de Joan Fuster en el marc de commemoracions del centenari del naixement de l’assagista valencià per part de la Generalitat. 

Es tracta de dues conferències i dues taules redones que es desenvoluparan entre el 30 de novembre i el 15 de desembre a l’IVAM. Totes les cites arrancaran a les 19 hores i la coordinació de l’activitat és a càrrec del comissari de l’Any Joan Fuster, Francesc Pérez Moragón, que també és membre de la Càtedra Joan Fuster i que des de 1993 ha comissariat exposicions, publicat investigacions i organitzat sessions d’estudi i difusió sobre l’assagista, a banda de ser exdirector i assessor extraordinari de l’Espai Joan Fuster de Sueca.

Segons Pérez Moragón: “Els continguts del cicle són triats per compondre una imatge completa de Fuster, més enllà dels tòpics, les canonitzacions i les hagiografies que se li van fer en vida i que encara hui se li fan. No és un cicle polèmic, però no defugirà la polèmica. Podrem gaudir de la mirada personal d’alguna persona que el va conéixer bé, en l’ambient familiar, i també de l’anàlisi meditada i acadèmica sobre algunes facetes transcendentals de la seua obra, com ara la reflexió sobre les arts plàstiques, entre moltes altres coses”.

“Aquest cicle creiem que calia per a completar una sèrie d’activitats com l’exposició ‘Joan Fuster en el seu temps’, que està ara mateix al Centre del Carme Cultura Contemporània, o les intervencions d’artistes joves que es van exposar a l’Espai d’Art Contemporani de Castelló fa uns mesos”, hi ha afegit el comissari de l’Any Fuster. 

Mirades crítiques sobre Joan Fuster 

El cicle ofereix un ventall de visions diverses i no sempre coincidents sobre la circumstància històrica i l’arriscada aventura intel·lectual de l’assagista valencià, en temps quasi sempre adversos. Seran reflexions d’especialistes, periodistes i testimonis caracteritzats per una independència de criteris per a enfrontar-se, tants anys després, a la seua obra i el seu pensament.

Aquest dimecres, 30 de novembre, a les 19 hores, se celebra la primera de les conferències a càrrec de la prestigiosa filòloga i medievalista Lola Badia. Amb el títol ‘Joan Fuster catedràtic, o com la passió del país esdevé història social de la cultura’, se submergirà en els anys en què ella, sent jove, va conéixer Fuster. Van ser temps en què s’intentava tancar a l’intel·lectual de Sueca el pas a la docència per les seues visions historicistes, uns anys en què Badia ja va defensar els mèrits de Fuster per obrir nous marcs de pensament.

La següent cita serà una taula redona titulada ‘La gresca franquista i postfranquista’, que se celebrarà el 2 de desembre i en la qual participaran els periodistes Rosa Solves, Miquel Ramos i Nel·lo Pellicer. Abordaran el context social valencià i els atacs que l’escriptor va patir durant el franquisme i la transició. 

El dimarts 13 de desembre es farà la taula redona ‘Joan Fuster: les idees, la vida’, amb Elisabeth Maluquer, Miquel Nicolás i Ferran Archilés. 

El cicle finalitzarà el 15 de desembre amb la conferència del crític d’art i literatura, poeta, museòleg i comissari d’exposicions Juan Manuel Bonet. Qui va ser director de l’IVAM, del Reina Sofia i de l’Instituto Cervantes farà un recorregut per la connexió entre Fuster i les arts visuals en la sessió titulada ‘De ‘Verbo’ a la crónica de la realidad y más allá: un paseo por la colección artística de Joan Fuster’.

Galeria d'imatges