Educació, Cultura i Esport

El Consorci de Museus mostra el resultat dels projectes de Cultura Resident 2022 a través dels seus Open Studio

30/11/2022
El Consorci de Museus mostra el resultat dels projectes de Cultura Resident 2022 a través dels seus Open Studio
  • Els quinze projectes seleccionats en la convocatòria de 2022 de Cultura Resident arriben a la recta final amb la presentació de resultats
  • Cultura Resident celebra al desembre els Open Studio a Bocairent, Castelló, Alacant i València, després dels celebrats a Madrid, Xile i Praga

La convocatòria de 2022 de Cultura Resident, el programa de residències de creació del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, arriba al final amb la presentació dels treballs realitzats a través dels Open Studio. Una sèrie de trobades que se celebren quan finalitzen les residències en les quals els creadors i creadores mostren al públic els seus processos de treball mitjançant instal·lacions, activacions i altres formats, donant a conéixer els resultats o aproximacions de la seua estada dins del programa.

En la resolució de juny de 2022 es van triar quinze projectes de residències per a desenvolupar en Planta Alta - hablarenarte (Madrid), l’Ajuntament de Bocairent, el Museu de Belles Arts de Castelló, el Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant, el Centre Cultural d’Espanya a Santiago de Xile, el Meet Factory (Praga) i el Centre del Carme Cultura Contemporània a València. 
Després del retorn de Cultura Resident al calendari prepandèmia, enguany serà l’última vegada que els Open Studio se celebren el mes de desembre, ja que les pròximes presentacions tindran lloc entre juny i juliol del pròxim 2023. 

“Els Open Studio són el resultat final de tot el treball realitzat en les residències de Cultura Resident, i suposen una oportunitat per a apreciar i valorar la qualitat dels projectes desenvolupats i l’empremta dels creadors i creadores. Des que iniciem aquest programa de residències en 2017, des del Consorci de Museus proporcionem espai, temps i recursos a creadors i creadores, en una aposta per a donar suport a la cultura en el sentit més ampli, abastant disciplines diferents que excedeixen les propostes més clàssiques i vertebrant tot el territori”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont. 

Open Studio i trobada a Bocairent 

El mes de desembre comença amb la celebració dels Open Studio a Bocairent, una residència que sorgeix amb l’objectiu d’impulsar la creativitat dins de l’àmbit rural. Els projectes desenvolupats, ‘Hi ha una manera’, de Paula Serrano Llorca (Alcoi, Alacant) i ‘L’empremta del paisatge’, de María Esteve Trull (Algemesí, València), es presentaran els dies 1 i 2 de desembre, en col·laboració amb l’Ajuntament de Bocairent. 

La presentació oficial se celebrarà el dijous 1 de desembre de 18.00 a 20.00 hores a la Casa de la Cultura de l’Ajuntament de Bocairent i, aprofitant l’ocasió, se celebrarà la trobada Cultura Resident edició 2022, amb la presència de tots els participants en les residències d’enguany, amb l’objectiu de compartir experiències i generar xarxa. Així, el dijous al matí se celebrarà un taller en el qual les persones que han participat en les quinze residències de 2022 podran posar en comú els seus projectes, i a la vesprada tindrà lloc l’Open Studio. El dia 2 de desembre, participaran en una ruta per Bocairent de la mà de l’Ajuntament, que servirà com a clausura de la trobada. 

Alacant, Castelló i València presenten els seus projectes

El dimecres 14 de desembre, de 18.00 a 21.00 hores, se celebrarà l’Open Studio de la residència de producció artística desenvolupada en el Centre Cultural Las Cigarreras a Alacant, que donarà a conéixer el resultat dels treballs ‘Baix terra’, de Verónica Domingo Alonso (Getxo, Bilbao), i ‘Banquete de arcilla y sal’, d’Andrea Moreno Orts (Santa Pola, Alacant), desenvolupats en una residència de quatre mesos de duració, i els projectes ‘Ceguera, vacío en vibración’, de Sergio Hernández Carretero (Alacant), i de ‘The subversive stitch’, de María Carbonell Foulquie (Molina del Segura, Múrcia), amb una duració de dos mesos. 

El Museu de Belles Arts de Castelló, que ha acollit la residència d’investigació, presentarà els treballs finals el dijous 15 de desembre de 18.00 a 21.00 hores. Aquest Open Studio mostrarà els projectes ‘La Fàbrica’, de Jota Izquierdo (Castelló) i ‘Últimes paraules’, de Maria Amparo Gomar Vidal (València), resultat de la residència de quatre mesos; els treballs ‘Laboratorio de cera: de la representación de la naturaleza al derretimiento ontológico’, de Laura Salguero Rubio (Lleó) i ‘Una sombra sobrevuela mis manos’, de Valentina Alvarado (Maracaibo, Veneçuela), desenvolupats en les residències de dos mesos. 

El tancament de l’edició de 2022 de Cultura Resident vindrà de la mà dels projectes ‘Cuerpocuerpo’ de Mariana Kaplan Castro (l’Uruguai), Laura Martinez Bigozzi (l’Argentina) i Violeta Montiel (l’Argentina), i ‘Receptes d’un barri fronterer. Trobades al voltant del menjar als límits de La Torre’, de Massa Salvatge Coop. V (amb Alba Oller, Teresa Mata i Lluc Mayol), que celebraran els seus Open Studio el gener de 2023 en el Centre del Carme Cultura Contemporània. 

Xile, Praga i Madrid, ja finalitzades

Les residències de Xile, Praga i Madrid ja han celebrat la presentació dels seus projectes. Inaugurava els Open Studio a final de novembre la residència de Xile, amb la presentació del projecte ‘De camino al trabajo’, creat pel col·lectiu rosanayaris, format per Rosana Sánchez (Bigastro, Alacant) i Aris Spentsas (Grècia). 

Per part seua, la residència de Praga, celebrada durant tres mesos en col·laboració amb Meet Factory, també va veure la finalització del projecte de Vicent Orts (Vinalesa, València) ‘L’objecte ja estava ahí’, la quarta setmana de novembre. 

A Madrid, Cultura Resident ha celebrat aquest 2022 una convocatòria inèdita de gestió cultural en col·laboració amb el programa Planta Alta de l’associació hablarenarte; que el seu Open Studio es va celebrar el 25 de novembre, i va presentar el projecte amb ‘En lo oscuro está lo infinito’, de Taller Placer amb Paula Miralles (València) i Vicente Arlandis (Ibi, Alacant) al capdavant.

En paral·lel a aquests Open Studio i sota el paraigua de Cultura Resident, a final de novembre es va presentar en el Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant el projecte ‘El ponent la mou, el llevant la plou’, del col·lectiu Las Mediocre que forma part de la iniciativa ‘Estéticas transversales. Inmunidad~Comunidad’, que se celebra en col·laboració amb IDENSITAT i el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana. 

El pròxim 16 de desembre de 18.30 a 20.30 hores, se celebrarà a l’Escola Superior de Ceràmica de l’Alcora l’Open Studio del programa ‘Conet’, una iniciativa també secundada pel Consorci de Museus sota el paraigua de Cultura Resident. 

Sobre el programa Cultura Resident

Impulsat pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana en 2017, Cultura Resident és un dels programes de major grandària i abast a escala nacional, dirigit a agents vinculats a la creació contemporània. El programa dona suport a propostes d’experimentació i innovació en l’àmbit de la creació i la producció intel·lectual i artística que estiguen en vies d’investigació i requerisquen un impuls per a la seua producció, o que treballen en contextos o comunitats específiques.

A més, sota el paraigua de Cultura Resident, el Consorci de Museus coprodueix altres programes de residència al territori valencià com ara Enclave Land Art, que es desenvolupa a la Vall de Gallinera; SISTAR.RGA, junt amb l’associació Hort-Art a la Vall de Segó: Benavites, Benifairó, Faura, Quart de les Valls i Quartell; CONET, que es desenvolupa a Castelló i l’Alcora; Piedra, Papel, Tijera, a Alacant; Graners de Creació, junt amb Espai Inestable, a València, Gandia i Bellreguard, i IDENSITAT, a Castelló, València i Alacant.

Més informació en Consorci Museus.

Galeria d'imatges