Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

La Conselleria d'Innovació reflecteix en els seus pressupostos de 2023 l'aposta per la intel·ligència artificial amb una inversió de 9 milions en programes pioners

04/12/2022
  • La candidatura perquè Alacant siga seu de l'Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial reforça l'estratègia de la Generalitat Valenciana

La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital reflecteix en els pressupostos de 2023 l'aposta per a impulsar el desenvolupament de la intel·ligència artificial en tots els àmbits de la societat valenciana i destina més de 9 milions d'euros d'inversió en programes directament relacionats amb la implementació de la IA que repercuteixen en la millora de la vida de les persones i en el creixement econòmic de la Comunitat Valenciana.

La Generalitat Valenciana vol liderar una intel·ligència artificial per i per a la societat que beneficie tots els valencians i valencianes, a més d'apostar per una intel·ligència artificial ètica, en què puga confiar tota la ciutadania perquè garantisca la competència, la fiabilitat i la transparència.

En aquest sentit, la candidatura de la Generalitat perquè Alacant siga seu de l'Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial reforça l'estratègia del Consell per fer una comunitat més competitiva en l'economia digital, que propicie el creixement econòmic i la millora laboral de la ciutadania a través de la generació d'ocupació en sectors de futur i la diversificació dels sectors productius.

Quant a la inversió de la Conselleria d'Innovació en IA, el pressupost per a 2023 aconsegueix els 9 milions d'euros i evidencia la tendència de crear un ecosistema innovador i integrador entre investigadors, emprenedors i el sector productiu per a reforçar la competitivitat i la transferència d'IA.

En concret, destina 2 milions d'euros per al funcionament de ValgrAI, l'Escola Valenciana de Postgrau i Xarxa d'Investigació en Intel·ligència Artificial des de la qual es coordina la formació en IA a la Comunitat Valenciana per a donar resposta a les necessitats tecnològiques de les empreses i promoure una cooperació efectiva entre els generadors de coneixement que es troben en universitats i centres d'investigació, i les empreses i sectors productius. En aquesta xarxa es troben els 8 màsters en intel·ligència artificial que s'imparteixen entre les cinc universitats públiques valencianes.

Per a complementar l'aposta per la formació, la Conselleria d'Innovació també finança l'activitat en la UPV d'una càtedra d'intel·ligència artificial aplicada a l'Administració pública amb 60.000 euros, que tracta de dissenyar projectes que faciliten la gestió pública de serveis com la salut, el transport, el medi ambient, l'economia o l'educació i amb altres 800.000 euros a la formació en intel·ligència artificial del personal pertanyent a col·lectius empresarials o professionals de la Comunitat Valenciana.

A més, per a convertir la Comunitat Valenciana en un centre de referència mundial en investigació en IA, la Conselleria d'Innovació ha subscrit un conveni per import d'1,5 milions d'euros amb la Fundació Ellis Alacant, centre de referència mundial en investigació en IA.

L'Agència Valenciana de la Innovació, dins de la seua activitat, també preveu una línia de subvencions per import de quasi 3 milions d'euros per a desenvolupar i impulsar línies d'investigació relacionades directament amb la intel·ligència artificial. Entre les actuacions, destaca la dotació amb 500.000 euros a l'Institut Universitari d'Investigació en Intel·ligència Artificial de la UPV (VRAIN per a la creació d'una unitat científica de desenvolupament de tecnologies i difusió del coneixement cap a l'empresa, l'objectiu de la qual és transferir les innovacions en intel·ligència artificial al teixit industrial.

La Direcció General d'Avanç per a la Societat Digital també destinarà 1,7 milions d'euros per a finançar tres projectes dins del programa European Digital Program, que són, en primer lloc, Al for Healthing Imaging Network2, liderat per La Fe de València i la UPV, que proposa la creació d'una infraestructura digital paneuropea per a facilitar l'accés a imatges sobre càncer i dades vinculades.

En segon lloc, Inn DIH, Digital Innovation Hub de la Comunitat Valenciana, impulsat per Inndromeda i coordinat per l'ITI, que compta amb la participació dels 11 instituts tecnològics i les universitats de la Comunitat Valenciana. I, finalment, CITCOM.AI dirigit a crear un laboratori de IA aplicat a ciutats i territoris, liderat per la UV i la UPV.