Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball

Climent: “En 2023 destinarem 40,7 milions d’euros per a continuar millorant la qualitat de les àrees industrials i fer-les més sostenibles”

13/12/2022
  • El conseller destaca que la Comunitat Valenciana és l’autonomia que més inverteix anualment en la modernització dels parcs empresarials
  • Assegura que els polígons industrials actuen com a dinamitzadors de l’ocupació i de l’activitat econòmica de municipis i comarques

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha afirmat que en 2023 l’Ivace destinarà “40,7 milions d’euros en ajudes directes per a continuar millorant la qualitat de les àrees industrials de la Comunitat Valenciana i fer-les més competitives i sostenibles”.

Climent ha destacat que aquesta inversió “suposa un increment de 2,6 milions d’euros, un 7 % més respecte a la convocatòria d’ajudes de 2022, i posa de manifest el nostre compromís real amb parcs empresarials secundant-los i situant-los en el centre de la política industrial de la Generalitat”.

Així mateix, ha assegurat que en aquesta pròxima convocatòria “aquelles àrees que compten amb una entitat de gestió i modernització (EGM) podran optar a subvencions que arriben a un milió d’euros, en contrast amb els 200.000 euros que estableix l’actual ordre d’ajudes”.

El titular d’Economia ha fet aquestes declaracions durant la seua participació en la primera jornada del Congrés d’Àrees Industrials de la Comunitat Valenciana, que té lloc els dies 13 i 14 de desembre a Alacant, on se citaran representants de diverses entitats i organismes experts en la gestió de parcs empresarials, així com professionals i ponents que exposaran els seus coneixements i casos de bones pràctiques per a contribuir a impulsar la qualitat d’aquests espais empresarials.

Aquesta iniciativa, organitzada per la Federació de Parcs Empresarials de la Comunitat Valenciana (Fepeval), compta amb la col·laboració de l’Ivace en el marc de la línia nominativa a la Federació aprovada per l’Institut dins dels pressupostos de la Generalitat, amb la finalitat de donar a conéixer la Llei 14/2018 de gestió, modernització i promoció de les àrees industrials.

Rafa Climent ha recalcat que les subvencions de l’Ivace per a la millora dels polígons industrials “han situat el nostre territori com a la comunitat autònoma que més recursos destina i més esforç inversor realitza anualment per a la millora i la modernització dels parcs empresarials”.

D’aquesta manera, ha recordat que, “des de 2017 fins ara, l’Ivace ha destinat més de 143 milions d’euros per a modernitzar les infraestructures i els serveis i renovar la imatge d’un total de 433 àrees industrials de 215 municipis”.

Durant la seua intervenció, Climent ha reiterat la importància dels polígons industrials per al creixement i el desenvolupament dels nostres municipis i comarques, “perquè aquestes àrees actuen com a instrument dinamitzador de l’ocupació i de l’activitat econòmica i s’hi instal·len empreses que creen llocs de treball i contribueixen a potenciar els sectors productius”.

El conseller ha detallat també diversos programes i accions que ha posat en marxa l’Ivace en matèria d’àrees empresarials, que complementen les ajudes, com ara el Mapa de sòl industrial de la Comunitat Valenciana, la implantació i el desenvolupament de la Llei d’àrees industrials, l’assessorament per a la constitució d’entitats de gestió i modernització, la classificació de les àrees industrials segons els serveis que ofereixen a les empreses i la promoció, la comercialització, la gestió i la creació de sòl industrial de qualitat.

Oportunitat per als espais industrials

La primera jornada del Congrés d’Àrees Industrials ha comptat també amb la participació de la directora general de l’Ivace, Júlia Company, que ha intervingut en l’acte inaugural.

Company ha destacat que aquest congrés “és una gran oportunitat per a enriquir i reconéixer els espais industrials, que són l’autèntic motor econòmic dels nostres municipis”.

En aquest sentit, ha manifestat el compromís real i la sensibilitat de l’Ivace amb les àrees industrials de la Comunitat Valenciana “per a millorar-les, augmentar-ne la seguretat, generar sinergies entre les empreses instal·lades i fomentar així l’economia circular i la sostenibilitat, i incrementar la qualitat de vida de les persones que hi treballen i, per extensió, dels ciutadans i les ciutadanes”.

Objectius

En la tercera edició del Congrés d’Àrees Industrials de la Comunitat Valenciana s’abordarà durant el 13 i el 14 de desembre la gestió eficaç i la importància de la sostenibilitat dels parcs empresarials.

D’aquesta manera, es pretén aprofundir en aspectes fonamentals que permeten millorar la gestió i assolir la sostenibilitat, com ara l’economia circular, la digitalització i la indústria 4.0, la simbiosi industrial, la mobilitat sostenible, la seguretat, la gestió d’infraestructures i els serveis de valor afegit dels espais industrials.

Un altre dels grans objectius que s’ha marcat el congrés és aprofundir sobre els avantatges de la constitució d’EGM, una nova figura jurídica que ja s’està implantant en les àrees industrials de la Comunitat Valenciana i que genera serveis de valor afegit estimulant, alhora, la col·laboració publicoprivada per a millorar la competitivitat i la productivitat.